Språkvänner berättar i ny bok

I januari blev boken Språkvän - en vän för livet klar och i den berättar språkvänspar om sina erfarenheter av att möta en människa från en helt annan kultur och den vänskap som uppstått.

Det är historier om gnisslande kulturkrockar men också upptäckter av likheter som förenar och föder gemenskap. Utgivningen markerar tioårsjubileet för språkvänsprojektet och är samtidigt en liten hyllning till alla som arbetar med att förbättra integrationen.

– En personlig förhoppning är att fler etablerade män i Sverige ska våga bli språkvän. Eller fler överhuvudtaget. Att bli språkvän är en nära-livet-upplevelse av rang om man har mod att låta den bli det, säger Irène Karlbom Häll som skrivit boken och själv är språkvän.

Under förra året intervjuade hon språkvänspar runt om i landet och det är deras och Irènes egna berättelser som nu ges ut i bokform.

Rabie Aldeeb, integrationssamordnare på Eskilstuna kommun, har tagit initiativ till boken:

– Vänskapen med en svensk familj blev min hjälp in i samhället och jag kan inte med ord beskriva hur mycket det betydde för mig. Genom åren med Språkvän har jag hört många fantastiska historier om vad projektet har gett människor - deltagande på bröllop i Afrika, kontakter som lett till jobb men framför allt vänskap som blir livslång. Förhoppningsvis förmedlar boken något av hur Språkvän har berikat många människors liv i olika avseenden, säger Rabie Aldeeb.

Boken kommer i första hand att spridas som inspiration till integrationsarbetare runt om i Sverige och kommer inte att finnas till försäljning. En författarpresentation kommer att hållas på ABF, Kungsgatan 14, tisdagen 5 mars klockan 18:00.

Läs mer om språkvän på https://www.eskilstuna.se/flyktingguidelänk till annan webbplats

Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00