E-tjänster, informationsmaterial och blanketter

Här hittar du e-tjänster, informationsmaterial och blanketter för dig som är god man, förvaltare eller förmyndare.

Informationsmaterial och blanketter finns för olika ändamål inom uppdrag som god man, förvaltare och förmyndare. Du hittar även information och blanketter om andra frågor inom överförmyndarnämndens verksamhetsområde i Eskilstuna och Strängnäs kommun..

Observera att enbart överföring av medel från ett konto till ett annat konto genom en transaktion mellan bankerna enligt kommentaren till 13 kap. 8 § föräldrabalken inte är att jämställa med att ta ut pengar. En ren överföring mellan två överförmyndarspärrade konton genom en transaktion mellan bankerna kan sålunda göras utan samtycke av överförmyndaren.

Observera att det vid försäljning av aktier inte behövs samtycke/intyg från överförmyndarnämnden.

Om huvudmannen betalar arvode gäller arvodesbeslut som uttagsmedgivandet, läs text på ditt arvodesbeslut. Detta innebär att du inte behöver ansöka om uttag separat för att du ska kunna ta ut pengar från det spärrade kontot för ditt arvode samt att betala avdragen skatt/arbetsgivaravgifter.

Informationsmaterial och blanketter

Om arvskifte och bodelning

En god man, förvaltare eller förmyndare (nedan kallade ställföreträdare) som deltar i arvskifte eller bodelning för den enskildes räkning ska inhämta överförmyndarnämndens samtycke till fördelning i skiftet och bodelningen. Detta framgår av föräldrabalken 15 kap 5 §.

Ställföreträdarens uppdrag i boet

Har en omyndig eller en person som har god man eller förvaltare (huvudman) del i ett dödsbo eller något annat oskiftat bo (såsom efter skilsmässa eller separation enligt sambolagen), ska ställföreträdaren vårda den enskildes rätt i boet. Detta innebär att ta tillvara den enskildes rätt och se till att denne tilldelas rätt andel enligt lag eller testamente med mera.

Åtgärder för förmyndare/god man/förvaltare

En boutredning skall alltid avslutas genom bodelning och arvskifte eller genom avtal om sammanlevnad i oskiftat bo.

  • Som ställföreträdare ska du se till att bouppteckning sker senast 3 månader efter dödsfallet och att den inlämnas till Skatteverket för registrering.
  • Så snart överförmyndarnämnden via Skatteverket eller på annat sätt fått del av bouppteckning och underrättats om att omyndigt barn eller huvudman är delägare i ett dödsbo begärs en arvskifteshandling av ställföreträdaren. Enligt föräldrabalken 15 kap 2 § ska skifte med anledning av dödsfall äga rum så snart som möjligt.
  • Om dödsboets fastighet eller bostadsrätt ska säljas under boutredningen krävs överförmyndarnämndens tillstånd till detta. Ansökan om sådant tillstånd görs av ställföreträdaren.
  • En ställföreträdare får inte för barnets/huvudmannens räkning avstå från arv eller testamente. Detta innebär att ett testamente aldrig får godkännas av ställföreträdaren. Om testamente finns ska förmyndaren, gode mannen eller förvaltaren istället endast ta del av detta för barnets/huvudmannens räkning och vid behov göra förbehåll för dennes laglott.

God man vid motstridiga intressen

Förmyndare/god man/förvaltare som är delägare i samma dödsbo som omyndiga barnet/ huvudmannen får inte själv företräda honom/henne. En särskild god man måste förordnas. Begäran om sådan god man ska göras hos överförmyndarnämnden. Förslag på lämplig person som är villig att åta sig uppdraget kan lämnas. Beslut om att förordna god man fattas av överförmyndarnämnden.

Handlingar till överförmyndarnämnden

För att överförmyndarnämnden ska kunna pröva ansökan om samtycke till fördelning i arvskifte eller bodelning ska följande handlingar sändas till överförmyndarnämnden.

  • Ansökan från ställföreträdaren.
  • Kopia av den inregistrerade bouppteckningen inklusive eventuellt testamente.
  • Bodelning och arvskifte i original och en bestyrkt kopia eller två bestyrkta kopior. OBS! Innan skiftet ges in till överförmyndarnämnden måste det vara undertecknat av samtliga dödsbodelägare inklusive ställföreträdaren.
  • Redovisningsräkning för boets förvaltning för tiden från och med dödsdagen till och med skiftesdagen.
  • Värderingsutlåtande för fastighet, tomträtt, bostadsrätt, värdefullare lösöre.
  • Om dödsboets fastighet/bostadsrätt säljs innan boets skiftas ska ställföreträdaren ansöka om överförmyndarnämndens samtycke till detta. Till detta krävs undertecknat köpekontrakt/överlåtelseavtal och ett opartiskt värderingsutlåtande.
  • Fullmakt från ställföreträdaren kan behövas om dödsboet företräds av annan person/ delägare.

Redovisning av skiftet

I samband med att överförmyndarnämnden lämnat sitt samtycke till arvsfördelningen begärs att ställföreträdaren inkommer med ett bankbevis som styrker att barnet/huvudmannen fått sitt arv insatt på sitt bankkonto. Om arvet överstiger ett basbelopp ska utbetalaren, enligt föräldrabalken 16 kap 11 §, ansvara för att tillgångarna sätts in på ett överförmyndarspärrat konto.

