MENY
Eskilstuna kommun

Rehabilitering, hjälpmedel

Ett hjälpmedel innebär för många att de kan leva ett självständigare liv. En rollator kan göra det lättare att gå. En duschbräda kan göra att man själv klarar - och vågar duscha.

Rehabilitering innebär att du tränar upp olika funktioner eller förmågor efter en skada eller sjukdom. Rehabilitering kan ske både på vårdcentral, sjukhuset och i hemmet.

Exempel på hjälpmedel är manuell rullstol, rollator, badbräda och toaförhöjare. För att du ska få rätt sorts hjälpmedel görs alltid en individuell bedömning. Inom kommunen är det en arbetsterapeut eller sjukgymnast som gör den individuella bedömningen, föreskriver och provar ut hjälpmedlet i hemmiljön. Du får instruktioner, information och träning i att använda det.

  • Kommunen har ansvaret för rehabilitering och utprovning av personliga hjälpmedel enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) till dig som bor i särskilt boende, vistas i dagverksamhet eller bor i eget boende och har beviljats hemsjukvård.
  • Landstinget har ansvar för akut behandling och rehabilitering på sjukhus och dagrehabilitering.

Habilitering innebär att du tränar för att bibehålla eller förbättra en medfödd skada eller sjukdom. Det är Landstinget som har huvudansvaret för barnhabiliteringen och vuxenhabiliteringen.

När det gäller avancerade tekniska hjälpmedel till exempel elrullstolar och datorer vänder du dig till Landstingets hjälpmedelsservice.

Du lånar ditt hjälpmedel

Hjälpmedel skrivs ut till dig som ett lån. Du ansvarar för hjälpmedlet under lånetiden och det ska återlämnas när du inte längre behöver det. Om det kommer bort, förstörs eller inte lämnas tillbaka är du skyldig att ersätta det.

Vid utprovning av hjälpmedel uttas en utprovningsavgift och för vissa hjälpmedel tar landstinget ut en egenavgift.

Alla hjälpmedel lämnas tillbaka på Hjälpmedelscentralen i
Eskilstuna. Här hittar du Hjälpmedelscentralens kontaktuppgifterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 10.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla