MENY
Eskilstuna kommun

Exempel på åtgärder för en arbetsplats

Rese-och mötespolicy

En rese- och mötespolicy är ett kort dokument som ska bidra till att effektivisera resandet så att tid, pengar och miljö sparas. Den ska ge tydliga riktlinjer för hur man ska välja resa och vilka kommunikationsmedel som ska användas i olika situationer. För att policyn ska styra krävs dels att den är väl förankrad och att ledningen följer den och därmed föregår med gott exempel.

Exempel på rese- och mötespolicylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Resfria möten

Trots att många klagar på tidsbrist ägnar många företag onödigt mycket tid till resande. Resfria möten kan vara en intressant lösning i många fall även om det alltid kommer att finnas behov av fysiska möten. Det kan handla om alltifrån enkla telefonmöten till avancerade videokonferenssystem, tekniken finns för alla olika behov. Investeringar i både teknik och enklare instruktioner för hur man använder tekniken tjänar man mycket snabbt in genom minskade resekostnader. Första steget kanske kan vara att skaffa en bra konferenstelefon, det kostar inte många kronor.

Cykling och tjänstecyklar

Att investera i ett antal tjänstecyklar för resor inom Eskilstuna borde vara en självklarhet för alla företag, gärna också några elcyklar för de som inte vill komma svettiga till mötet. Antalet är lätt att anpassa när du ser hur behoven för tjänsteresor med cykel utvecklas. Det är dock viktigt att du utser någon ansvarig för cyklarna, antingen internt eller externt, så att det alltid går att lita på att de är välservade. Varför inte också passa på att sätta dit en företagslogga på cyklarna så får du en gratis reklamplats.

Eskilstuna jobbar med Energikontoret med projektet "Cykelvänlig arbetsplats" där utser den cykelvänligaste arbetsplatsen i Eskilstuna och i Sörmland. Alla som deltar och uppnår någon av våra stjärnnivåer får en fin emaljskylt att sätta upp på arbetsplatsen för att visa att företaget är bra på cykelfrågor. I checklistan som används inomm projektet finns goda råd för vad du som arbetsgivare kan göra för att få fler i personalen att cykla.

Mer om cykelvänliga arbetsplatslänk till annan webbplats

Värjans cykelpool

Bilpool

Bilpool kan vara ett bra sätt för företag att förenkla administrationen och få säkrare, mer miljövänliga bilar. Man kan antingen skaffa ett eget slutet bokningssystem till sina egna bilar, bilda en bilpool med grannföretagen eller anlita en kommersiell bilpool.

Mer om bilpoolerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kollektivtrafik 

Att tillhandahålla enkelt tillgängliga kollektivtrafikkort för tjänsteresor är en mycket enkel åtgärd som arbetsgivaren kan genomföra. Se till att korten är laddade och att alla vet hur de används och var man hämtar dem.  Glöm inte att även lyfta kollektivtrafiken genom enkelt tillgängliga tidtabeller på internwebben och i tryckt form. 

Mer om olika kort hos Sörmlandstrafikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Mer om kort för tågresor inom Mälardalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Rosa buss

Distansarbete

Möjligheterna att slippa resa till jobbet någon dag per vecka är bättre än någonsin pga av IT-utvecklingen. Att inte behöva resa alls är kanske den mest miljövänliga resan samtidigt som din personal blir nöjd. Företaget kan spara kostnader genom att inte behöva lika stora lokaler eller lika många p-platser. Se till att sätta upp tydliga riktlinjer för hur och när personalen får jobba på distans. Det ska dock alltid vara en möjlighet och inte ett tvång. Glöm inte att hemmet bör rustas för motsvara en god arbetsmiljö.

Samåkning

Med ny teknik finns nu ett nyvaknat intresse för samåkningssystem. I den småländska byn Tolg har det exempelvis införts ett mycket uppskattat samåkningssystem som blev utsedd till ”Årets landbygdsinnovation 2011”. Samåkning passar bäst på företag där många har fasta tider. Flextid gör det så klart svårare att få samåkning att fungera för de anställda men bokningssystemen utvecklas kontinuerligt för att möjliggöra mer flexibilitet och ”on demand” funktioner.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Trafikavdelningen

Trafiksäkerhet, kollektivtrafik, trafikreglering, parkeringsservice och hållbara resor.

Besöksadress

Alva Myrdals gata 5

Postadress

631 86 Eskilstuna

Sabina Dernelid
Projektsamordnare Mobilitetsgruppen