Vård- och omsorgsboende, äldreboende och demensboende

Vård- och omsorgsboende är det gemensamma namnet för boenden som anpassats för personer med stort behov av omsorg, dygnet runt. I Eskilstuna finns två typer av vård- och omsorgsboende: gruppboende för personer med demenssjukdom och äldreboende för personer med stort omvårdnadsbehov.

Hög ålder är den främsta riskfaktorn för allvarlig sjukdom i covid-19. Alla har ett ansvar att skydda äldre personer mot smitta. Vi ber dig följa nedanstående råd inför och under ditt besök på boendet.

Vid smitta eller misstänkt smitta på boendet avråder vi från besök.

  • Stanna hemma när du har symtom. Avstå från besöket när du känner dig sjuk, även vid milda symtom.
  • Tvätta händerna ofta. Tvätta händerna inför, under och efter besöket med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Använd handsprit när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Använd gärna munskydd. Munskydd finns att tillgå på boendet.
  • Håll avstånd. Även om du och den du besöker är vaccinerad, behöver du hålla avstånd till andra personer, både inomhus och utomhus. Genomför besöket utomhus eller i din närståendes lägenhet. Undvik att uppehålla er i de gemensamma utrymmen, om det inte är en anvisad plats av verksamheten.

Tack för hjälpen, tillsammans hjälps vi åt!

Om du har en surfplatta, smart telefon eller en dator kan du prova digitala möten. Varje avdelning på våra vård- omsorgsboenden som drivs av kommunen har tillgång till surfplattor som kan användas för digitala möten med de boende. Kontakta boendet om du vill ha hjälp med att komma igång.

I vård- och omsorgsboende bor du i egen lägenhet eller i eget rum med dina egna möbler. Här finns trygghetslarm och tillgång till personal dygnet runt för stöd och hjälp med det du inte klarar själv.

Du har tillgång till sjuksköterska, sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut som kan stödja dig med hälso- och sjukvårdsinsatser vid behov. Det innebär att kan göra provtagning, få hjälp med rehabilitering och utprovning av hjälpmedel, få läkemedelsgenomgång och bedömningar av ditt hälsotillstånd på boendet. Läkare kommer till boendet regelbundet och du kan få dina läkemedel direkt till boendet.

Vem kan få plats på vård- och omsorgsboende?

Du kan få plats på vård- och omsorgsboende när ditt behov av tillsyn, omvårdnad eller krav på trygghet och säkerhet inte längre kan tillgodoses i ditt egna hem. Huvudinriktningen, enligt socialtjänstlagen, är att stärka dina möjligheter att bo kvar hemma.

Du som beviljas bostad i ett vård- och omsorgsboende har rätt att bo ihop med din make/maka eller sambo. Detta kallas parbogaranti. Förutsättningen är att du och din partner har bott ihop en längre tid, eller om en av er redan bor i ett vård- och omsorgsboende.

Avgifter

Du betalar hyra/boendeavgift, omvårdnadsavgift samt avgift för matabonnemang. Hyran/boendeavgifter varierar beroende på bland annat boendets storlek och standard. Omvårdnadsavgiften beror på din inkomst men den totala kostnaden för omvårdnadsavgift blir aldrig högre än gällande maxtaxa. Läs mer om gällande maxtaxa och avgifter.

Du har möjlighet att ansöka om bostadstillägg både när du bor hemma och om du bor på ett vård- och omsorgsboende. Ansök om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten om du är 65 år eller äldre. Ansök om bostadstillägg hos Försäkringskassan om du är yngre än 65 år.

Du kan ansöka om kommunalt bostadstillägg om du har en funktionsnedsättning och är folkbokförd i Eskilstuna kommun. För att kunna ansöka ska du även ha ett biståndsbeslut på en bostad med särskilt stöd och ha det högsta beloppet bostadstillägg från Försäkringskassan.

Anhörigcentrum bjuder in till kostnadsfri samtalsgrupp och utgår från ett gemensamt studiematerial som fokuserar på dig som anhörig. Livet ändras och då kan det kännas bra att träffa andra i liknande situation och veta att du inte är ensam med dina känslor och tankar. Vi bjuder på kaffe och kaka.

Tid: När det finns tillräckligt många intresserade. Ange gärna önskemål om tid eller veckodag.

Plats: Anhörigcentrum, Knut Hellbergsgatan 1, Eskilstuna

Anmälan: 016-710 71 94 eller anhorigcentrum@eskilstuna.se

Varmt välkommen hälsar Anna och Maria

Levnadsberättelse

Beställ formulär för att berätta din eller din närståendes levnadsberättelse.

I Eskilstuna kommun strävar vi efter att arbeta personcentrerat. Utgångspunkten är att omvårdnaden ska utgå från individens unika behov, preferenser och värderingar. Individen ses som en aktiv deltagare i omvårdnaden. Levnadsberättelsen är en viktig del i det arbetet, den ger förståelse för vem individen är, hur den lever och har levt sitt liv. Det är information som är viktig för att vi ska kunna stötta och bemöta individen på bästa sätt.

Levnadsberättelsen används i samtliga verksamheter inom äldreomsorgen. Den finns digitalt i vårt journalsystem och nås av de som arbetar nära individen. Vi fyller också på levnadsberättelsen under tiden vi lär känna individen.

Berätta din eller din närståendes levnadsberättelse

Fyll i din mejladress så skickar vi ett digitalt formulär som du kan fylla i och berätta din eller din närståendes levnadsberättelse. När du fyllt i levnadsberättelsen skriver du ut den och lämnar den sedan till vård- och omsorgspersonalen du träffar.


Biståndskontoret

Besöksadress

Postadress

Vård- och omsorgsförvaltningen
Biståndskontoret Eskilstuna kommun
631 86 Eskilstuna

Öppettider

Receptionen har öppet vardagar 09.00-16.00. Stängt på helgdagar och eftermiddag på vardag innan röd dag.

Uppdaterad: 23 september 2024