Stöd gällande våldsbejakande extremism och radikalism

Är du orolig för att en närstående ska dras in i en våldsbejakande extremistisk rörelse? Här kan du läsa om vilket stöd som finns att få. I Eskilstuna samarbetar polisen, civilsamhället och kommunen i frågan.

Orostelefon och chatt om radikalisering

Är du orolig för att någon du bryrdig om dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi? Orostelefonen är en nationell stödtelefon som drivs av Rädda Barnen och erbjuder professionellt samtalsstöd helt anonymt. Både barn och vuxna kan ringa. Vi talar flera språk. Det går också bra att chatta med oss.

Telefon: 020-100 200. Chatt: www.raddabarnen.se/oroschattenlänk till annan webbplats
Information om öppettider med mera finns på www.raddabarnen.se/orostelefonenlänk till annan webbplats

I ett akut läge kan du kontakta Säkerhetspolisen på: 010-568 70 00.

Vad är våldsbejakande extremism?

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för antidemokratiska rörelser, miljöer och ideologier som förespråkar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.

Säkerhetspolisen talar om tre våldsbejakande extremistiska miljöer:

• våldsbejakande högerextremism
  • våldsbejakande vänsterradikal autonom miljö
  • våldsbejakande islamism.

Det pågår ett nationellt arbete länk till annan webbplats för att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism.

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har arbetat för att förbättra samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer på nationell, regional och lokal nivå för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget har gått över till Brottsförebyggande rådet från den 1 januari 2018.