Eskilstuna Energi och Miljö rekommenderar hushåll att koka vattnet

Prover visar att dricksvattnet i centrala, nordvästra, norra och östra Eskilstuna innehåller förhöjda halter av bakterier. På eem.se kan du se kartor över vilka områden som är drabbade av störningenlänk till annan webbplats.

MENY
Eskilstuna kommun

Om missbruk och beroende

016

Vi människor är olika känsliga för att utveckla beroende. Ett riskbruk eller ett missbruk kan bli ett beroende och det påverkar ditt liv och personer i din omgivning. Om du är orolig för ditt eget bruk av alkohol, att du har testat narkotika eller att du ofta spelar om pengar, så sök stöd innan det har gått för långt.

Är du i riskzonen utan att veta om det?

Vill du få en uppfattning om du är i riskzonen för alkoholmissbruk kan du gå in på www.alkoholprofilen.selänk till annan webbplats. Där kan du göra ett test på om du ligger i riskzonen eller inte. Du får också tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på.

Du kan också ringa Beroendemottagningen Vägen (016-710 83 38) eller Mottagningsenheten i Eskilstuna (016-710 29 77). Vi svarar på dina frågor om alkohol, narkotika, tabletter och spel om pengar. Du kan vara anonym om du vill.

Vem kan få stöd?

Den som har ett beroende, missbruk eller riskbruk av alkohol, tabletter eller narkotika kan vända sig till oss på socialtjänsten. Även du som anhörig erbjuds stöd och vi erbjuder även spelbehandling i samarbete med Beroendecentrum.

Hur söker jag stöd?

Du kan själv kontakta Beroendemottagningen Vägen för samtal eller Vårnäs behandlingshem (0151-51 80 90). Du kan även kontakta servicecenter så hjälper de dig vidare. Även du som anhörig kan kontakta Beroendemottagningen Vägen och få mer information om anhörigprogrammet. Vid problem med spel om pengar görs en egenanmälan till Beroendecentrum, 016-10 55 98, för att få en tid för läkarbedömning och få en samtalskontakt enskilt eller i grupp.

Vilket stöd kan jag få?

Till Beroendemottagningen Vägen kan du själv ringa för att boka ett möte. Vid första tillfället får du information och en kortare kartläggning görs för att se hur dina behov ser ut och på vilket sätt du behöver hjälp, därefter får du en tid hos en av samtalsbehandlarna. De metoder som används på Vägen bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT). De som arbetar på Beroendemottagningen Vägen har tystnadsplikt och du får vara anonym.

Vårnäs HVB (hem för vård och boende) ligger utanför Vingåker och dit kan du också ringa för att boka tid för behandling eller rådgivning på telefonnummer 0151-51 80 90. Du får sedan en tid för att påbörja ett behandlingsprogram som pågår under ca fem veckor. Under behandlingstiden kan du vara sjukskriven och du får betala en vårdavgift på högst 80 kr/dag. Det finns sedan möjlighet att förlänga
behandlingen men då krävs det ett beslut om bistånd som fattas av socialtjänsten.

Om de insatser som erbjuds inte skulle räcka till eller kan möta dina behov kan det blir aktuellt att göra en mer omfattande utredning. Detta görs på någon av socialtjänstens myndighetsenheter vilket betyder att en utredning görs med stöd av olika lagar som tillexempel socialtjänstlagen (SoL) och lagen om vård av missbrukare (LVM).

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Mottagningsenheten IFO
Öppettider

Måndag till fredag 10-17.
Lunchstängt 12-13

Besöksadress

Alva Myrdals gata 5

Postadress

631 86 Eskilstuna

Beroendemottagningen Vägen
Besöksadress

Bruksgatan 8C