Stöd gällande våldsbejakande extremism och radikalism

Är du orolig för att en närstående ska dras in i en våldsbejakande extremistisk rörelse? Här kan du läsa om vilket stöd som finns att få. I Eskilstuna samarbetar polisen, civilsamhället och kommunen i frågan.

Nationell orostelefon: 020-100 200

Det finns en nationell orostelefon där du kan få råd och stöd på telefon: 020-100 200. Orostelefonen drivs av Rädda barnen och vänder sig till barn, unga och vuxna som känner en oro kring att någon i deras närhet håller på att radikaliseras. Den som ringer till orostelefonen är anonym och ska få vägledning när de upplever att en anhörig eller vän dragits in eller är på väg in i en våldsbejakande extremistisk rörelse. Genom Orostelefonen kan man också bli satt i kontakt med personer som arbetar med dessa frågor i den kommun där man bor.

Telefonen är öppen vardagar mellan klockan 09.00-12.00 och 12.00-16.00 (på onsdagar 13.00-19.00) och bemannas av samtalsstödjare. Resterande tid finns en telefonsvarare kopplad till numret. De som svarar i telefonen talar svenska, men kan också erbjuda samtal på engelska, danska, arabiska, azerbajdzjanska, dari, pashto, persiska, somaliska, turkiska och tigrinja. Samtalen syns inte på
telefonräkningen.

I ett akut läge kan du också kontakta Säkerhetspolisen på: 010-568 70 00.

Vad är våldsbejakande extremism?

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för antidemokratiska rörelser, miljöer och ideologier som förespråkar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.

Det pågår ett nationellt arbete länk till annan webbplats för att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism.