Eskilstuna chans att bli Sveriges första eHälso-kommun

För allra första gången ska årets eHälsokommun utses. 290 kommuner var inbjudna, fem har gått till final. En av dem är Eskilstuna.

Slutsegraren presenteras under högtidliga former på Vitalis, Nordens största mötesplats för eHälsa, i Göteborg 25 april. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström utdelar diplom och en prischeck på 50 000 kr.

Förutom Eskilstuna har Linköping, Västerås, Sollentuna och Göteborg gått till final.

– Det är ju kommuner som ligger i framkant, så det känns extra kul att vara med i det sällskapet, säger Stina Nyman, utvecklingsledare för digitalisering och välfärdsteknologi på vård- och omsorgsförvaltningen, Eskilstuna kommun. Vi har gjort mycket i vår kommun. Men vi har kanske inte varit lika bra på att visa det utåt.

Som exempel på framsteg tar hon fjärrtillsyn med nattkamera. I projektet Nattfrid fick ett antal brukare i hemtjänsten prova på tjänsten.

– Alla tyckte det var en enorm trygghet att kunna ha nattillsyn som ett komplement till hemtjänsten på dagen, säger Stina.

Beslut har nu tagits att alla med biståndsbeslut på tillsyn nattetid ska kunna få fjärrtillsyn.

– Den som tycker att hen behöver hjälp i sitt hem kan kontakta biståndshandläggare för ett vårdplaneringsmöte. Det finns inga ålderskrav och man behöver inte så att säga redan vara inne i systemet.

Stina Nyman menar att kommunen har en bra digital grund att stå på.

– Vi satsar på att ha system som kan ”prata” med varandra, säger hon.

Eskilstuna var en av de kommunerna som var tidigt ute att införa digitala trygghetslarm. Nu testat även införande av trygghetslarm via GPS. Och hemtjänstpersonalen har sedan länge överfallslarm via GPS.

– Och nu inför vi 400 iPads för hemtjänstpersonalen, berättar Stina. Det innebär att personalen får ett mobilt arbetssätt, slipper papper och penna och kan arbeta mer effektivt.

Bakgrund

Regeringen har antagit en eHälsovision som säger att Sverige år 2025 vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens och eHälsans alla möjligheter.

Den helt nya utmärkelsen ”Sveriges eHälsokommun” ska stödja visionen.

Fem finalister har vaskats fram av en jury med representanter för SKL, FSS-Föreningen Sveriges Socialchefer, HSO-Handikappförbunden, Vårdförbundet, Myndigheten för delaktighet och Vitalis.

För mer information kontakta
Stina Nyman, utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen, telefon 016-710 66 01.

Eskilstuna kommuns kontaktcenter.

Besök måndag-torsdag 07.45-16.30