Skifteshinder

Om dödsboet inte avslutats inom sex månader efter bouppteckningen, och man inte har ingått avtal om sammanlevnad i oskiftat bo, måste ställföreträdaren enligt föräldrabalken 15 kap 3 § lämna en skriftlig redogörelse till överförmyndarnämnden om anledningen till detta. Sådan redogörelse ska därefter och fram till att skifte skett eller avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ingåtts, lämnas var sjätte månad. Ett avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ska även godkännas av överförmyndarnämnden.

Överförmyndarnämndens tillsyn vid dödsboförvaltning blir aktuell när en dödsbodelägare har god man eller förvaltare eller är omyndig. Då gäller bestämmelserna i föräldrabalkens (FB) 15 kapitel om ”Vård av rätt i dödsbo”.

En förmyndare, god man eller förvaltare (anges i fortsättningen som ställföreträdare) är skyldig att se till att bodelning och arvskifte med anledning av dödsfallet upprättas så snart som möjligt, om inte avtal om sammanlevnad i oskiftat bo ingås. Ett arvskifte är ett dokument som visar hur tillgångarna ska fördelas mellan dödsbodelägarna efter att skulder har betalts. Arvskiftet ska vara skriftligt och undertecknas av alla dödsbodelägare för att det ska vara juridiskt giltigt. Om ställföreträdaren inte har den kompetens som krävs för att kunna bevaka den enskildes rätt i dödsbo bör ställföreträdaren vända sig till en jurist.

Är huvudmannen/den underårige (anges i fortsättningen huvudman) ensam dödsbodelägare behöver ett arvskifte inte upprättas och samtycke behöver inte inhämtas från överförmyndarnämnden. Ett arvskifte behöver inte upprättas eftersom inga tillgångar fördelas.

Ställföreträdaren ska däremot, om det inom ramen för dödsboet exempelvis har sålts en fastighet eller bostadsrätt, ansöka om nämndens samtycke till detta. Ställföreträdaren ska redovisa att samtliga dödsboets tillgångar har förts över till ett överförmyndarspärrat konto i huvudmannens namn.

Bouppteckning

Ställföreträdaren ska bevaka att bouppteckningen förrättas inom tre månader efter dödsfallet. Ställföreträdaren är även skyldig att närvara vid bouppteckningsförrättningen. Ställföreträdaren ska också bevaka att bouppteckningen lämnas in till Skatteverket för registrering inom en månad efter upprättandet.

Om den avlidne inte efterlämnar några tillgångar eller enbart efterlämnar tillgångar som täcker begravningskostnader och andra utgifter i samband med dödsfallet, ska en anmälan om detta göras till dödsbohandläggarna i kommunen. Socialnämnden är skyldig att lämna en dödsboanmälan till Skatteverket. En kopia på dödsboanmälan ska lämnas till överförmyndarnämnden.

Testamente

Om den avlidne efterlämnar testamente ska ställföreträdaren inte ”godkänna” testamentet, utan endast bekräfta att hen har tagit emot eller tagit del av testamentet för sin huvudmans räkning. Under de sex månader som därefter följer har ställföreträdaren möjlighet att klandra testamentet.

Anledning till att man vill klandra ett testamente kan till exempel vara att testamentet har upprättats under påverkan av en psykisk störning, att testamentet inte uppfyller lagens krav på ett giltigt testamente, eller att testamentsgivaren blivit tvingad eller lurad att upprätta testamentet.

Om ställföreträdaren inte har kunskap om testamentet ska klandras eller inte bör ställföreträdaren vända sig till en jurist. Om ställföreträdaren inte klandrar testamentet inom sex-månaders perioden vinner testamentet laga kraft gentemot huvudmannen, vilket innebär att det blir giltigt.

Om huvudmannen är barn till den avlidne ska ställföreträdaren göra ett förbehåll för huvudmannens laglott.

Arvsavstående

Ställföreträdaren får inte avstå från arv eller testamente för den enskildes räkning. Avstå­ende från arv får endast göras med överförmyndarnämndens samtycke.

Arvskifte

Ställföreträdaren ska bevaka att arvskiftet upprättas inom 6 månader efter bouppteckning­ens förrättningsdag.

I arvskiftet ska dödsboets samtliga tillgångar tas upp till dagsaktuellt värde. För fastighet/bostadsrätt ska värderingsintyg från oberoende sakkunnig (till exempel mäklare eller värderingsman) bifogas. Arvskiftet ska undertecknas av samtliga dödsbodelägare, även av omyndig som fyllt 16 år, samt av ställföreträdaren.

Ansökan om överförmyndarnämndens samtycke till arvskifte

Ställföreträdaren ska skicka in dessa handlingar till Överförmyndarkontoret:

  • Ansökan om överförmyndarnämndens samtycke till arvets fördelning
  • Arvskiftes/bodelningshandling i original
  • Godkännande av samtliga dödsbodelägare
  • Samtycke från huvudmannen om han/hon förstår vad saken gäller alternativt läkarintyg som visar att hen inte förstår vad saken gäller, om så är fallet.
  • Kopia på registrerad bouppteckning
  • Testamente (om det finns)
  • Redovisningsräkning med underlag från bank som visar vad som hänt för tiden från dödsdagen till skiftesdagen
  • Värderingsutlåtande för ev. fastighet/ bostadsrätt
  • Fullmakter från dödsbodelägare

Redovisning

När överförmyndarnämnden har samtyckt till egendomens fördelning enligt arvskiftet ska ställföreträdaren bevaka att huvudmannens kontanta del av arvet sätts in på ett överförmyndarspärrat bankkonto i huvudmannens namn och att lagfart söks för eventuell fastighet som tillskiftats huvudmannen. När det gäller omyndigas arv är det enbart belopp över ett prisbasbelopp som ska sättas in på spärrat konto.

