MENY
Eskilstuna kommun

Hund i vården

Vårdhund

Allt mer forskning och praktisk erfarenhet visar sällskapsdjur har stor betydelse för hälsa, välbefinnande och livskvalitet.

En hund som är vårdhund måste vara mentalt stabil och mycket socialt kompetent. Den måste tycka om alla sorts människor.

En vårdhund arbetar alltid kopplad. Den får t.ex. aldrig utan tillåtelse slicka en hand som smeker den. Innan hunden kommer till boendet är den badad och borstad. Klorna skall vara klippta och filade för att inte skada en skör hud av misstag. Allt för att det skall vara säkert och tryggt.

Både hundförare och hund bär legitimation och hunden bär tjänstetecken så att alla ska veta att den är testad och utbildad.

Var används vårdhund?

Vårdhundar assisterar i dag inom vård och rehabilitering av både barn, vuxna och gamla. De används till exempelvis vid demensvård och rehabilitering efter förvärvad hjärnskada. Vårdhundar arbetar också i skolan för barn med särskilda behov. Precis som räddningshundar och ledarhundar väljs vårdhundarna ut med omsorg och tränas systematiskt för sitt arbete i människans tjänst.

Klicka på rubriken "Vårdhundsteam" till vänster om du vill läsa mer.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.