Du kan göra skillnad!

Som medmänniska kan du göra skillnad för en person med en intellektuell funktionsnedsättning eller kognitiva svårigheter genom hur du bemöter denne. Ett bra sätt är PFA, Pedagogiskt Förhållnings- och Arbetssätt, som innebär att man utgår från varje persons intressen, färdigheter och specifika svårigheter. Den 4 och 5 december arrangerar MDH och Eskilstuna kommun en konferens kring PFA och runt 150 deltagare från hela Sverige väntas komma till högskolan i Eskilstuna.

– Sedan 2011 har vi på Eskilstuna kommun, tillsammans med forskare vid MDH, arbetat för att införa PFA i kommunens verksamheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Hittills har nästan 600 av våra medarbetare och runt 30 chefer utbildats i PFA, berättar Marie Skoghill utvecklingsledare på Eskilstuna kommun.

Vid MDH bedrivs forskningsprojektet om PFA inom Mälardalens kompetenscentrum för hälsa och välfärd, MKHV, som är ett av områdena inom Samhällskontraktet. Christine Gustafsson är delprocessledare för MKHV.

– Vårt gemensamma arbete med kommunen har varit mycket lyckosamt och väckt ett stort nationellt intresse, Eskilstuna kommun har sålt nästan 900 PFA böcker. Nu ser vi även ett växande europeiskt intresse, säger Christine Gustafsson.

Den 4 och 5 december arrangeras en konferens på MDH i Eskilstuna där de 150 anmälda deltagarna får kunskaper om vad PFA är, hur man arbetar enligt PFA och varför det är viktigt. Rektor vid MDH Paul Pettersson och kommundirektör Pär Eriksson hälsar välkomna och moderator är författaren Sören Olsson.

För mer information

Christine Gustafsson, delprocessledare för MKHV inom Samhällskontraktet, christine.gustafsson@mdh.se eller 016-15 34 69.

Marie Skoghill, utvecklingsledare Eskilstuna kommun, marie.skoghill@eskilstuna.se eller 016-710 21 63

Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00