Att ett konto har överförmyndarspärr betyder att medlen inte får tas ut utan överförmyndarnämndens samtycke.

När arvet har skiftats ska ställföreträdaren skicka in bevis om att huvudmannens andel i dödsboet har överförts till huvudmannen. Detta kan visas genom till exempel kontoutdrag, kopia av lagfartsbevis eller utdrag som visar att aktier som tilldelats huvudmannen har registrerats på depån.

Avtal om samlevnad i oskiftat dödsbo

Om tillgångarna i dödsboet är sådana att arvskifte inte utan svårigheter kan upprättas, kan man upprätta avtal om samlevnad i oskiftat dödsbo. Sådana avtal ska godkännas av överförmyndarnämnden efter ansökan av ställföreträdaren.

Samtycke vid fastighetsförsäljning i dödsboet

Överförmyndarnämndens samtycke krävs för vissa åtgärder som genomförs inom ramen för dödsboets förvaltning. till exempel vid försäljning av en fastighet eller bostadsrätt som tillhör dödsboet.

Redogörelse

Om arvskifte inte kan ske inom den angivna tiden (sex månader från bouppteckningens förrättningsdag) och inte heller avtal om samlevnad i oskiftat dödsbo har ingåtts ska ställföreträdaren var sjätte månad tills det att boet har skiftats lämna in en redogörelse, till överförmyndarnämnden, varför arvet inte har skiftats, s.k. redogörelse för skifteshinder. Om ställföreträdaren inte lämnar in redogörelsen för skifteshinder i rätt tid kan överförmyndarnämnden förelägga ställföreträdaren vid hot om vite att inkomma med handlingen.

Checklista:

  • Närvara vid bouppteckning.
  • Lämna skriftlig redogörelse för skifteshinder, om arvet inte skiftas inom sex månader efter att bouppteckningen förrättades.
  • Ansöka om överförmyndarnämndens samtycke till arvskiftets fördelning. Arvet får inte fördelas innan samtycke erhållits. Ansökningsblankett finns på hemsidan, eskilstuna.se samt via e-tjänsten Provisum Ställföreträdare

Handlingar som ska bifogas ansökan:

  • Kopia av den inregistrerade bouppteckningen (inkl. eventuellt testamente och andra bilagor).
  • Bodelning samt arvskifte i original.
  • Redovisningsräkning för dödsboets förvaltning från bouppteckningens dag fram till skiftesdagen.
  • Godkännande av arvskifte från alla dödsbodelägare.
  • Saldobevis från bank per dödsdagen och skiftesdagen.
  • Värderingsutlåtande för boets eventuella fastighet, tomträtt och värdefullare lösöre. Om dödsboets fastighet eller bostadsrätt ska säljas innan skiftet ska först ansökan om samtycke från överförmyndarnämnden sökas.

Efter genomfört skifte:

  • Lämna handling till Överförmyndarkontoret som styrker att huvudmannens arv satts in på ett konto i dennes namn. Detta kan uppvisas genom exempelvis kontoutdrag, kopia av huvudmannens lagfartsbevis eller utdrag från huvudmannens värdepappersdepå som visar att aktier som tilldelats hen har registrerats på depån.
  • Observera att kontot där arvet placeras ska förses med överförmyndarspärr och sådant bevis ska även lämnas till Överförmyndarkontoret. Banken hjälper er med detta.

Ordlista

Anmodan

uppmaning

Anstånd

få förlängd tid

Arvsavstående

avstå från sin arvslott till förmån för sina legala arvingar

Arvskifte

privat avtal gällande uppdelning av arvet efter den avlidne

Arvslott

den del av arvet som en arvinge får enligt arvsordningen

Arvsordning

den ordning i vilken arvingarna äger rätt till den avlidnes kvarlåtenskap

Avyttra

göra sig av med, sälja

Bouppteckning

ett dokument som visar vilka tillgångar och skulder den avlidne hade på dödsdagen

Bröstarvinge

barn och barnbarn till den avlidne

Dödsbo

en organisation som förvaltar en avliden persons tillgångar och skulder till dess att arvskiftet genomförts

Dödsbodelägare

de personer som tillsammans förvaltar och företräder den avlidnes egendom under dödsboets utredning

Kvarlåtenskap

egendom som tillhört den avlidne och som fördelas i arv

Laglott

halva arvslotten. Om ett testamente finns till förmån för någon annan än bröstarvinge, kan denne alltid kräva sin laglott.

Legat/legatarie

en person som enligt ett testamente tilldelats en viss egen-dom/belopp

Likvidavräkning

en slutlig ekonomisk avräkning mellan köpare och säljare av en fastighet

Redovisnings-räkning

underlag som visar vad som har hänt från dödsdagen till skiftesdagen och att det genom dessa handlingar går att följa alla tillgångar respektive utgifter

Särkullbarn

bröstarvinge till den avlidne men inte till efterlevande make/maka.

Universell testamentstagare

den som genom testamente får en viss andel av eller hela kvarlåtenskapen, eller det som återstår när andra har fått sitt

Vite

ett penningbelopp som tingsrätten kan ålägga ställföreträ­daren att betala om hen inte inkommer med redogörelse om skifteshinder till överförmyndarnämnden

Överförmyndar-spärra konto

Konto med en uttagsbegränsning; pengar kan inte tas ut från kontot utan samtycke från överförmyndarnämnden

 

Viktiga regler i samband med bodelning mellan makar

Om din huvudmans maka/make avlider ska en bodelning göras. Därefter ska du bevaka din huvudmans rätt i dödsboet efter den avlidne. Som efterlevande ärver din huvudman hela kvarlåtenskapen, så länge den avlidne inte hade barn sedan tidigare (särkullbarn).

Makar som antingen endast har gemensamma barn eller inte har några barn alls, ärver varandra. Makarnas gemensamma barn får sitt arv när båda föräldrarna är avlidna. Makar som har barn sedan tidigare ärver inte varandra utan arvet går då, efter bodelning mellan makarna, direkt till särkullbarnen. Detta kan dock förändras till viss del, om den avlidne har upprättat ett testamente.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan giftorättsgods och enskild egendom för att förstå vad en bodelning vid dödsfall innebär (se ordlistan för förklaring). Huvudregeln är att giftorättsgodset, efter avdrag för eventuella skulder, fördelas lika mellan den efterlevande makan/ maken och den avlidnes dödsbodelägare. Den halva som tilldelas den avlidnes dödsbodelägare och den avlidnes eventuella enskilda egendom är den egendom som man utgår från när arvet efter den avlidne ska fördelas.

Om det endast finns en dödsbodelägare till den avlidne behövs ingen bodelning. Det gäller exempelvis om makarna endast har gemensamma barn och det inte finns ett testamente som säger något annat. I ett sådant fall kommer efterlevande maka/make att ärva den avlidnes del direkt och de gemensamma barnen blir efterarvingar.

Begäran om jämkning vid bodelning

En efterlevande maka/make kan begära att vardera sida ska behålla sitt giftorättsgods i den bodelning som sker innan arvet ska fördelas. Det innebär att den hälftendelning som gäller enligt huvudregeln, och som framgår av bilden på sidan 12, inte längre gäller. En sådan jämkning kan exempelvis bli aktuell om den efterlevande makan/maken har mer giftorättsgods än den avlidne och den avlidne har särkullbarn, om den avlidne har skulder eller om det finns ett testamente till förmån för någon annan än den efterlevande makan/maken.

En begäran om jämkning kan även komma från dig som ställföreträdare, och du måste i så fall framföra den senast i samband med bodelningen. Det är lämpligt att framföra begäran i samband med bouppteckningsförrättningen och samtidigt anteckna detta i bouppteckningen.

Exempel: begäran om jämkning vid bodelning

Stella avlider och du är ställföreträdare för hennes efterlevande make Sebastian. Du har till uppgift att bevaka Sebastians rätt i dödsboet efter Stella. Stella hade inte skrivit något testamente. Sebastian är betydligt mer förmögen än avlidna makan Stella. Sebastian har inga barn men Stella har tre barn från en tidigare relation.

Sebastian har 2 000 000 kronor och Stella har 200 000 kronor efter att avdrag för skulder har gjorts. Samtliga tillgångar är giftorättsgods. Huvudregeln när en person som är gift avlider är att giftorättsgodset, efter avdrag för eventuella skulder, läggs samman och delas på hälften mellan den efterlevande makan/maken och den avlidnes dödsbodelägare. Den andel som vardera sida får kallas för bodelningsandel.

Om du som ställföreträdare inte påkallar jämkning vid bodelning kommer samtliga tillgångar att läggas samman vid bodelningen och delas på hälften innan arvet skiftas: (2 000 000 kronor + 200 000 kronor) / 2 = 1 100 000 kronor till vardera sida. Det innebär att Sebastian får 1 100 000 kronor vid bodelningen och att Stellas tre barn kommer att få dela på resterande 1 100 000 kronor.

Om du som ställföreträdare i stället påkallar jämkning vid bodelning enligt Äktenskapsbalken 12 kap 2 § ser du till att Sebastians bodelningsandel stannar på hans sida. Sebastian får alltså behålla allt sitt giftorättsgods och Stella får behålla sitt. Det blir då ingen hälftendelning, vilket innebär att Stellas barn får dela på 200 000 kronor i stället för 1 100 000 kronor. Tänk vilken skillnad du som ställföreträdare kan göra för din huvudman!

Regeln om fyra prisbasbelopp

Om din huvudmans maka/make avlider och efterlämnar särkullbarn som ärver hela

kvarlåtenskapen, har din huvudman alltid rätt att få del av kvarlåtenskapen så att värdet på dennes egendom (inklusive det som din huvudman har fått vid bodelningen) uppgår till fyra prisbasbelopp. Detta gäller under förutsättning att det finns så mycket tillgångar i dödsboet att fördela.

Exempel: regeln om fyra prisbasbelopp

Sara avlider och efterlämnar maken Ricardo och särkullbarnet May. Du har till uppgift att bevaka Ricardos rätt i dödsboet efter Sara. Efter bodelningen står det klart att Ricardo får egendom till ett värde av 180 000 kr. Ricardo har rätt att få egendom som uppgår till ett värde av fyra prisbasbelopp (det vill säga 193 200 kr år 2022). Som ställföreträdare kräver du därför att Ricardo ska få ytterligare 13 200 kronor från Mays arvslott.

