MENY
Eskilstuna kommun

Föreningsmatchning

Föreningsmatchning

Nytt projekt där nyanlända och föreningar möts

I ett nyligen uppstartat projekt med Eskilstuna kommun, Arbetsförmedlingen och Sörmlandsidrotten matchas nyanlända och lokala svenska Föreningar med varandra efter gemensamma intressen.

Eskilstunas föreningsliv är rikt och många lokala föreningar vill gärna välkomna nyanlända in i sin verksamhet. På samma sätt är behovet av en meningsfull fritid och sociala kontakter och umgänge en viktig pusselbit för många nyanlända för att snabbare komma in i samhället, lära sig språket m.m.

Fokus på nyanlända inom "Etableringen", men ALLA  är välkomna! 

Inom det så kallade "Etableringsuppdraget" på Arbetsförmedlingen deltar många nyanlända med olika integrationsfrämjande insatser varje vecka. Detta kan vara svenskundervisning, samhällsorientering, söka-jobb kurser och mycket annat.

Genom projektet med "Föreningsmatchning" utökar vi nu dessa insatser till att också kunna innefatta deltagande i olika lokala föreningar. Men även om fokus ligger på etableringsuppdraget så är naturligtvis alla välkomna att vara med.

Utveckling av Flyktingguide/Språkvän

Det nya projektet är en utveckling av Eskilstuna kommuns tidigare framgångsrika sociala integrationsarbete med flyktingguider/språkvänner där nyanlända och etablerade matchas ihop.
Grundprincipen för det nya samarbetet är detsamma, men istället för att enbart matcha indiver med varandra så sker detta nu också med föreningar.

Integration


Hur går det till?

Om du som nyanländ deltar inom "Etableringen" på Arbetsförmedlingen så prata först med din handläggare om att du vill delta så får du mer information om dina möjligheter.

Du kan kontakta Eskilstuna kommun på telefon 016-710 17 47 eller Gunnar Lingmerth  gunnar.lingmerth@arbetsformedlingen.se , 010‑486 64 62) på Arbetsförmedlingen för mer information.

För dig som företräder en lokal förening så anmäl antingen intresse genom blanketten nedan (skickas till någon av ovanstående eller lämnas in i Stadshuset) eller så kontaktar du Rabie eller Gunnar för mer information.

Anmälan

Båda parter fyller i en liten blankett med sin bakgrund och önskemål om matchning. Via sin handläggare på etableringen eller via länken nedan för öreningar. Sedan letar vi aktivt nyanlända och föreningar som kan passa med varandra. Detta gäller dock inte privatpersoner som inte tillhör etableringen som istället kontaktar Rabie eller Gunnar direkt.

Anmäl dig som förening via papperblankettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vem riktar vi oss till? 

  • Personer med utländsk bakgrund som vill delta i aktiviteter i det lokala föreningslivet i Eskilstuna
  • Lokala svenska föreningar som är villiga att välkomna nya deltagare och låta dem ta del av utbudet där och få stöd i detta 

Så här går det till:

Efter anmält intresse letar vi upp en matchning till dig som nyanländ eller förening. Om du är nyanländ och tillhör etableringen får du en aktivitet i din etableringsplan. Om du inte tillhör etableringen så förmedlar vi en kontakt mellan er så att ni får tillfälle att träffas. 

Som nyanländ får du möjlighet till deltagande eller utökat engagemang i en förening. Som lokal förening får ni in nya deltagare till era aktiviteter och kanske framtida ledare och medlemmar. Alla vinner på detta!

Föreningsmatchning på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På Facebooksidan får du även information om höstens mässa!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Integrationsfrågor