För dig som vill ha en god man

Om du är i behov av en god man kan du, dina närmaste anhöriga eller överförmyndarnämnden ansöka om godmanskap.

Det är tingsrätten som beslutar om någon ska få god man och det är också de som beslutar om godmanskapet ska sluta gälla.

Egen ansökan

Om du gör en egen ansökan om godmanskap ska den innehålla följande handlingar

• Ett familjebevis från skatteverket
  • Förslag på person som är villig att bli god man (om du har ett eget förslag)

God man, egen ansökan till tingsrätten

Ansökan från anhörig

Om en anhörig gör ansökan ska den innehålla följande handlingar

• Ett familjebevis från skatteverket
  • Ett intyg av kurator, biståndshandläggare,läkare eller liknande som bekräftar att det finns behov av en god man eller förvaltare.
  • Förslag på person som är villig att bli god man (om du har ett eget förslag)

God man, ansökan från anhörig till tingsrätten

Ansökan skickas till Eskilstuna tingsrätt.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad innebär det att ha en god man?

Det finns tre områden som en god man kan hjälpa dig med: bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. I vissa fall är bara ett område aktuellt, i andra fall kan du få hjälp med två eller alla tre.

Bevaka rätt

Att bevaka rätt betyder att en god man hjälper dig vid kontakt med myndigheter. Det kan handla om ansökningar till särskilt boende, bostadstillägg och handikappersättning, eller att bevaka dina intressen vid till exempel bouppteckning, arvskifte eller försäljning av bostad.

Förvalta egendom

Att förvalta egendom innebär att en god man sköter din dagliga ekonomi. Det kan till exempel vara att hantera pensioner och bidrag, betala räkningar, sköta sparkapital och fördela fickpengar.

Sörja för person

Att sörja för din person innebär att en god man hjälper dig att få nytta av dina pengar. En god man ordnar så att du får den omvårdnad som du behöver, ser till att tillvaron är så trivsam som möjligt och uppmärksammar dina behov av sociala kontakter och meningsfulla aktiviteter.

Kostar det något att ha en god man, och vem betalar?

Den som är god man har rätt till ett skäligt arvode. Det är dina inkomster, till exempel lön, pension eller aktivitetsersättning, som avgör om det är du eller kommunen som betalar. Om du har en inkomst som överstiger 2,65 basbelopp (motsvarande 118 720 kronor 2017) eller har tillgångar som överstiger 2 basbelopp (motsvarande 89 600 2017) betalar du själv.

Hur lång tid tar det att få en god man?

Det går inte att säga generellt hur lång tid det tar. Det beror på hur många gode män det finns, och till exempel handläggningstiden hos överförmyndarkontoret och tingsrätten. Det är vanligt att ett ärende kan ta sex månader, men det kan också gå snabbare eller ta längre tid.

Eskilstuna kommuns kontaktcenter.

Besök vardagar 08.00-17.00