Stöd och hjälp

Här hittar du information och länkar.

Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Genom 112 kan du få kontakt med exempelvis ambulans, polis, räddningstjänst, giftinformationscentral eller jourhavande präst. Du som inte pratar svenska kan få hjälp med tolkning på ditt språk.

Du kan också ladda ner 112-appen till din telefon. Där finns fler funktioner och viktiga nummer. När du ringer från appen kan den som svarar se var någonstans du är.

Kontakta vårdcentralen om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av din vardag. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in på 1177.se.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Om personen mår mycket dåligt och inte vill ta emot hjälp kan det bli aktuellt med tvångsvård. Det kan vara nödvändigt för att rädda liv. Ring polisen på 114 14 dygnet runt, eller på 112 om läget är brådskande.

Läs mer om tvångsvård på 1177

Kontakt med andra

Ibland kan det vara bra att ha kontakt med andra som har liknande erfarenheter. Ett sätt kan vara att ta kontakt via chatt, patient- och anhörigförening eller någon av följande organisationer:

Suicide Zero – en ideell organisation som arbetar nationellt för att minska antalet självmord.

Riksförbundet SPES - Suicidprevention och efterlevandes stöd, en organisation som drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord.

MIND – en ideell förening som arbetar med att ge medmänskligt stöd och att öka kunskapen kring psykisk ohälsa och självmord.

Bris - erbjuder stödhelger för familjer där en förälder tagit sitt liv. Barn och vuxna får träffa andra i samma situation och får stöd att hantera livet, sorgen och saknaden.

Råd och stöd via chatt och telefon - 1177s webbplats.

Patient- och anhörigförening - 1177s webbplats.

Uppdaterad: 12 augusti 2024