Ordlista

Arvinge En person som enligt lag ärver den avlidne

Arvskifte Ett avtal som reglerar vad arvingar och eventuella testamentstagare ska få efter den avlidne

Arvslott Den andel av kvarlåtenskapen (egendomen) som en arvinge får efter den avlidne

Bodelning En uppdelning av makars egendom när ett

äktenskap upplöses genom dödsfall eller skilsmässa

Bouppteckning En skriftlig sammanställning av den avlidnes och eventuell efterlevande makas/makes tillgångar och skulder

Boutredningsman En person som tingsrätten har utsett för att ta hand om dödsboet när dödsbodelägarna inte kommer överens

Bröstarvinge En persons barn, barnbarn, barnbarnsbarn, och så vidare

Dödsbo När en person avlider övergår det som personen ägde, exempelvis hus och pengar, till ett dödsbo. Ett dödsbo upphör när arvskiftet är klart, det vill säga när den avlidnes eventuella tillgångar har delats upp mellan arvingarna

Dödsboanmälan En förenklad form av bouppteckning som i

vissa fall kan ersätta bouppteckningen

Dödsbodelägare Den avlidnes arvingar; blir delägare i den avlidnes dödsbo

Efterarvinge Person som ärver något först efter en efterlevande maka/make

Exempel: Anders och Sheida är gifta och har ett gemensamt barn, Elise. Om Anders avlider är det Sheida som ärver honom, medan Elise får sitt arv först när båda föräldrarna har gått bort. Elise kallas då efterarvinge.

Enskild egendom Viss egendom kan göras enskild genom att det framgår i exempelvis testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord att den ska vara enskild. Denna egendom kommer då inte att vara giftorättsgods, och ingår därför inte heller i en framtida bodelning

Förmånstagare En person som har rätt att få

försäkringsbelopp från den avlidnes
livförsäkring

Giftorättsgods Allt som makar äger, förutom det som har gjorts till enskild egendom

Kvarlåtenskap All egendom som har tillhört en avliden person

Laglott Halva arvslotten; bröstarvingar har alltid rätt att få ut sin laglott vid ett arvskifte

Exempel: Agda har testamenterat hela sin

kvarlåtenskap om 500 000 kronor till Röda Korset. Agda har ett barn, Linus. Linus begär att få ut sin laglott vid arvskiftet. Det innebär att Linus får hälften av arvslotten om 500 000 kronor, det vill säga 250 000 kr, somlaglott efter Agda.

Legat En viss bestämd summa eller sak som tilldelas någon genom testamente

Legatarie Se testamentstagare

Prisbasbelopp Ett värde som årligen fastställs av regeringen. Prisbasbeloppet speglar prisutvecklingen i samhället och används för en rad olika beräkningar: beskattning, pensions- och försäkringsförmåner samt medlems- och serviceavgifter. Du kan läsa mer om prisbasbelopp på www.scb.se

Samboegendom Bostad och bohag som någon av samborna äger och som har införskaffats för gemensamt bruk

Särkullbarn Barn som person har tillsammans med någon annan än den personen som hen är gift med

Exempel: Osman och Magda är gifta och har ett gemensamt barn, Loke. Osman har också ett barn sedan tidigare, Muhammed. Muhammed är då särkullbarn till Osman.

Testamente Ett juridiskt dokument som en person skriver för att bestämma hur personens kvarlåtenskap ska delas upp efter dennes död.

Testamentstagare Person som ärver den avlidne genom testamente; kan vara antingen universell testamentstagare eller legatarie.

Universell testamentstagare: person som ärver en del av kvarlåtenskapen; den universella testamentstagaren blir dödsbodelägare

Exempel: Xanders farfar avlider. Xander ska enligt sin farfars testamente ärva 50 procent av kvarlåtenskapen. Han blir då universell testamentstagare och därmed också dödsbodelägare.

Legatarie: person som ärver en viss bestämd summa eller sak genom testamente; legatarien blir inte dödsbodelägare

Exempel: Ylva och Zhanes gammelmoster avlider. Ylva ska enligt testamentet

20 000kronor av kvarlåtenskapen och Zhane ska ärva hennes Carl Larsson-tavla. Ylva och

Zhane blir då båda legatarier

När det gäller vissa åtgärder som en förmyndare, god man eller förvaltare önskar genomföra för sin myndlings eller huvudmans räkning krävs överförmyndarnämndens samtycke. Det gäller bl. a. vid försäljning av fastighet, tomträtt och bostads­rätt. För nämndens prövning krävs följande handlingar.

Ansökan

Ansökan ska vara skriftlig, ställd till Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs och undertecknad av förmyndare/god man/förvaltare. Ansökan kan även, med fördel, lämnas via e-tjänsten Provisum Ställföreträdare. I ansökan ska anges skälen till att fastigheten, tomträtten eller bostadsrättslägenheten ska försäljas. Om den omyndige/huvudmannen inte är ensam ägare ska det framgå hur stor andel han/hon äger. Uppgift ska vidare lämnas om hur huvudmannen fortsättningsvis löser sin bostadsfråga om det är permanentbostaden som säljs. Gode mannen ska således förvissa sig om att huvudmannen erhållit annat permanent boende.

Köpekontrakt

Köpekontraktet skall inges i två exemplar (original och kopia). Kontrakt ska vara undertecknat av såväl säljare som köpare. I kontraktet ska det finnas ett villkor om att försäljningen sker under förutsättning av överförmyndarnämndens godkännande.

Huvudmannens yttrande

Om den omyndige fyllt 16 år ska hans/hennes skriftliga yttrande över försäljningen biläggas ansökan. Detsamma gäller den som har god man. Om huvudmannen inte kan avge sitt yttrande ska det finnas ett läkarintyg som styrker att så är fallet.

När det gäller vissa åtgärder som en förmyndare, god man eller förvaltare önskar genomföra för sin myndlings eller huvudmans räkning krävs överförmyndarnämndens samtycke. Det gäller bl. a. vid försäljning av fastighet, tomträtt och bostads­rätt. För nämndens prövning krävs följande handlingar.

