MENY
Eskilstuna kommun

Flyktingguide, språkvän

Genom att bygga broar ellan nyanlända och etablerade personer i Eskilstuna skapas möten som leder till integration i praktiken. Mötena bygger på frivillighet, ömsesidigt utbyte och språkträning och motverkar okunskap, fördomar och segregation i vårt samhälle.

Bli flyktingguide/språkvän och berika ditt och andras liv!

Om du vill engagera dig och göra en personlig insats som frivillig guide eller om du vill få en flyktingguide/språkvän - kontakta oss!

Anmäl dig som språkvän via digitalt formulär onlineöppnas i nytt fönster

Anmäl dig som språkvän via pappersblankett

Vem riktar vi oss till? 

  • Personer med utländsk bakgrund som vill förbättra sina svenska­kunskaper (språk/kultur/traditioner m m).
  • Frivilliga personer med svensk språk- och kulturkunskap som vill träffa personer med utländsk bakgrund och göra en god samhällsinsats. Man behöver inte vara född i Sverige för att delta.

Så här går det till

  1. Efter anmält intresse till att bli/få flyktingguide/språkvän görs en matchning utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation samt individuella önskemål.
  2. Samordnaren på kommunen ordnar sedan ett första möte mellan guide och nyanländ där de får presentera sig för varandra och ställa frågor. Därefter sköter man kontakten själv och träffas så ofta man kan och vill. Samordnaren kan alltid kontaktas vid behov och ansvarar för att eventuella problem hanteras korrekt.
  3. Den första månaden är en slags ”prövotid” då man träffas på försök. Sedan väljer parterna om de vill fortsätta eller avbryta kontakten. Detta kan också ske senare. Kontakten avslutas normalt efter ett år. Den som vill kan då få en ny matchning.

Vad ska vi göra tillsammans?

Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans och annat som ni finner roligt och intressant. Ni bestämmer detta tillsammans.

Att vara språkvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan. Det handlar inte heller om att få en "svensk kontakt" som man ställer krav på hjälp och stöd ifrån. Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Integrationsfrågor