MENY
Eskilstuna kommun

Exempel på åtgärder för hållbart resande på en arbetsplats

Rese- och mötespolicy

En rese- och mötespolicy är ett kort dokument som ska bidra till att effektivisera resandet så att tid, pengar och miljö sparas. Den ska ge tydliga riktlinjer för hur man ska välja resa och vilka kommunikationsmedel som ska användas i olika situationer. För att policyn ska styra krävs dels att den är väl förankrad och att ledningen följer den och därmed föregår med gott exempel.

Exempel på rese- och mötespolicylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Resfria/digitala möten

Trots att många klagar på tidsbrist ägnar många företag onödigt mycket tid till resande. Resfria/digitala möten kan vara en intressant lösning i många fall även om det alltid kommer att finnas behov av fysiska möten. Det kan handla om alltifrån enkla telefonmöten till avancerade videokonferenssystem, tekniken finns för alla olika behov. Investeringar i både teknik och enklare instruktioner för hur man använder tekniken tjänar man mycket snabbt in genom minskade resekostnader.

Eskilstuna kommun arbetar med att öka andelen digitala möten internt i organisationen genom att använda Trafikverkets 10-stegsmetod. Mer information om den hittar du här.länk till annan webbplats

Cykling och tjänstecyklar

Att investera i ett antal tjänstecyklar för resor inom Eskilstuna borde vara en självklarhet för alla företag, gärna också några elcyklar för de som inte vill komma svettiga till mötet. Antalet är lätt att anpassa när du ser hur behoven för tjänsteresor med cykel utvecklas. Det är dock viktigt att du utser någon ansvarig för cyklarna, antingen internt eller externt, så att det alltid går att lita på att de är välservade. Varför inte också passa på att sätta dit en företagslogga på cyklarna så får du en gratis reklamplats.

Eskilstuna jobbar med Energikontoret med projektet "Cykelvänlig arbetsplats" där utses den cykelvänligaste arbetsplatsen i Sörmland. Alla som deltar och uppnår någon av våra stjärnnivåer får en fin emaljskylt att sätta upp på arbetsplatsen för att visa att företaget är bra på cykelfrågor. I checklistan som används inomm projektet finns goda råd för vad du som arbetsgivare kan göra för att få fler i personalen att cykla.

Mer om cykelvänliga arbetsplatslänk till annan webbplats

Värjans cykelpool
Bilpool

Bilpool kan vara ett bra sätt för företag att förenkla administrationen och få säkrare, mer miljövänliga bilar. Man kan antingen skaffa ett eget slutet bokningssystem till sina egna bilar, bilda en bilpool med grannföretagen eller anlita en kommersiell bilpool.

Mer om bilpoolerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kollektivtrafik

Att vara ansluten till Sörmlandstrafiken företagskonot är en mycket enkel åtgärd som arbetsgivaren kan genomföra. Den anställde betalar sin bussresa direkt i mobilen via Sörmlandstrafikens app och fakturan hamnar hos arbetsgivaren. Det gör det enkelt att spontant ta bussen när behov uppstår.


Mer om företagskonto för busslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Mer om företagskonto för tåglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Rosa buss
Distansarbete

Möjligheterna att slippa resa till jobbet någon dag per vecka är bättre än någonsin pga av IT-utvecklingen. Att inte behöva resa alls är kanske den mest miljövänliga resan samtidigt som din personal blir nöjd. Företaget kan spara kostnader genom att inte behöva lika stora lokaler eller lika många p-platser. Se till att sätta upp tydliga riktlinjer för hur och när personalen får jobba på distans. Det ska dock alltid vara en möjlighet och inte ett tvång. Glöm inte att hemmet bör rustas för att motsvara en god arbetsmiljö.

Samåkning

Intresset för samåkningssystem ökar. I den småländska byn Tolg har det tidigare införts ett uppskattat samåkningssystem som blev utsett till ”Årets landbygdsinnovation 2011”.

Samåkning passar bäst på företag där många har fasta tider. Flextid gör det så klart svårare att få samåkning att fungera för de anställda men bokningssystemen utvecklas kontinuerligt för att möjliggöra mer flexibilitet och ”on demand” funktioner.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Anna Bergfors
Projektsamordnare Mobilitetsgruppen
Sabina Dernelid
Projektsamordnare Mobilitetsgruppen