Förälder och förmyndare

Som förälder till barn under 18 år är du normalt både vårdnadshavare och förmyndare för barnet. En av de vanligaste anledningarna till att du som förälder kommer i kontakt med överförmyndarnämnden är om ditt barn har fått pengar utbetalade till ett överförmyndarspärrat konto.

Som vårdnadshavare ansvarar du för dina barns personliga förhållanden och ska se till att han eller hon får sitt behov av omvårdnad, trygghet och fostran tillgodosett.

Överförmyndarspärrade konton

Enligt föräldrabalken ska en utbetalare i vissa fall se till att kontot de utbetalar barnets pengar till är överförmyndarspärrat. De ska då också lämna meddelande om utbetalningen till överförmyndarnämnden. Ett konto blir överförmyndarspärrat genom att du som förmyndare uppger för banken att kontot ska förses med överförmyndarspärr.

Ditt barns pengar betalas till spärrat konto när:

  • Barnet får pengar på grund av arv eller testamente. Regeln gäller om summan uppgår till ett prisbasbelopp eller mer.
  • Barnet får pengar i gåva och givaren har uppställt villkor om särskild överförmyndarkontroll. Regeln gäller då oavsett belopp.
  • När barnet får pengar på grund av försäkring, individuellt pensionssparande, ersättning enligt brottsskadelagen, skadestånd enligt skollagen eller skadestånd från staten. Regeln gäller om summan uppgår till ett prisbasbelopp eller mer.
  • Dessa regler gäller också andra värdehandlingar än pengar, t.ex. obligationer, aktier och fonder. Om du önskar att ta ut pengar från spärrat konto, vänligen läs mer under ”Uttag från spärrade konton”.

I Sverige är huvudregeln att det är barnets förmyndare (föräldrar) som förvaltar barnets eventuella tillgångar. Men det finns undantag.

Som förmyndare behöver du känna till att det finns olika regler för olika typ av förvaltning. Ett barns tillgångar kan omfattas av fri föräldraförvaltning eller kontrollerad förvaltning. Det beror på vilken typ av tillgångar barnet har och till vilket värde. För vissa typer av tillgångar, till exempel fastigheter, behöver du tillstånd från överförmyndarnämnden för att kunna fatta beslut om förvaltningen.

Om värdet på barnets tillgångar överstiger prisbasbeloppet åtta gånger ( ca. 458 400 kr för 2024) gäller följande:

Kontrollerad förvaltning

Kontrollerad förvaltning betyder att överförmyndarnämnden har större kontroll än vid fri föräldraförvaltning. De kontrollerar hur du som förmyndare förvaltar barnets pengar. Du ska fortfarande följa de allmänna reglerna för fri föräldraförvaltning. De gäller för alla förmyndare.

Kontrollerad förvaltning kan ersätta den fria förvaltningen

Kontrollerad förvaltning kan ersätta den fria förvaltningen i tre olika situationer:

  • Om barnets tillgångar överskrider åtta prisbasbelopp ( ca. 458 400 kr för 2024). Det spelar ingen roll på vilket sätt tillgångarna överskrider gränsbeloppet.
  • Om barnet får tillgångar genom arv, testamente, gåva eller om det blir förmånstagare genom personförsäkring, och givaren har som villkor att tillgångarna ska stå under särskild överförmyndarkontroll.
  • När överförmyndarnämnden fattar beslut om skärpta föreskrifter och beslutar att barnets tillgångar ska hanteras med kontrollerad förvaltning. Detta kan hända när det finns misstankar om att förmyndarna inte sköter sitt uppdrag på ett bra sätt. Då kan en kontrollerad förvaltning behövas för att trygga barnets tillgångar.

Vid kontrollerad förvaltning ska du också

  • skicka in förteckning över barnets alla tillgångar. Det ska göras senast en månad efter att barnets tillgångar kommit att överskrida åtta prisbasbelopp. Det ska ske utan särskild begäran från överförmyndarnämnden. Denna skyldighet gäller också när barnet fått tillgångar med villkor om särskild överförmyndarkontroll eller beslut tagits om skärpta föreskrifter
  • lämna årsräkning före 1 mars varje år. Årsräkningen ska vara en sammanställning av barnets alla tillgångar, inkomster och utgifter under året.
  • lämna sluträkning när barnet bli myndigt. Sluträkningen ska lämnas in inom en månad från myndighetsdagen
  • ansöka om överförmyndarnämndens samtycke
  • placerar tillgångar som inte investerats enligt ovan på ett räntebärande konto.

Fri föräldraförvaltning

Fri föräldraförvaltning innebär bland annat att du som är förälder själv får bestämma hur barnets pengar ska placeras eller användas. Du behöver inte lämna årlig redovisning för din förvaltning av barnets tillgångar till överförmyndarnämnden. Men, det finns vissa generella bestämmelser som alltid gäller vid förvaltning av barns tillgångar.

