Försök till bedrägeribrott mot äldre

Under sommaren ökar försök till bedrägeribrott riktade mot äldre. Var därför uppmärksam vid oanmälda besök i hemmet.

Det kan vara personer som utger sig för att vara hemtjänstpersonal, fastighetsskötare eller barnbarn. Om personerna lyckas lura sig in i bostäderna sker ofta stöld av värdesaker.

Vid besök från hemtjänsten

Kommunens hemtjänstpersonal har alltid arbetskläder med kommunens logotyp på sig. Är man osäker kan man begära legitimation för att försäkra sig om att rätt person är på plats, det går också att ringa till verksamheten för att höra om personal har skickats ut.

Prata med äldre anhöriga

Har du en äldre anhörig så prata gärna om att man aldrig ska lämna ut personlig information, koder, kortuppgifter, legitimation, bank-id eller andra känsliga uppgifter till någon som kommer på besök eller över telefon. Hör någon av sig som vill ha de här uppgifterna handlar det ofta om försök till bedrägeri.

Just nu finns det även bedragare som säger sig behöva personlig information på grund av coronaviruset.

Ring polisen vid misstanke om brott

Blir man osäker ska man stänga dörren eller lägga på luren. Tror man att man blivit utsatt ska man ringa polisen på 114 14.

Om det är ett pågående brott ska man ringa 112.

Måndag-fredag 07.30-16.00

Måndag 10.00-19.00