MENY
Eskilstuna kommun

VIP-programmet, Viktig Intressant Person

VIP-programmet är ett hälsofrämjande utbildningsmaterial som används i grupper. Syftet med VIP-programmet är att främja förutsättningarna för god hälsa, jämlika relationer och känsla av sammanhang för unga och vuxna med funktionsnedsättning.

Målet är att alla brukare inom funktionshinderområdet i Eskilstuna kommun ska få information och erbjudande om att gå VIP-programmet minst en gång.

Eskilstuna kommun ansvarar också för att sprida VIP-programmet nationellt. Det görs i nuläget genom att bland annat delta i konferenser och utbilda nya VIP-gruppledare. Läs mer om utbildning till VIP- gruppledare.

VIP-programmets innehåll

VIP-programmet består av 12 gruppträffar. Under gruppträffarna träffar du andra i en mindre grupp och pratar om känslor, relationer och rättigheter.

Vi pratar och lär oss på olika sätt om:

  • Olika känslor.
  • Olika relationer.
  • Hur våra tankar och känslor påverkar vad vi gör.
  • Hur vi kan göra för att må bra.
  • Vad vi kan göra om något känns jobbigt eller svårt i en relation.
  • Vilka rättigheter vi har.

Det är två ledare och ungefär sex deltagare i en grupp. Kvinnor och män går i olika grupper. Varje gruppträff är två timmar med paus. Du får kaffe eller te på varje träff.

VIP-programmet kostar ingenting.

Anmäl dig till VIP-programmet

Just nu är det inte möjligt att anmäla sig till grupper i VIP-programmet på grund av coronapandemin. 

Mer om VIP-programmet

Bakgrund, VIP-programmets utveckling

VIP-programmet är framtaget och utvecklat av Ewa Fransson Mannelqvist och Kerstin Kristensen. Programmet utgår från Ersta vändpunktens och Föreningen Bojens stödprogram och har tillkommit med medel från Allmänna arvsfonden i projektet Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt, Bräcke diakoni.

Den 1 maj 2015 tog vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun över VIP-programmet och ansvaret för att utbilda nya VIP-gruppledare nationellt.

2016 arrangerades en konferens i Eskilstuna om förebyggande arbete mot våld i nära relationer mot personer med funktionsnedsättning.

Ta del av VIP konferensen i Eskilstuna 2016

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Linda Winter Vikström
Utvecklare