Ansökan

Ansökan ska vara skriftlig, ställd till Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs och undertecknad av förmyndare/god man/förvaltare. Ansökan kan även, med fördel, lämnas via e-tjänsten Provisum Ställföreträdare. I ansökan ska anges skälen till att fastigheten, tomträtten eller bostadsrättslägenheten ska försäljas. Om den omyndige/huvudmannen inte är ensam ägare ska det framgå hur stor andel han/hon äger. Uppgift ska vidare lämnas om hur huvudmannen fortsättningsvis löser sin bostadsfråga om det är permanentbostaden som säljs. Gode mannen ska således förvissa sig om att huvudmannen erhållit annat permanent boende.

Köpekontrakt

Köpekontraktet skall inges i två exemplar (original och kopia). Kontrakt ska vara undertecknat av såväl säljare som köpare. I kontraktet ska det finnas ett villkor om att försäljningen sker under förutsättning av överförmyndarnämndens godkännande.

Huvudmannens yttrande

Om den omyndige fyllt 16 år ska hans/hennes skriftliga yttrande över försäljningen biläggas ansökan. Detsamma gäller den som har god man. Om huvudmannen inte kan avge sitt yttrande ska det finnas ett läkarintyg som styrker att så är fallet.

Ansökan om uttag - digitalt

 

I e-tjänsten kan du som god man/förvaltare/förmyndare ansöka om att få göra uttag från din huvudmans eller barns konto som är överförmyndarspärrat.

Om huvudmannens samtycke kan inhämtas ska detta bifogas till ansökningar som avser annat än daglig livsföring, vilket kan vara till exempel vid inköp av säng, fåtölj eller annat som inte bara avser löpande utgifter.

Om barnet är över 16 år och barnets samtycke kan inhämtas, så ska barnets samtycke bifogas.

Du behöver uppge vad uttaget ska användas till och skicka in underlag som styrker din ansökan. Du ska också skicka in det senaste kontoutdraget med det aktuella saldot för båda konton, dvs. kontot som pengar kommer att överföras ifrån och kontot som pengar kommer att överföras till s.k. transaktionskontot som du använder. Om uttaget gäller placering i annat än sparkonto eller fonder måste ansökan om samtycke till placering också lämnas in. Detta kan du göra antingen digitalt direkt i tjänsten eller skicka in underlaget med post till oss.

Överförmyndarspärren är ett skydd för huvudmannen och innebär att god man eller förvaltare inte kan ta ut medel från kontot utan överförmyndarnämndens tillstånd.

Av föräldrabalken 11 kap 21 § följer att ansökan om jämkning av ställföreträdarskap får göras av förmyndare, huvudmannen själv (om han eller hon har fyllt sexton år) samt av hans eller hennes make eller sambo och närmaste släktingar och av den gode mannen eller förvaltaren. Ansökan om jämkning Pdf, 134 kB.

Överförmyndaren är tillsynsmyndighet för gode män och förvaltares verksamhet och är en kommunal verksamhet. Överförmyndaren är inte gode männens /förvaltarnas arbetsgivare eller chef. Överförmyndaren är också en förvaltningsmyndighet som ska följa sekretesslagens och förvaltningslagens regler om diarieföring/registrering och partsinsyn.

Synpunkter på gode mäns och förvaltares verksamhet kan leda till olika åtgärder från överförmyndarens sida. Vissa av överförmyndarens beslut kan överklagas till domstol. Därför bör eventuella klagomål formuleras i skrift och undertecknas. Om synpunkterna kommer från en myndighet skall det framgå från vilken myndighet klagomålet kommer samt uppgiftslämnarens titel. Det är viktigt att man inom en myndighet har rutiner för vem hos myndigheten som skall skicka synpunkter till överförmyndaren. Normalt bör det ankomma på någon i en chefsposition.

När synpunkterna kommer in till överförmyndaren kommer synpunkterna att registreras och kommuniceras med gode mannen/förvaltaren, som då för tillfälle att yttra sig. När detta är klart tar överförmyndaren ställning till om några ytterligare åtgärder bör vidtas.

Lämna dina eventuella synpunkter i ett egenhändigt undertecknat brev till adressen nedan. Myndigheter, kommunala och statliga verksamheter kan mejla in synpunkter i det fall att myndighetens namn framgår av domännamnet i mejladressen.

Postadress:

Överförmyndarkontoret
Eskilstuna Kommun

631 86 Eskilstuna

Mejladress:

overformyndarkontoret@eskilstuna.se

Ange följande uppgifter:

  • Gode mannens/ Förvaltarens namn
  • Huvudmannens namn och adress
  • De synpunkter du vill framföra.

Begäran om att bli utbytt som god man eller förvaltare

Om du som är god man eller förvaltare vill begära att bli utbytt i ditt uppdrag ska du

skicka in din begäran via e-tjänsten Provisum Ställföreträdare eller via vår blankett.

Vad händer efter en begäran om byte

  • Överformyndarkontoret tillfrågar en eller flera personer som de anser lämplig för uppdraget som god man eller förvaltare.
  • Om den tillfrågade är intresserad får denna kontaktuppgifter till den nuvarande gode mannen eller förvaltaren som begärt att få bli utbytt, det för att kunna ta del av upplysningar om uppdraget samt bestämma tid för att träffa huvudmannen.
  • Den tilltänkta nya gode mannen eller förvaltaren träffar huvudmannen på ett första möte. Den förra gode mannen, förvaltaren eller någon annan person som huvudmannen känner bör också närvara.

Beslut om byte

Överförmyndarnämnden kan fatta beslut om byte först när den som tillfrågats för uppdraget som ny god man eller förvaltare skriftligen har åtagit sig uppdraget och huvudmannen har samtyckt till att denna person utses.

Om huvudmannen inte förstår vad saken gäller, får i stället närmast anhöriga tillfälle att yttra sig över bytet innan beslut fattas.

När överförmyndarnämnden fattat beslut om byte, skickar de beslutet till den förra gode mannen eller förvaltaren den nya gode mannen eller förvaltaren till huvudmannen (om huvudmannen förstår vad saken gäller). I beslutet anges vilken dag den förra gode mannens eller förvaltarens uppdrag avslutades och den nyas uppdrag tar vid.

Obs! Det är viktigt att komma ihåg att du kvarstår som ställföreträdare till dess att Överförmyndarförvaltningen har hittat en ny ställföreträdare som tar över uppdraget och du får hem ett bytesbeslut.

Hur lång tid tar det att bli utbytt?

Det varierar från fall till fall hur lång tid det tar innan ett byte av god man eller

förvaltare kan ske. Det är svårt att säga i varje enskilt ärende hur lång tid det kommer ta. I svårare uppdrag kan det ta tid att hitta en ny lämplig god man eller förvaltare.

Vad har den gode mannen/förvaltaren för skyldigheter efter hen har blivit utbytt?

Lämna sluträkning och/eller slutredogörelse

Senast inom en månad från att den gode mannen eller förvaltaren blivit utbytt ska hen lämna in sluträkning och/eller slutredogörelse för den sista perioden i uppdraget. Det är förordnandet som styr vad som skall lämnas in.

Lämna över information och handlingar till den nya gode mannen eller förvaltaren

När den gode mannen eller förvaltaren blivit utbytt från ett uppdrag är hen alltid skyldig att lämna över den information och de handlingar som behövs för att personen som tar över uppdraget ska kunna fortsätta sköta uppdraget till fullo.

Spara originalverifikationer i tre år

Den förra gode mannen eller förvaltaren ska alltid behålla sina originalverifikationer för sin ekonomiska redovisning i minst tre (helst fyra) år efter att hens uppdrag har upphört. Den förra gode mannen, eller förvaltaren är skyldig att låta den nya uppdragstagaren ta del av sina originalverifikationer om hen begär det.

En god man eller förvaltare ska inte lämna originalverifikationerna ifrån sig förrän minst tre år har förflutit sedan hens uppdrag upphörde. Därefter ska handlingarna överlämnas till behörig mottagare.

  • Om huvudmannen då har en ny god man eller förvaltare, ska den förra uppdragstagaren överlämna handlingarna till hen.
  • Om huvudmannen inte längre har god man eller förvaltare är det huvudmannen själv som ska ta emot handlingarna.
  • Om huvudmannen avlidit ska handlingarna överlämnas till dödsbodelägare.

Informera huvudmannens nätverk

Den förra gode mannen eller förvaltaren behöver informera huvudmannens nätverk (till exempel socialsekreteraren, biståndshandläggaren eller boendet) om att hen blivit utbytt i uppdraget samt vem som har utsetts till ny god man eller förvaltare.

Godmanskap – förvalta egendom

Som ställföreträdare ansvarar du för att förvalta huvudmannens ekonomi. Det innebär bland annat att du sköter huvudmannens bankkonton och övriga tillgångar, för räkenskaper över ekonomin, gör upp en budget, betalar räkningar och gör eventuella omplaceringar av tillgångar. Om du är noga med att löpande kontrollera ekonomin underlättar du även för dig själv när det är dags att redovisa till överförmyndaren hur du har skött huvudmannens ekonomi.

Föra räkenskaper och spara underlag

Det är viktigt att du har ordning och reda på alla uppgifter som rör huvudmannens ekonomi. Du ska ha kontroll över vilka inkomster, utgifter, tillgångar och eventuella skulder huvudmannen har. Du kan enkelt kontrollera kontoutdrag från bank mot underlag så som fakturor och kvitton för att följa den löpande ekonomin. Du kan föra löpande redovisning i e-tjänsten Provisum Ställföreträdare eller lägga upp ett eget system för löpande kontroll.

Tänk på att du är skyldig att kunna styrka huvudmannens samtliga inkomster och utgifter med underlag. Detta kan exempelvis vara kontoutdrag från bank, fakturor, kvitton och kvittenser. Ett tips är att spara alla underlagen i en pärm med ett register vars rubriker följer de inkomst- och utgiftsposter som finns i e-tjänsten Provisum ställföreträdare.

Hur du ordnar kontostrukturen
Ett öppet transaktionskonto

Som ställföreträdare ska du enligt lag fritt kunna hantera de tillgångar som behövs för att kunna sköta den löpande ekonomin. Det innebär att du har tillgång till och använder dig av ett av huvudmannens bankkonton, ett så kallat transaktionskonto. Du ser till att huvudmannens inkomster styrs in på detta konto och det är härifrån som du betalar räkningar och gör andra nödvändiga uttag.

Du är skyldig att kunna styrka med underlag allt som sker på det här kontot. Om huvudmannen har tagit ut pengar från transaktionskontot, måste du kunna styrka detta med en skriftlig kvittens från huvudmannen eller med underlag från bank.

Det ska inte finnas mer pengar på detta konto än vad som behövs för att betala de vanligtvis återkommande kostnaderna som exempelvis hyra, el, telefon och medicin.

