MENY
Eskilstuna kommun

Bredband

Inom Eskilstuna kommun finns olika förutsättningar för bredband beroende på vilket intresse marknadens aktörer ser i området. Där det finns många tänkbara kunder finns också ett stort urval av bredbandsleverantörer, medan det ute på landsbygden ofta finns få eller inga leverantörer att välja bland och inte lika hög kapacitet som i tätorterna.

Sök statligt stöd senast 31 mars 2018

Länsstyrelsen har meddelat att det nu går att söka stöd för bredbandsutbyggnad. Ansökan måste vara inne senast 31 mars 2018. All information om det statliga stödet på totalt 30 miljoner kronor finns på lansstyrelsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strategisk plan för bredband

Eskilstuna kommun har en roll som ägare av allmän gatu- och parkmark och låter olika ledningsägare, bl a olika fibernätsföretag, gräva ner ledningar i de kommunala gatorna och parkerna. Kommunen har skrivit markavtal med ett antal privata fibernätsaktörer, som sedan söker så kallat grävningstillstånd för varje delområde de vill lägga sina ledningar i.

En strategisk plan för bredband för Eskilstuna kommun antogs av Eskilstuna kommunfullmäktige i juni 2016. Strategin beskriver förutsättningar för bredbandsinfrastruktur samt kommunens möjligheter och hinder att agera på området. Utifrån detta ser Eskilstuna kommun som sin viktigaste roll att vara en möjliggörare för utbyggnad av fast och mobil bredbandsinfrastruktur. Vi vill underlätta för marknadens aktörer att bygga ut infrastrukturen för de boendes, företagens och samhällets nytta.

Mobilt bredband

Mobilt bredband kan vara ett alternativ i både tätorter och på landsbygden, men det har idag oftast inte lika hög hastighet och framförallt kapacitet som en fast fibernätsuppkoppling. Det mobila bredbandet har blivit ännu snabbare när 4G-tekniken byggts ut i framförallt tätorterna.

Konsumentinformation bredband

Se till att skaffa dig god information om alternativ och villkor innan du väljer bredbandsleverantör. Konsumentupplysning om bredband hittar du via länkarna till höger på Post- och telestyrelsens, Telekområdgivarnas samt Konsumentverkets hemsida.

Kolla innan du gräver

Se till att ta reda på var ni har ledningar på er tomt innan ni gräver ner fiber. Undvik avgrävningar och förenkla planering och samordning genom att skapa ett konto och ställ frågan i ledningskollen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Din fråga når alla 739 ledningsägare som är med i Ledningskollen.se.

VA-ledningarna på er tomt är era egna och kan finnas inritade på nybyggnadsritningen som förvaras i kommunens bygglovsarkiv. VA-ritning från Eskilstuna kommun kan du beställa här.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla

Eva Lehto
Kommunstrateg samhällsbyggnad