Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS, lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade

Bostäder med särskild service är lägenheter med tillgång till stöd från personal. Lägenheterna är anpassade för dig som har funktionsnedsättning. Det finns två sorters bostäder med särskild service i Eskilstuna: gruppbostad och servicebostad.

Servicebostad består av flera lägenheter i samma hus eller flera lägenheter utspridda i ett bostadsområde. Du får en egen lägenhet och har nära till personal och gemensamma utrymmen.

Gruppbostad består av flera lägenheter i samma hus. Du har nära till gemensamma utrymmen och personal finns i gruppbostaden hela tiden.

I alla boenden med särskild service finns nattpersonal i någon form. Det kan vara personal som är vaken, som sover i boendet eller personal som kan komma om du behöver det, eller titta till dig ibland.

Vem kan få bostad med särskild service för vuxna?

Du kan få bostad med särskild service för vuxna om du har något av följande:

• Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder.
  • Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, som orsakar betydande svårigheter och därmed ett omfattande behov av stöd och service.

Dessutom avgör ditt behov av stöd om du kan få bostad med särskild service. I Eskilstuna kan du inte välja bostad med särskild service. Om du ändå vill jämföra olika kommuners stöd till personer med funktionsnedsättningarlänk till annan webbplats kan du göra det här.

Så här ansöker du om bostad med särskild service för vuxna enligt LSS för vuxna

Du som ansöker kan vara den som behöver insatsen, eller företrädare för en person som behöver den. Du kan ansöka på tre olika sätt:

Efter ansökan

1. Kontakt: En biståndshandläggare kontaktar dig via telefon eller brev för att boka ett möte.
  2. Möte: Du träffar biståndshandläggaren som ställer frågor om dina behov.
  3. Utredning: Handläggaren utreder din ansökan och bedömer ditt behov av stöd utifrån lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
  4. Beslut: Du får ett skriftligt beslut med bifall, delavslag eller avslag på din ansökan.

Läs vad biståndskontoret som arbetar med omsorg till personer med funktionsnedsättning lovar.

Efter beslut

När du beviljats bostad med särskild service

1. Du hamnar i en kö för personer som väntar på plats på boende med särskild service. Beroende på hur många som väntar på plats kan du behöva vänta en tid innan du kan flytta in.
  2. Personer som jobbar i en grupp som heter fördelningsgruppen letar efter ett ledigt boende som passar dig. Dina behov av stöd styr vilket boende du får.
  3. När det finns ledig plats på ett boende kommer du eller din företrädare att bli kontaktad via telefon av boendets enhetschef. Ni bokar ett möte och du får möjlighet att titta på lägenheten.
  4. Inom en vecka behöver du tacka ja eller nej till boendet.

Om din ansökan om avslås

Beslutet går att överklaga. Så här gör du om du vill överklaga ett beslut.

Avgifter

Du betalar hyra, el, hemförsäkring, möbler, mat och annat du behöver i din egen lägenhet.

Biståndskontoret

Besökstid