Eskilstuna kommun inför sammanhållen journal

Den 16 mars börjar Eskilstuna kommun dela med sig av journalanteckningar från sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter till andra vårdgivare. Syftet är att snabbare kunna ge dig god och säker vård.

Varje gång du får vård skriver vårdgivaren i din journal. I journalen finns uppgifter om pågående vård- och behandling. Det är uppgifter som behövs för att du ska få en god och säker vård. Sedan tidigare har Eskilstuna kommun haft möjlighet att ta del av journalanteckningar från andra vårdgivare. Nu kommer kommunen också att dela med sig av journalanteckningar till andra vårdgivare. När vårdgivare har möjlighet att dela journal med varandra kallas det sammanhållen journal.

Dina val - tillgänglig eller spärrad journal för andra vårdgivare

Tillgänglig journal för andra vårdgivare

Du behöver inte göra någonting om du vill att din journal ska vara tillgänglig för andra vårdgivare. Så fort någon vill titta på din journal ska den personen be om ditt samtycke. Det är bara legitimerad personal som har en patientrelation med dig som har rätt att ta del av journalanteckningarna.

Spärra din journal för andra vårdgivare

Du har möjlighet att spärra din journal för andra vårdgivare. Du spärrar din journal genom att fylla i en blankett som du kan få av din sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut. När spärren är registrerad kan inte andra vårdgivare ta del av din journal, även om du vill. Endast den vårdgivare som spärrat uppgifterna kan häva spärren.

Du har möjlighet att ångra dig om du spärrat din journal. Prata i så fall med din sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut.

Observera: Om du spärrar din information för andra vårdgivare så ansvarar du själv, i alla lägen, för att informera vårdpersonal om det de behöver veta för att ge dig trygg och säker vård.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor?

Kontakta din ansvariga sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut eller Eskilstuna direkt, 016-710 10 00

Måndag-fredag 07.30-16.00

Måndag-fredag 10.00-12.00,