En riktlinje är att inte överskrida cirka 25 000 kronor på transaktionskontot efter att månadens utgifter är betalda. Om huvudmannen har mer pengar ska dessa sättas in på ett sparkonto med överförmyndarspärr.

Överförmyndarspärrade konton

Alla huvudmannens bankkonton, utöver det öppna transaktionskontot, ska vara överförmyndarspärrade. Det innebär följande:

  • Du kan inte ta ut pengar från ett spärrat konto utan samtycke från överförmyndaren
  • Spärren gäller inte mot huvudmannen. Om huvudmannen står under ett godmanskap har denne rätt att ta ut pengar från samtliga sina konton. Om huvudmannen står under förvaltarskap får denne endast ta ut pengar från det konto som förvaltaren har godkänt. Det är alltså inte spärren som styr vilket konto en huvudman med förvaltare kan använda
  • Du ska kontrollera med huvudmannens bank eller banker att alla bankkonton, utom transaktionskontot, är överförmyndarspärrat.

Observera att även överförmyndarspärrade konton ingår i ditt uppdrag att förvalta precis som transaktionskontot, om inget annat har angetts i beslutet om godmanskap eller förvaltarskap. Oavsett om ett konto är öppet eller spärrat har du ett ansvar att se över hur tillgångarna är placerade och vad som sker på dessa konton. I årsräkningen ska dock endast transaktionskontot redovisas. Alla ev. överföringar till huvudmannens övriga konto ska registreras som en utgift i årsräkningen.

På nästa sida ser du en modell som förklarar förvaltningen av bankkonton. De olika kontotyperna förklaras enligt följande:

  • Ett sparkonto är ett överförmyndarspärrat konto där uttag kräver samtycke från överförmyndaren. Överföringar mellan två överförmyndarspärrade konton kräver inte överförmyndarens samtycke
  • Ett transaktionskonto som bara hanteras av ställföreträdaren. Alla inkomster går till detta konto och alla utgifter betalas härifrån
  • Privata medel, eller ett fickpengskonto, är ett konto som hanteras av huvudmannen själv eller tillsammans med en annan person. Ställföreträdaren har ingen uttagsrätt, utan kan bara göra överföringar till kontot.

Kontostruktur

De konton som du förvaltar finns inom den prickade ramen nedan. Om huvudmannen själv kan hantera ett bankkonto för sina privata inköp, ingår inte det kontot i din förvaltning. Därför ligger ett sådant konto samt övriga konton utanför ramen och redovisas under konton som förvaltas av annan (ingående värde och utgående värde).

Privata medel – huvudmannens fickpengar

Privata medel är huvudmannens fickpengar för egna privata inköp. Privata medel betalar du ut till huvudmannen själv om denne kan hantera pengar eller till hemtjänstpersonal, anhörig, personal på boende eller annan som hjälper huvudmannen att göra inköp. Du kan lämna fickpengar på två olika sätt:

  1. Överföringar till ett ”privata medel”-konto

Om huvudmannen kan hantera ett bankkort kan du öppna ett bankkonto som endast huvudmannen använder, ett så kallat ”privata medel”-konto. Kontot fungerar som huvudmannens plånbok. Du för över pengar från transaktionskontot som du sköter till ”privata medel”-kontot som huvudmannen använder. Du ska inte ha tillgång till eller använda ”privata medel”-kontot, det vill säga du ska inte ha någon uttagsrätt på kontot. Det är viktigt att du kan visa med underlag från bank att du inte har uttagsrätt eller dispositionsrätt.

  1. Lämna kontanter mot kvittens

Du kan lämna över kontanter till huvudmannen eller någon annan person som hjälper huvudmannen vid inköp. När du lämnar över kontanter ska du alltid se till att

mottagaren skriver under en kvittens. Av kvittensen ska framgå datum och belopp

samt mottagarens underskrift och namnförtydligande. Kvittenserna är underlag som styrker vad du har gjort med de uttagna kontanterna och ska sparas.

För att en kvittens ska vara giltig som underlag, måste personen som skriver under förstå vad det innebär att ta emot pengar. Om huvudmannen inte förstår vad det innebär, är det lämpligare att lämna kontanter till någon annan som skriver under kvittensen och som hjälper huvudmannen vid inköp.

Överförmyndarkontoret

Telefon:

  • Telefontider (dag före röd dag och klämdag är telefontiden stängd)

    • Måndag, tisdag, onsdag och fredag kl.10.00-11.00
    • Torsdagar kl. 8.30 till 9.30

    Telefontider för myndigheter

    • Måndag-fredag kl. 8.30-15.00 (lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00)

    När du ringer till oss kommer du höra följande knappval:

    • För frågor om årsräkning välj knappval 1
    • För frågor om ärenden välj knappval 2
    • För frågor om e-tjänster, information och blanketter välj knappval 3
    • Ringer du från en myndighet välj knappval 4
  • Post - Överförmyndarkontoret har egen brevlåda hos Eskilstuna direkt på Värjans entréplan. Har du handlingar som ska till oss går det bra att lägga dessa i den brevlådan (OBS! Det är inte den gråa brevlådan som står utanför Värjan).

Besöksadress

Postadress

Eskilstuna kommun
Överförmyndarkontoret
631 86 Eskilstuna

Öppettider

Besökstid - Besök bokas med en handläggare via telefon eller e-post. Du kan boka tid både i Eskilstuna och Strängnäs.

Uppdaterad: 17 januari 2025