Kolloverksamheten
Att få åka på kollo är en mycket uppskattad och värdefull insats för barn, där lek, personlig utveckling, gemenskap, stimulans, trygghet och engagemang står i fokus. Eskilstuna kommun har bedrivit kolloverksamhet sedan 1936.
Syftet med sommarkolloverksamheten är att skapa likvärdiga möjligheter för barn och ungdomar som lever i utsatta livssituationer och som har begränsade förutsättningar till att uppleva gemenskap i en vilsam, stimulerande och trygg miljö. Att barn och ungdomar i liknande situation ges möjligheten att tillsammans med trygga vuxna skapa positiva minnen.
Vilka får söka plats till sommarkollo?
Barn som går i årskurs 1–6 och som är folkbokförda i Eskilstuna kommun, får ansöka om plats till kommunens sommarkollo. Ansökningar finns på alla skolor i Eskilstuna kommun och längre ner på denna sida. Ifylld ansökan lämnas till skolsköterskan senast den 10 mars 2023.
Vilka barn får åka på sommarkollo?
Verksamheten är behovsanpassad och riktar sig till barn som är i behov av en vilsam, stimulerande och trygg miljö. Socialförvaltningen behandlar ansökningarna och prövar dem utifrån varje barns enskilda behov. Prövningen sker genom en förenklad utredning och bedömningen baseras på ett antal kriterier som socialnämnden fastställt. Det innebär att beslutet registreras som en insats i socialregistret och dokumenteras enligt Socialtjänstlagen.
För att kunna vistas på kollogårdarna behöver barnet självständigt kunna ta del av de fysiska och sociala aktiviteterna som erbjuds. Barnet behöver kunna förstå och uttrycka sig på svenska.
Vad gör man på sommarkollo?
Vad sägs om att åka med båt på hajk till en ö, övernatta i tält och laga mat över en eldstad? Eller varför inte bygga något i snickarboden, bada när det regnar, eller bara smyga runt i naturen på ett spännande uppdrag? Kollo är vad vi gör det till och vi gör det tillsammans.
Ansökningsblankett sommarkollo
Ansökan lämnas till respektive skolas expedition, skolsköterska eller kurator senast den 10 mars 2023.
Det är viktigt att hela ansökan fylls i, då denna utgör grunden för prövningen. Vänd dig till skolsköterskan om du har något du vill tala om och som har betydelse för prövningen. Kom ihåg att det finns kurator på skolan om barnet behöver prata med någon.
Målet för kolloverksamheten
Målet för kolloverksamheten i Eskilstuna är att ge barn och ungdomar möjlighet till att uppleva gemenskap i en vilsam, stimulerande och trygg miljö. Målet för verksamheten uppnås bl.a. genom:
- Vistelse i utemiljö och friluftsliv
- Tid för lek
- Miljöombyte
- Social gemenskap och samspel
- Aktivt deltagande och ansvar
- Upplevelser
- Positiva vuxenförebilder
Åshorn har plats för 54 barn och är vackert beläget i skärgårdsmiljö i närheten av Trosa, cirka 11 mil från Eskilstuna.

Åshorns kollo.
Barnen bor kvar under kolloperioden.Här finns möjligheter till en rad olika aktiviteter. Vi har sminkloge, teaterkläder, fotbollsplan, snickarbod och möjlighet att bygga egna kojor. Det finns en egen strand och barnen kan uppleva skärgården via motorbåt eller sitta vid en lägereld på en klippa.
Vistelseperioder för 2023:
- Period 1: onsdag 28 juni – tisdag 11 juli
- Period 2: onsdag 19 juli – tisdag 1 augusti

Lägerplats på Åshorns kollo.

Badplatsen på Åshorns kollo.
Kommunens kollogård Sågarsvedet har 32 platser och ligger vid Sotsjön, i närheten av Ärla cirka 2,5 mil från Eskilstuna.
När det inte bedrivs kolloverksamhet får enheter inom Eskilstuna kommun hyra anläggningen. För frågor om uthyrning kontakta Eskilstuna Kultur- och fritidsförvaltning, uthyrningen@eskilstuna.se

Sågarsvedets kollo.
På Sågarsvedet finns det möjlighet till bad, lek och friluftsliv. Under en kolloperiod får deltagarna vara med på många aktiviteter bland annat hajkutflykter med övernattning i tält. Kolloverksamheten har tillgång till både roddbåtar och kanoter. Där finns också en mindre fotbollsplan och mycket annat spännande.
Under 2023 kommer kolloverksamheten på Sågarsvedet vara uppdelad i både dagkollo och övernattningskollo. Under dagkolloperioderna spenderar barnen fem dagar ute på gården och är borta hemifrån mellan ca 08.00 och 17.00. Övernattningskollo pågår i två veckor där barnen sover över på gården under hela perioden.
Vistelseperioder för 2023 – övernattningskollo
- Period 1: 28 juni – 11 juli
- Period 2: 19 juli – 1 augusti
Vistelseperioder för 2023 – dagkollo
- Period 1: 18 juni – 22 juni
- Period 2: 7 augusti – 11 augusti

Badplatsen på Sågarsvedets kollo.
Vad har kollo lärt mig?
Var rädd om dej, för det du har, det har ingen annan.
Det är något speciellt, som finns inom just dej.
Något som inte alla ser.
Men om någon verkligen lär känna dej så kan man se det, det fina som finns inom just dej!
Man vet aldrig vad det är, men man vet att det ändå alltid finns där.
Vi alla kan vara dåliga personer, men innerst inne finns det lilla extra.
Det som får andra att förstå, att innerst inne kan man vara en bra person.
För det kan man, men bara om man vill.
Men man måste också försöka.
Man måste tro på själv!
Även om det kan vara svårt ibland.
Alla kan känna sorg, ilska och glädje.
Men vad det än är så är du aldrig ensam!
Det får man aldrig glömma för att hur du än mår eller känner så kommer nån känna precis likadant, precis likadant som du känner.
Men hur du än ser ut eller beter dej så är du ändå alltid perfekt, på ditt sätt!
Man måste också våga vara sej själv, och det är också super viktigt!
Visst kan man känna sej ful ibland, ha en dålig hårdag eller vad som helst.
Men du är fortfarande inte ensam om det!
Du är fortfarande perfekt!
För det du har, det har ingen annan!
Maja, 13 år
Kolloverksamheten
Kollosamordnare
Telefon:
E-post: