MENY
Eskilstuna kommun

Hållbart resande för privatpersoner

Varför är det smart att gå, cykla eller åka kollektivt istället för att ta bilen? Chokladometern visar ett av många starka starka skäl.

 

Chokladometern visar antalet 100 g chokladkakor du kan äta beroende på vilket färdmedel du väljer för den genomsnittliga jobbresan i Eskilstuna - kaloriåtgång kort och gått. Andra skäl att resa hållbart är att det är enkelt och ofta billigt.

Här hittar du konsumentverkets råd för hållbara resorlänk till annan webbplats

Självfallet finns det tillfällen när bilen är ett måste men det är dumt att låta dessa tillfällen styra alla dina övriga resor där du kanske istället kan passa på att få lite motion, läsa en bok eller kolla mejlen.  

När du väl kör bil kan du spara pengar och miljö på diverse olika sätt. Trafikverket har mycket information om det.

Om sparsam körning från Trafikverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cykel

Eskilstuna är en platt och relativt kompakt stad vilket ger goda förutsättningar för cykling. För tillfället råder en riktigt cykeltrend och nya sätt att cykla dyker upp som exempelvis lådcyklar, elcyklar, cykelkärror m m. Du kan läsa allt om cykling i Eskilstuna på vår cykelsida.

Vintercykling går vanligtvis riktigt bra men vi rekommenderar att använda vinterdäck för att minska risken för halkolyckor. Tänk på att du blir varm när du cyklar så även om det är minusgrader kan det vara dumt att sätta på sig för mycket kläder.

Mer om cykling i Eskilstuna

Kollektivtrafik

”Ta bussen när du kan och bilen när du måste” brukar vi säga och det är så vi ser på bussen. Eskilstuna har ett väl utbyggt bussnät där många linjer dessutom har god turtäthet. Kollektivtrafiken har fördelar som att du slipper leta p-plats och du kan sova, jobba eller läsa. Samtidigt får du vardagsmotion i promenaden till busshållplatsen eller stationen. Titta hur du smidigast reser dit du ska genom resrobot eller gå direkt till Sörmlandstrafiken.

Sörmlandstrafikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Resrobotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I Eskilstuna är det fler som går jämfört med andra liknande städer.  Det har kommunen uppmärksammat och kommer därför att ta fram en gångplan för att det ska bli ännu bättre. Att gå till jobbet om du har upp till 2-3 km är ett utmärkt sätt att få en daglig motionsdos på 30 min.

Bilpool och samåkning

När du behöver en bil så kanske bilpool är ett bra alternativ. Normalt brukar hushåll som kör mindre än 1100 mil per år vinna ekonomiskt på att gå med i bilpool.

Ett annat alternativ för dig som har svårt att ställa bilen är att samåka med någon arbetskamrat eller granne. Du halverar kostnaden och får en chans att umgås med andra. I den lilla byn Tolg infördes ett uppskattat samåkningssystem som har fått pris som årets landsbygdsinnovation.

Mer information om bilpoolerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om mobil samåkninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om samåkning Skjutsgruppenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

©Stadsbyggnadsförvaltningen 2019

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Sabina Dernelid
Projektsamordnare Mobilitetsgruppen