MENY
Eskilstuna kommun

SM i trädklättring 2018

Exempelbild

SM i Trädklättring 2017 i Lund. © Fotograf Håkan Nilsson åt Svenska Trädföreningen. Klicka på bilden för att se fler av Håkans foton från förra årets SM i Trädklättring.

19-20 maj är Eskilstuna för första gången värd för SM i trädklättring i Stadsparken. Tävlingen arrangeras varje år av Svenska Trädföreningen och är kvalificerande till EM och VM.

Det är en branschtävling där yrkesverksamma arborister tävlar individuellt i flera olika delmoment som speglar teknik och arbetssätt som arborister dagligen använder sig av. 40-50 kvinnor och män anmäler sig varje år för att tävla om att få kalla sig svensk mästare i trädklättring.

Under lördagen tävlar alla deltagare i fem deltävlingar. Detta pågår klockan 08.00-17.00. De med högst poäng kvalificerar sig till söndagens final. Finalisterna gör upp i en större utmaning med svårare arbetsmoment och mer tid till sitt förfogande. Vid dagens slut är svensk mästare utsedd i dam- respektive herrklassen.

Läs mer om tävlingen på Svenska Trädföreningens webbsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

De olika momenten i deltävlingarna

Arbetsklättring

Det här delmomentet simulerar flera arbetsmoment vid beskärning av ett stort träd och det testar arboristens skicklighet vad gäller klättring med rep och sele. Starten sker i toppen av trädet och den tävlande ska på väg ner mot marken besöka fyra stationer i trädet markerade med vimplar. Vid varje station måste en bjällra aktiveras för att få poäng. Den sista stationen är att landa inom ett anvisat område för att kunna få poäng. Dessutom finns det en maxtid att hinna ner till marken på. Domarna sätter poäng efter smidighet i klättringen och hanteringen av repet samt säkerheten vid varje moment.

Räddning

Säkerhet är en mycket viktig del av arbetet för alla arborister, och att kunna rädda en kollega ur trädet är helt avgörande vid en allvarlig olycka. Därför övar alla arborister på att rädda någon som fastnat eller skadat sig i ett träd och inte kan ta sig ner på egen hand. I det här momentet simuleras en olycka efter ett förutbestämt scenario och den tävlande ska riskbedöma situationen och sedan på ett säkert sätt rädda en person ur trädet och samtidigt ge direktiv till någon på marken om vad ambulanspersonalen kan vänta sig. Poängen bedöms utifrån hur den tävlande hanterar situationen och vad den säger för att förklara sin metod för att sätta den skadade i säkerhet.

Kastlina

För att ta sig upp i träden i sitt dagliga arbete använder arboristen en tunn lina med en tyngd i änden. Den kastas upp med en speciell teknik som gör att linan kan komma ända upp i toppen av trädet som arboristen ska jobba i. Därefter kan arboristen dra upp sitt klätterrep med hjälp av den tunna linan. I det här momentet använder de tävlande just den här tekniken för att kasta och träffa svåråtkomliga mål uppe i trädet och samla poäng. Det finns fyra svårighetsgrader som ger olika poäng. För att få ytterligare bonuspoäng kan den tävlande dra upp ett klätterrep via den tunna linan.

Snabbklättring

Smidighet och styrka är två viktiga egenskaper när det kommer till trädklättring. Här får de tävlande användning för båda då det gäller att ta sig upp i trädet endast med hjälp av grenverket och på kortast möjliga tid komma till toppen. Tiden är det enda som har betydelse för poängsättningen i detta moment.

Ascent event

Det nya deltävlingen Ascent event visar upp arboristens arbetssätt för att ta sig upp i träden. Här ska den tävlande ta sig upp i trädet med hjälp av ett förinstallerat rep och väljer noga sin utrustning för att kunna både snabbt och effektivt ta sig till trädets krona. Här gäller det att vara snabbast, och domare klockar varje steg från installation av utrustning till när den tävlande ringer i klockan vid toppen av trädet och slutligen omkoppling av utrustningen för att ta sig ner igen.

Övriga aktiviteter i Stadsparken under helgen

Lördag 19 maj 10.00-14.00

Kommunens park- och naturavdelning finns på plats. Har du frågor om växer och trädgård, vill ha hjälp med växtval eller behöver planteringstips kan vi hjälpa dig. Kom och prata parker, ekosystemtjänster och få tips om naturområden m.m. Vi finns i tält på grusplanen.

10.00-13.15 Tipspromenad
Tipslapp hämtar och lämnar du i vårt tält. Lämna in tipslappen senast 13.15. Vinnarna presenteras klockan 13.30.

11.00 Trädvandring i Stadsparken med kommunens trädvårdare Fredrik Eklund. Samling vid Guds Hand. Vandringen tar cirka 1 timme.

Söndag 20 maj

11.00 Trädvandring i Stadsparken med kommunens trädvårdare Fredrik Eklund. Samling vid Guds Hand. Vandringen tar cirka 1 timme. 

Flygfoto©Blom. Klicka på bilden för att se den i större format.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Park- och naturavdelningen

Skötsel av parker, lekplatser, blomsterdekorationer, rabatter, träd, grönytor, hundlekparker, utegym, naturvårdsfrågor.

Besöksadress

Tång Lindströms väg 6

Postadress

631 86 Eskilstuna

Fredrik Eklund
Trädvårdare, ansvarig parkmark