Bostadsprojektet: hyr ut din bostad till nya eskilstunabor

Har du en lägenhet, rum eller hus att hyra ut? Då kan du vara med och skapa bättre förutsättningar för våra nya eskilstunabor att integreras i det svenska samhället.

Eskilstuna växer och det senaste året har många flyktingar kommit hit. Det är brist på lediga bostäder och det är många som söker ett första hem. En egen bostad med en fysisk adress är en förutsättning för att påbörja svenskastudier genom SFI eller bli inskriven på arbetsförmedlingen. Utan bostad är det svårt att komma in i samhället. Det gör att många i desperation tvingas söka bostad på den svarta marknaden och betalar stora summor för kontrakt eller för att stå skriven på en adress.

Genom bostadsprojektet "En bostad - nyckeln till integration"  fungerar kommunen som en länk mellan uthyrare och de som söker bostad. Som uthyrare kan du vara både fastighetsägare eller privatperson. Fyll i formuläret på den här sidan om du är intresserad av att hyra ut en bostad till nya Eskilstunabor. Längre ner på sidan kan du läsa frågor och svar om uthyrning.

Hyr ut bostad till nyanlända - intresseanmälan

Genom att du fyller i och skickar in formuläret godkänner du att ansvarig nämnd i Eskilstuna kommun behandlar personuppgifterna enligt Personuppgiftslagen (PUL). Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Frågor och svar om uthyrning

Hur förmedlas bostäderna? Är det kommunen som avgör vem som får vilken bostad?
Kommunens integrationssamordnare tar emot samtal eller e-post från dig som vill hyra ut en bostad. Därefter får personer eller familjer som är i behov av en bostad ett erbjudande om att hyra. Du som hyr ut bestämmer själv vem eller vilka du vill hyra ut till.

Vem är hyrestagare?
Du som uthyrare skriver kontrakt direkt med hyresgästen. Kommunen kan vara behjälplig vid själva kontraktskrivandet.

Kan jag ange en begränsad hyresperiod?
Det vanliga är att du hyr ut tillsvidare men det är möjligt att hyra ut under en begränsad period. Nyanlända behöver dock ett långsiktigt boende som ger stabilitet och trygghet.

Kontrollerar kommunen att hyresgästen sköter sig?
Nej, samma regler gäller som vid all uthyrning av bostäder.

Hur går jag tillväga för att säga upp avtalet, om jag skulle vilja det?
Samma regler gäller som vid all uthyrning av bostäder.

Förväntas jag hyra ut till en lägre hyra än den marknadsmässiga?
Nej, hyresgästen ska behandlas som alla andra hyresgäster och du sätter en skälig hyra.

Kan jag få garantier för att hyran kommer att betalas?
Kommunen kan inte ge några garantier för att hyran betalas. Flyktingar med uppehållstillstånd och som inte har något arbete får en regelbunden inkomst i form av en statlig etableringsersättning. Ersättningen är bland annat avsedd för att betala en hyra.

Har nyanlända särskilda behov som jag behöver tänka på?
De kan generellt behöva mer information och introduktion i boendet på grund av att de inte kan språket eller känner till det svenska samhället.

Nyttiga länkar

• På sajten omboende.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns bra information för dig som uthyrare om lagar, regler, kontrakt med mera. Det är Boverket och Konsumentverket som står bakom sidan.
  • skatteverket.selänk till annan webbplatskan du läsa vad vilka skatteregler som gäller vid uthyrning av bostad.

Rabie Aldeeb
Integrationssamordnare