Möjligt att göra utomhusbesök till Eskilstunas vård- och omsorgsboende

Från och med 12 juni införs successivt möjligheten att göra utomhusbesök på Eskilstuna kommuns äldreboenden, demensboenden och korttidsverksamheten. Vid besöken använder besökare visir för att minimera risken för smittspridning av covid-19. Plexiglasskärmar används som ett alternativ till visiren på en del boenden.

Med anledning av Coronapandemin tar Eskilstuna kommun sedan 18 mars inte emot inomhusbesök till vård- och omsorgsboenden. För att möjliggöra kontakt med vänner och bekanta införs succesivt möjligheten att göra planerade och bokade utomhusbesök på boendena. Vid besöken använder besökare visir för att minimera risken för smittspridning av covid-19. Plexiglasskärmar används som ett alternativ till visiren på en del boenden. Under många besök kommer en mötesvärd att närvara.

Alla anhöriga kommer att informeras om hur besök ska bokas och gå till. För att så många som möjligt att träffas begränsas ett besök i nuläget till 30 minuter.

Jag är väldigt glad över att vi nu kan erbjuda en möjlighet till trygga och smittskyddssäkra besök till våra vård- och omsorgsboenden, något som jag vet är väldigt efterfrågat. Vi kommer att ta hänsyn till de individuella behoven inför varje enskilt besök, vilket kan innebära att besöken kan se olika ut på olika boenden. Det är en svår tid vi är i nu, men det är viktigt att vi alla hjälps åt för att fortsätta hålla avstånd och minska smittspridningen. Jag vill påminna om att fortsatt respektera att vi inte tar emot inomhusbesök eller några spontana besök till våra boenden. Parallellt med de fysiska besöken arbetar vi vidare med att ordna digitala möten, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef äldreomsorg, vård- och omsorgsförvaltningen.

Riktlinjer för besöken

• Besökstiden begränsas till 30 minuter, detta då vi värnar om att erbjuda så många som möjligt möjlighet att träffa sina anhöriga.
  • Mellan besöken ska det finnas 15 minuter för att mötesvärden ska hinna hjälpa brukare till enhet, rengöra plexiglas/visir samt möta nya besökare.
  • Det är viktigt att både besökare och brukare är symtomfria.
  • Antalet besökare begränsas till två personer per brukare för att möjliggöra ett säkert besök.
  • Fysisk kontakt mellan anhöriga och brukare är inte tillåten.
  • Det är inte tillåtet att gå över till andra sidan av mötesväggen. När besökaren bär visir ska brukaren och besökare sitta vid bestämda platser.
  • Besökare får inte ta med eget fika men boendet kan bjuda på kaffe/saft.
  • Besökaren får inte gå på en promenad med brukaren eller köra dem i rullstolen.
  • Om besökare vill lämna över saker till sin närstående sker det genom mötesvärden / personal.

Måndag-fredag 07.30-16.00

Måndag-fredag 10.00-12.00,