Att få åka på kollo är en mycket uppskattad och värdefull insats för barn, där lek, personlig utveckling, gemenskap, stimulans, trygghet och engagemang står i fokus. Eskilstuna kommun har bedrivit kolloverksamhet sedan 1936.

Syftet med sommarkolloverksamheten är att skapa likvärdiga möjligheter för barn och ungdomar som lever i utsatta livssituationer och som har begränsade förutsättningar till att uppleva gemenskap i en vilsam, stimulerande och trygg miljö. Att barn och ungdomar i liknande situation ges möjligheten att tillsammans med trygga vuxna skapa positiva minnen.

Vad gör man på sommarkollo?

Vad sägs om att åka med båt på hajk till en ö, övernatta i tält och laga mat över en eldstad? Eller varför inte bygga något i snickarboden, bada när det regnar, eller bara smyga runt i naturen på ett spännande uppdrag? Sommarkollo är vad vi gör det till och vi gör det tillsammans.

Hur söker man plats till sommarkollo?

För att få en plats på sommarkollo behöver barnet och barnets vårdnadshavare skicka in en ansökan via e-tjänsten på eskilstuna.se, Ansök om socialt stöd för barn eller vuxen​. Det går också bra att ringa till Eskilstuna kommuns växel på telefonnummer 016-710 10 00 och be att få prata med en socialsekreterare på socialtjänstens mottagningsenhet. Om barnet redan har en pågående kontakt, tas kontakt med ansvarig socialsekreterare för att ansöka om insatsen.

Kollo är en biståndsprövad insats inom socialförvaltningen. Det innebär att din ansökan om kollo behöver bli prövad, det vill säga utredd hos socialförvaltningen.

Socialförvaltningen behandlar ansökningarna och prövar dem utifrån varje barns enskilda behov. Varje ansökan utreds enligt 11 kapitlet 1 § Socialtjänstlagen.​

Vilka får söka plats om insatsen kollo?

Alla har rätt att ansöka om insatsen. För att beviljas insatsen finns vissa kriterier som måste vara uppfyllda vilket är det som en utredning enligt 11 kap. 1 § SoL ska påvisa. Insatsen är en förebyggande insats och vänder sig till barn i årskurs 1–6, insatsen baseras alltså inte på barnets ålder utan endast på vilken årskurs barnet går i skolan. Barnet måste också vara folkbokfört i Eskilstuna kommun samt uppfylla nedanstående kriterier:

  • Bedöms omfattas av riskfaktorer vilka ses kunna påverka barnets hälsa och utveckling negativt på kort eller lång sikt.
  • Klarar med visst stöd av dagliga aktiviteter såsom egen hygien, kost, sömn och fysiska aktiviteter.
  • Förstår och kan göra sig förstådd på svenska eller engelska.

Frågor om kollo

Här har vi samlat vanliga frågor om Eskilstuna kommuns kolloverksamhet.

Ja, alla kolloperioder är kostnadsfria.

Barnkolloverksamheten riktar sig till barn i årskurs 1–6 folkbokförda i Eskilstuna kommun.

  • Som bedöms omfattas av riskfaktorer vilka ses kunna påverka barnets hälsa och utveckling negativt på kort eller lång sikt. Det kan handla om exempelvis våld i familjer, missbruk, kriminalitet.
  • Som med visst stöd klarar av dagliga aktiviteter såsom egen hygien, kost, sömn och fysiska aktiviteter.
  • Som förstår och kan göra sig förstådda på svenska eller engelska.

Kolloverksamheten bedrivs av Socialförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Dagkollo är enbart under dagtid på veckodagar. Varje dag avgår en buss på morgonen från Eskilstuna till kollogården Sågarsvedet och sedan tillbaka till Eskilstuna igen tidig kväll. På dagkollo får barnen testa på mängder av aktiviteter.

Övernattningskollo finns på båda våra gårdar; Sågarsvedet och Åshorn och pågår i 7 dagar. Barnen sover kvar på gården under hela perioden och får testa mängder av aktiviteter och blir fullastade med sommarminnen. Det arrangeras bussar till och från gården i samband med att kolloperioden börjar/slutar.

Du informeras av en handläggare. Information om tilldelad gård och period sker löpande efter ett beviljat beslut om insats.

Kontakta oss på kolloverksamheten och meddela att barnet inte kommer delta. Då går platsen till ett annat barn. Du hittar våra kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Tillsammans med brevet om kolloplats får ni även ett informationsbrev om kollovistelsen.

Under kollovistelsen

Här har vi samlat vanliga frågor om hur det är att vara på kollo som ordnas av Eskilstuna kommuns kolloverksamhet.

Barnen bor i delade rum där antingen 6 eller 8 barn delar rum. Barnen sover i våningssängar och det finns ledare i närliggande rum som kan hjälpa barnen under natten vid behov.