När du förvaltar barnets tillgångar ska du

  • noggrant utföra dina skyldigheter och alltid handla på det sätt som är bäst för barnet
  • bara använda barnets pengar till hens uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. Barnets pengar får inte användas till saker som ska bekostas av föräldrarna. Det gäller saker som ingår i föräldrars underhållsskyldighet för sina barn
  • ansöka om överförmyndarnämndens godkännande om du vill sälja, köpa, byta, hyra eller hyra ut fast egendom för barnets räkning. Det gäller också om barnet ska ta emot fast egendom i gåva. Reglerna för fast egendom gäller också för bostadsrätt och tomträtt. Om du ska hyra en bostadslägenhet för barnets räkning krävs inte samtycke
  • ansöka om överförmyndarnämndens godkännande om barnet vill driva företag eller om hen vill låna pengar eller skuldsätta sig på något annat sätt
  • placera pengar som inte behöver användas tryggt och så att de ger en rimlig avkastning.
  • hålla dina och barnets tillgångar åtskilda. Du får inte blanda ihop dem
  • tillfråga barn som är över sexton år innan du fattar några beslut om hens egendom
    inte ge bort barnets tillgångar.

Andra viktiga skyldigheter:

  • Du ska anmäla om barnets tillgångar uppgår till eller överstiger åtta prisbasbelopp ( ca. 458 400 kr för 2024). Du ska då lämna in en förteckning till överförmyndarnämnden inom en månad. Då övergår förvaltningen till kontrollerad förvaltning.
  • Överförmyndarnämnden har alltid rätt att få ta del av uppgifter om hur du sköter förvaltningen av barnets tillgångar, oavsett om förvaltningen är fri eller kontrollerad.

Särskild överförmyndarkontroll

Det kan finnas villkor om särskild överförmyndarkontroll. Det kan gälla om barnet får tillgångar genom arv, testamente, gåva eller förmånstagarförordnande i försäkring. Villkoret ska vara inskrivet i testamentet, gåvobrevet eller förmånstagarförordnande för att vara giltigt. Om det gäller en gåva måste den som gett gåvan även ha anmält villkoret skriftligen till oss.

Särskild överförmyndarkontroll betyder att de tillgångar som är villkorade omfattas av reglerna om kontrollerad förvaltning. De pengar som betalas ut kommer att utbetalas till ett överförmyndarspärrat konto.

Skärpande föreskrifter

Överförmyndarnämnden kan bestämma om skärpta regler för att trygga förvaltningen. Det gör de om det finns en misstanke om att förmyndarna inte sköter barnets tillgångar på ett korrekt sätt. Skärpta regler kan utformas på olika sätt. Överförmyndarnämnden kan använda alla eller bara enstaka åtgärder. Det beror på vad som behövs för att trygga förvaltningen.

Överförmyndarnämnden kan besluta att

  • Barnets konton ska ha överförmyndarspärr
  • Barnets tillgångar ska omfattas av reglerna för kontrollerad förvaltning
  • Barnets värdehandlingar ska förvaras och förvaltas av ett värdepappersinstitut
  • Pengar som betalas ut till barnet ska sättas in på bankkonto (som är försett med överförmyndarspärr).

Om du inte tar tillvara barnets intressen vid förvaltningen av hens tillgångar kan du bli skadeståndsskyldig.

Enligt 10 kap 3 § föräldrabalken (FB) blir den som av tingsrätten har förordnats särskilt till vårdnadshavare också särskilt förordnad förmyndare för den omyndige. Även i vissa andra fall kan ett barn få en annan person än sina föräldrar utsedd till förmyndare, exempelvis om båda föräldrarna är under 18 år. Finner överförmyndaren att en förmyndare inte klarar att av sköta förvaltningen av sitt barns tillgångar kan överförmyndaren ansöka om en medförmyndare.

Särskilt förordnad vårdnadshavare

Ett föräldraskap består av två delar, förmyndardelen som avser ekonomiska angelägenheter och vårdnadsdelen. Det vanligaste är att barnets båda föräldrar delar vårdnaden och de är då vårdnadshavare vilket innefattar både delarna av föräldraskapet.Socialnämnden ska ansöka hos tingsrätten om särskilt förordnad vårdnadshavare om det kommer till nämndens kännedom att ett barn står utan vårdnadshavare.

Situationer då en särskilt förordnad vårdnadshavare kan bli utsedd är till exempel om båda föräldrarna avlider eller om föräldrarna är olämpliga som vårdnadshavare och förmyndare. Det kan också behövas en särskilt förordnad vårdnadshavare om barnets föräldrar är försvunna eller under lång tid inte kommer att kunna fatta beslut i frågor som rör barnet.

En särskilt förordnad vårdnadshavare ansvarar för barnets personliga förhållanden (som vårdnadshavare) och ekonomiska angelägenheter (som förmyndare). I uppdraget som vårdnadshavare ingår att ha kontakt med socialtjänsten och se till att barnet får omsorg och trygghet. Uppdraget som förmyndare innefattar ett ansvar för barnets ekonomi och det ingår till exempel att söka barnbidrag, studiebidrag samt att förvalta barnets tillgångar.

