MENY
Eskilstuna kommun

Bli familjehem

Hej och välkommen till oss på Familjehemsenheten! Här kan du
läsa mer om vad det innebär att vara familjehem.

Vi behöver hela tiden nya familjer som vill öppna upp sina hem och hjärtan för ett barn eller en ungdom. Ett familjehem är egentligen en alldeles vanlig familj som känner att de har tid, engagemang och kärlek över för ytterligare ett barn.

Hur blir man familjehem?

För att bli familjehem behöver man genomgå en utredning hos oss på familjehemsenheten, det görs för att vi ska lära känna er familj så bra som möjligt eftersom vi vill hitta rätt familj till rätt barn. Ett bra familjehem lever i en stabil och trygg familjesituation.

Det går bra att vara både ensamstående eller ett par, det viktiga är att du eller ni kan erbjuda en ordnad vardag och att alla i familjen är överrens om att ni vill vara familjehem.

Under en familjehemsutredning görs även kontroller i olika register. De register som kontrolleras är belastningsregistret, socialregistret, försäkringskassans register samt kronofogdens register. Det är inte lämpligt att bli familjehem om man förekommer i belastningsregistret, har insatser på sina egna barn, är lågtidssjukskriven eller har skulder. Det är såklart också viktigt att det finns ett ledigt rum till det barn som kommer.

De flesta av våra familjehem bor här i Eskilstuna eller inom pendlingsavstånd, det är bra så man kan gå kvar i sin vanliga skola men ibland kan det behövas ett familjehem som bor i en annan stad också.

Vem placeras i familjehem?

Barn som placeras i familjehem är mellan 0-18 år men det är vanligast med barn i skolåldern och tonåren. Under utredningen kommer vi tillsammans att prata om vilken ålder som passar bäst in i just er familj.

Det finns många olika anledningar till varför barn behöver bo i familjehem. Oftast beror det på att föräldrarna inte kan ge barnet den omsorg som behövs just nu, det kan bero på till exempel missbruk, psykisk ohälsa, våld eller konflikter i familjen. Det kan också bero på att barnet eller ungdomen har egna problem och beteenden som man behöver hjälp att förändra. Ensamkommande barn som kommit till Sverige utan vårdnadshavare behöver också ett familjehem eftersom de saknar en familj här i Sverige.

När ett barn flyttar från sin egen familj till ett familjehem är det mycket som förändras. Det är viktigt att barn som bor i familjehem får fortsätta träffa sina föräldrar och syskon, därför behöver du som familjehem vara bra på att samarbeta, det är en viktig uppgift som är av stor betydelse för det barn som bor i din familj.

Vill du bli familjehem?

Har du och din familj möjlighet att öppna upp ert hem och hjärta för ett barn som behöver dig så tycker vi att du ska höra av dig till oss på familjehemsenheten.

Skicka in din ansökan redan idag på familjehemsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så hör vi av oss!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Familjehemsteamet