Ni får en packlista skickad till er där det framgår vilka saker som bör packas och tas med. Om det är något på listan ni inte har så meddela oss gärna på kolloverksamheten@eskilstuna.se så försöker vi hjälpa till.

Nej, tyvärr inte. Detta med anledning av att verksamheten och övriga barn som vistas på gården omfattas av sekretess.

Bussen utgår från S:t Eskils gymnasium på avresedagen och återkommer till samma plats på hemresedagen. Barnen åker buss till gårdarna tillsammans med fritidsledare.

Vad sägs om att åka med båt på hajk till en ö, laga mat över en eldstad? Eller varför inte bygga något i snickarboden eller bada när det regnar? Mysa ihop sig med en bok eller bara smyga runt i naturen på ett spännande uppdrag? Kollo är vad vi gör det till och vi gör det tillsammans.

Under kollovistelsen vill vi att alla mobiler och värdesaker stannar hemma. Under kollovistelsen erbjuds barnen en paus från uppkoppling. Kolloverksamheten tar inte ansvar för värdesaker. Därför rekommenderar vi att barnet lämnar allt sådant hemma. Personalen har självklart telefoner som går att ringa till under kollovistelsen. Barnen ska inte heller ha med sig fickpengar. Allt under kollovistelsen bekostas av kolloverksamheten.

På kollo arbetar samordnare, föreståndare, fritidsledare och kockar.

På kollo tillhör barnen ett team som har en egen telefon. I ett sms inför kollovistelsen kommer du få reda på vilket team som ditt barn tillhör. Om du önskar komma i kontakt med ditt barn under kollo går det bra att ringa till ditt barns teams telefon. Barnen kommer att erbjudas att ringa samt skicka brev hem under kollovistelsen.

Efter kollovistelsen

Om ditt barn har glömt några kläder eller föremål under sin kollovistelse finns det att hämta i receptionen på Kungsgatan 68 till och med 30/9. Därefter skänks sakerna.

Om du har synpunkter eller klagomål om barnets kollovistelse, ta gärna kontakt med samordnarna på kolloverksamheten, kolloverksamheten@eskilstuna.se eller 016-710 24 35 eller 016-710 77 69.

Om kollogårdarna

Åshorn har plats för 54 barn och är vackert beläget i skärgårdsmiljö i närheten av Trosa, cirka 11 mil från Eskilstuna.

Barnen bor kvar under kolloperioden.Här finns möjligheter till en rad olika aktiviteter. Vi har sminkloge, teaterkläder, fotbollsplan, snickarbod och möjlighet att bygga egna kojor. Det finns en egen strand och barnen kan uppleva skärgården via motorbåt eller sitta vid en lägereld på en klippa.

Badplatsen på Åshorns kollo.

Badplatsen på Åshorns kollo.

Kommunens kollogård Sågarsvedet har 32 platser och ligger vid Sotsjön, i närheten av Ärla cirka 2,5 mil från Eskilstuna.

När det inte bedrivs kolloverksamhet får enheter inom Eskilstuna kommun hyra anläggningen. För frågor om uthyrning kontakta Eskilstuna Kultur- och fritidsförvaltning, uthyrningen@eskilstuna.se

På Sågarsvedet finns det möjlighet till bad, lek och friluftsliv. Under en kolloperiod får deltagarna vara med på många aktiviteter bland annat hajkutflykter med övernattning i tält. Kolloverksamheten har tillgång till både roddbåtar och kanoter. Där finns också en mindre fotbollsplan och mycket annat spännande.

Badplatsen på Sågarsvedets kollo.

Badplatsen på Sågarsvedets kollo.

Tankar från ett barn som varit på kollo

Vad har kollo lärt mig?

Var rädd om dej, för det du har, det har ingen annan.
Det är något speciellt, som finns inom just dej.
Något som inte alla ser.
Men om någon verkligen lär känna dej så kan man se det, det fina som finns inom just dej!
Man vet aldrig vad det är, men man vet att det ändå alltid finns där.
Vi alla kan vara dåliga personer, men innerst inne finns det lilla extra.
Det som får andra att förstå, att innerst inne kan man vara en bra person.
För det kan man, men bara om man vill.
Men man måste också försöka.
Man måste tro på själv!
Även om det kan vara svårt ibland.
Alla kan känna sorg, ilska och glädje.
Men vad det än är så är du aldrig ensam!
Det får man aldrig glömma för att hur du än mår eller känner så kommer nån känna precis likadant, precis likadant som du känner.
Men hur du än ser ut eller beter dej så är du ändå alltid perfekt, på ditt sätt!
Man måste också våga vara sej själv, och det är också super viktigt!
Visst kan man känna sej ful ibland, ha en dålig hårdag eller vad som helst.
Men du är fortfarande inte ensam om det!
Du är fortfarande perfekt!
För det du har, det har ingen annan!

Maja, 13 år

Kolloverksamheten

Kollosamordnare

Uppdaterad: 11 mars 2024