MENY
Eskilstuna kommun

Hemtjänst

Hemtjänst är stöd och hjälp för att du ska kunna bo kvar hemma. Hemtjänsten i Eskilstuna är uppdelad i två olika delar, vilket innebär att det är två olika personalgrupper som utför de olika insatserna:

  • Omvårdnad (exempelvis stöd vid medicinering, personlig hygien och tillsynsbesök.
  • Service (inköp, städning och tvättning)

Läs vad vi lovar kring hemtjänst.

I flera hemtjänstområden finns möjlighet att äta tillsammans i matlag samt delta i social samvaro i hemtjänstgruppens träffpunkt.

Vem kan få hemtjänst?

Du som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp för att kunna bo kvar hemma kan få hemtjänst.

Så här ansöker du om hemtjänst

Ansök om hemtjänst genom att logga in med e-legitimation och fylla i e-tjänsten ”Ansök om insatser i hemmet/hemtjänst”länk till annan webbplats
eller

Fyll i blanketten ”Ansök om stöd enligt socialtjänstlagen”. Skicka blanketten till Vård- och omsorgsförvaltningen, Myndighetskontoret Biståndshandläggare, OF Fröslunda centrum, 631 86 Eskilstuna

Efter ansökan

  1. Kontakt En biståndshandläggare kontaktar dig via telefon eller besök för att ställa frågor om bland annat dina psykiska, fysiska och sociala behov.
  2. Utredning: Handläggaren utreder din ansökan och bedömer ditt individuella behov av stöd utifrån socialtjänstlagen.
  3. Beslut: Du får ett skriftligt beslut med bifall, delavslag eller avslag på din ansökan.

Efter beslut

När du beviljats hemtjänst

  1. En medarbetare från hemtjänsten hör av sig till dig för att boka in ett första möte med inledningssamtal hemma hos dig. På mötet gör du och en kontaktpersonal tillsammans en genomförandeplan som beskriver vad du kan utföra själv och vad du behöver stöd och hjälp med. Hur och när du önskar stöd och hjälp beskrivs också, och tillgodoses så långt det är möjligt.
  2. Du kan behöva lämna nycklar till personalen för att du ska få den hjälp som du har beviljats. Om du bor i lägenhet så kan du även behöva lämna en tagg eller portkod till personalen.
  3. Vi vill att du är så delaktig du kan i de insatser du fått beviljat, då vi arbetar hälsofrämjande och rehabiliterande för att du ska kunna förbättra eller behålla dina förmågor. Du får besök av medarbetare från hemtjänsten de tider ni har kommit överens om. Tillsynsbesök på natten sker främst via fjärrtillsyn.
  4. Genomförandeplanen följs upp vid förändringar eller var sjätte månad.

Om din ansökan om hemtjänst avslås

Beslutet går att överklaga. Så här gör du om du vill överklaga ett beslut.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 10.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla