VIP-programmet, Viktig Intressant Person
VIP-programmet är ett hälsofrämjande utbildningsmaterial som används i grupper. Syftet med VIP-programmet är att främja förutsättningarna för god hälsa, jämlika relationer och känsla av sammanhang för unga och vuxna med funktionsnedsättning.
Målet är att alla brukare inom funktionshinderområdet i Eskilstuna kommun ska få information och erbjudande om att gå VIP-programmet minst en gång.
Eskilstuna kommun ansvarar också för att sprida VIP-programmet nationellt. Det görs i nuläget genom att bland annat delta i konferenser och utbilda nya VIP-gruppledare. Läs mer om utbildning till VIP- gruppledare.
VIP-programmets innehåll
VIP-programmet består av 12 gruppträffar. Under gruppträffarna träffar du andra i en mindre grupp och pratar om känslor, relationer och rättigheter.
Vi pratar och lär oss på olika sätt om:
- Olika känslor.
- Olika relationer.
- Hur våra tankar och känslor påverkar vad vi gör.
- Hur vi kan göra för att må bra.
- Vad vi kan göra om något känns jobbigt eller svårt i en relation.
- Vilka rättigheter vi har.
Det är två ledare och ungefär sex deltagare i en grupp. Kvinnor och män går i olika grupper. Varje gruppträff är två timmar med paus. Du får kaffe eller te på varje träff.
VIP-programmet kostar ingenting.
Anmäl dig till VIP-programmet
Just nu är det inte möjligt att anmäla sig till grupper i VIP-programmet på grund av coronapandemin.
2020-09-01
Mer om VIP-programmet
VIP-programmet är framtaget och utvecklat av Ewa Fransson Mannelqvist och Kerstin Kristensen. Programmet utgår från Ersta vändpunktens och Föreningen Bojens stödprogram och har tillkommit med medel från Allmänna arvsfonden i projektet Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt, Bräcke diakoni.
Den 1 maj 2015 tog vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun över VIP-programmet och ansvaret för att utbilda nya VIP-gruppledare nationellt.
2016 arrangerades en konferens i Eskilstuna om förebyggande arbete mot våld i nära relationer mot personer med funktionsnedsättning.