Våld mot kvinnor uppmärksammas under 16 dagar

Mellan 25 november och 10 december kommer en del av Fristadstorget vara upplyst av ett orange sken.

Mellan 25 november och 10 december pågår fenomenet ”16 Days of activism” runt om i världen. I Eskilstuna samarbetar kommunen med ett flertal aktörer för att uppmärksamma våld mot kvinnor. Förutom att färgen orange används på olika sätt i det offentliga rummet går det att ta del av gratis föreläsningar och utställningar.

Världshälsoorganisationen WHO klassar mäns våld mot kvinnor som ett stort folkhälsoproblem. 25 november infaller Internationella dagen för att eliminera våld mot kvinnor, instiftad av FN år 1999. 10 december är FN:s dag för mänskliga rättigheter, som instiftades år 1948.

Mellan de båda datumen pågår det globala fenomenet ”16 Days of activism”, då färgen orange används på olika sätt i syfte att uppmärksamma våld mot kvinnor världen över.

Under de 16 dagarna kommer Eskilstuna kommun, ABF Sörmland, Diskrimineringsbyrån Humanitas, Eskilstuna Zontaklubb, Kvinnojouren Moa samt Tjejjouren Meja tillsammans uppmärksamma detta, bland annat genom föreläsningar och utställningar i Eskilstuna.

Föreläsningar

Måndagen 26 november hålls en heldag med föreläsningar i ABF-huset i Eskilstuna.
Information på Facebook.länk till annan webbplats
Affisch med program och föreläsare hittar du här.länk till annan webbplats

Tid: 26 november kl. 10.00-20.00.
Plats:
ABF-huset i Eskilstuna, Kungsgatan 14.

Utställningar

Mellan 25 november och 10 december kommer en del av Fristadstorget, vid stadshuset, att vara upplyst av ett orange sken.

På Fristadstorget kommer även en konstinstallation med orange tema att finnas för att uppmärksamma de kvinnor i Eskilstuna kommun som under 2017 utsattes för våld i nära relation.

På stadsbiblioteket kommer Eskilstuna Zontaklubb att visa en bildutställning som uppmärksammar våld mot kvinnor i nära relation. Samtidigt lämnas information om var och hur det går att få stöd och hjälp i Eskilstuna, om man är utsatt eller känner någon som är utsatt.

Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00