En särskilt förordnad vårdnadshavare har ingen skyldighet att försörja barnet ekonomiskt.

När överförmyndarnämnden får kännedom om att en underårig saknar förmyndare skall nämnden ansöka hos tingsrätten om att en förordnad förmyndare utses. Ett exempel på att ett barn saknar förmyndare är när ett barn har en ensam vårdnadshavare som får förvaltare och då inte längre kan vara förmyndare.

Om en förälder inte klarar av att ensam sköta sitt barns ekonomiska angelägenheter kan en medförmyndare förordnas. En medförmyndare sörjer för barnets bästa genom att förvalta dess tillgångar och se till att de används till barnets nytta. Medförmyndaren företräder också barnet i angelägenheter som rör tillgångarna och sådana angelägenheter som inte är reglerade eller som inte rör barnets personliga angelägenheter.

Vårdnadshavare är normalt också förmyndare som också förvaltar barnets egendom och företräder barnet i ekonomiska angelägenheter. Det vanliga är att en eller båda föräldrarna tillsammans är barnets vårdnadshavare och förmyndare, så kallade legala förmyndare.

Föräldrar får inte låta den som är under sexton år driva rörelse

Om den omyndige har fyllt sexton år, får föräldrarna endast med överförmyndarens samtycke låta honom eller henne driva en rörelse som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen (1999:1078). Utan överförmyndarens samtycke får föräldrarna inte själva driva en sådan rörelse för den omyndiges räkning. Samtycke får lämnas endast om den omyndiges ekonomiska och personliga förhållanden är sådana att det med beaktande av rörelsens art är lämpligt att samtycke ges.

Ansökan om samtycke till att låta omyndig driva rörelse Pdf, 64 kB.

  • Svar:

    När barn har stora tillgångar i Sverige råder en princip om så kallad fri föräldraförvaltning, som innebär att det huvudsakliga ansvaret för att förvalta ett barns egendom ligger på föräldrarna. Det finns ett undantag i den fria förvaltningen, så kallad kontrollerad förvaltning.

    I följande fall används kontrollerad förvaltning:

    • När värdet av ett barns tillgångar överstiger åtta basbelopp (motsvarande 372 000 kronor, 2019) blir föräldrarna redovisningsskyldiga inför Överförmyndarnämnden. En räkning, det vill säga redovisning, ska då lämnas varje år fram till barnets myndighetsdag.
    • Om socialtjänsten har upplyst Överförmyndarnämnden om att ett barns tillgångar av särskild anledning behöver skyddas kan nämnden fatta beslut om att barnets tillgångar, oavsett storlek, ska spärras hos bank.
    • Om ett barn har fått pengar genom arv, testamente eller försäkring och beloppet överstiger ett basbelopp (motsvarande 46 500 kronor, 2019) ska du som förälder öppna ett överförmyndarspärrat konto hos banken, och meddela utbetalaren.
    • Om föräldrar ska låta barnet köpa, sälja eller pantsätta fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt, måste Överförmyndarnämnden alltid ge sitt tillstånd. Detta gäller också om barn som fyllt 16 år ska driva näring. Tillstånd behövs även om barnet ska ta ett lån eller om barnets pengar ska lånas ut. Om barnet är arvtagare behöver du kontakta Överförmyndarnämnden som ska godkänna arvsfördelningen.
  • Svar:

    I följande fall måste ett barn få en god man:

    • om både barn och förälder är delägare i samma dödsbo
    • om barnet ska köpa en fastighet eller bostadsrätt av eller tillsammans med en förälder
    • om en förälder ska låna barnets pengar

    En god man som tillfälligt ska ta tillvara barnets intressen i en viss angelägenhet bestäms av Överförmyndarnämnden.

    För att ansöka om god man till barn kontaktar du överförmyndarkontoret.

Överförmyndarkontoret

Telefon:

  • Telefontider (dag före röd dag och klämdag är telefontiden stängd)

    • Måndag, tisdag, onsdag och fredag kl.10.00-11.00
    • Torsdagar kl. 8.30 till 9.30

    Telefontider för myndigheter

    • Måndag-fredag kl. 8.30-15.00 (lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00)

    När du ringer till oss kommer du höra följande knappval:

    • För frågor om årsräkning välj knappval 1
    • För frågor om ärenden välj knappval 2
    • För frågor om e-tjänster, information och blanketter välj knappval 3
    • Ringer du från en myndighet välj knappval 4
  • Post - Överförmyndarkontoret har egen brevlåda hos Eskilstuna direkt på Värjans entréplan. Har du handlingar som ska till oss går det bra att lägga dessa i den brevlådan (OBS! Det är inte den gråa brevlådan som står utanför Värjan).

Besöksadress

Postadress

Eskilstuna kommun
Överförmyndarkontoret
631 86 Eskilstuna

Öppettider

Besökstid - Besök bokas med en handläggare via telefon eller e-post. Du kan boka tid både i Eskilstuna och Strängnäs.

Uppdaterad: 7 oktober 2024