MENY
Eskilstuna kommun

Bredband på landsbygden

Bidrag för bredbandsutbyggnad

Bredbandsstöd kommer att tilldelas inom Landsbygdsprogrammet som gäller för perioden 2014-2020. För Södermanlands del handlar det om ca 110 miljoner kronor för hela perioden. Alla medel kommer inte fördelas av Jordbruksverket till Länsstyrelsen direkt, utan de portioneras ut under programperioden. De första besluten om utdelning har fattats av Länsstyrelsen i juli 2016. Kontakta Länsstyrelsen för mer info, se länkar här till höger.

Nedläggning av telestationer 

Telia informerar på sin webbplats att telestationerna i Ersäng, Hägran, Näshulta, Prostökna, Ringsdal, Svalboviken, Stenkvista och Öja kommer att avvecklas den 30 maj 2017.

Anledningen till avvecklingen är att delar av Telias gamla kopparnät inte längre lever upp till dagens krav på kapacitet och driftsäkerhet.

Det betyder att fast telefoni och internetuppkoppling via kopparnätet och ADSL försvinner. Alternativet som erbjuds är mobila tjänster från de olika operatörerna.

Telia har meddelat Eskilstuna kommun att de som nätägare inte kommer att gå ut med allmän information till drabbade hushåll utan det är upp till varje operatör att sköta. I kartbilden nedan ser du vilka områden som berörs av avvecklingen.

Är du osäker på om du berörs? Ta kontakt med din operatör för telefon och internet.

Du kan även läsa mer om nedläggningen av det gamla telenätet på Post- och telestyrelsens webbplatslänk till annan webbplats.

Telias webbplats kan du läsa om framtidens nätlänk till annan webbplats.

ADSL-stationer

Under åren 1999-2006 pågick de första utbyggnaderna av bredband på landsbygden i Eskilstuna kommun. Tillsammans med staten gav kommunen bidrag för utbyggnaden som samordnades av Regionförbundet Sörmland.

Kommunikationsoperatören Quadracom Networks har tyvärr lagt ner sju av de ADSL-stationer som varit i drift i drygt 10 år. 30 juni 2015 var slutdatum för stationerna i Västermo, Alberga, Hällberga, Jäderön, Jäderön/ Hyvena, Sörmlands Vallby/Dybacken samt Mälarbaden.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter.

Öppettider

Besök vardagar 08.00-17.00
- dag innan röd dag 08.00-16.00

Telefonin vardagar 07.30-17.00
- dag innan röd dag 07.30-16.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla

Eva Lehto
Kommunstrateg samhällsbyggnad