MENY
Eskilstuna kommun

Hemtjänst

Hemtjänst är stöd och hjälp för att du ska kunna bo kvar hemma. Hemtjänsten i Eskilstuna är uppdelad i två olika delar, vilket innebär att det är två olika personalgrupper som utför de olika insatserna:

 • Omvårdnad (exempelvis stöd vid medicinering, personlig hygien och tillsynsbesök).
 • Service (inköp, städning och tvättning).

Läs vad vi lovar kring hemtjänst.

I flera hemtjänstområden finns möjlighet att äta tillsammans i matlag samt delta i social samvaro i hemtjänstgruppens träffpunkt.

Vem kan få hemtjänst?

Du som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp för att kunna bo kvar hemma kan få hemtjänst.

Så här ansöker du om hemtjänst

Ansök om hemtjänst genom att logga in med e-legitimation och fylla i e-tjänsten ”Ansök om insatser i hemmet/hemtjänst”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
eller

Fyll i blanketten ”Ansök om stöd enligt socialtjänstlagen”. Skicka blanketten till Biståndshandläggare, Biståndskontoret, vård- och omsorgsförvaltningen, 631 86 Eskilstuna

eller

kontakta biståndskontoret.

Skicka gärna in underlag för omvårdnadsavgiftlänk till annan webbplats i samband med din ansökan.

Efter ansökan

 1. Kontakt: En biståndshandläggare kontaktar dig via telefon eller besök för att ställa frågor om bland annat dina psykiska, fysiska och sociala behov.
 2. Utredning: Handläggaren utreder din ansökan och bedömer ditt individuella behov av stöd utifrån socialtjänstlagen.
 3. Beslut: Du får ett skriftligt beslut med bifall, delavslag eller avslag på din ansökan.

Efter beslut

När du beviljats hemtjänst

 1. En medarbetare från hemtjänsten hör av sig till dig för att boka in ett första möte med inledningssamtal hemma hos dig. På mötet gör du och en kontaktpersonal tillsammans en genomförandeplan som beskriver vad du kan utföra själv och vad du behöver stöd och hjälp med. Hur och när du önskar stöd och hjälp beskrivs också, och tillgodoses så långt det är möjligt.
 2. Du kan behöva lämna nycklar till personalen för att du ska få den hjälp som du har beviljats. Om du bor i lägenhet så kan du även behöva lämna en tagg eller portkod till personalen.
 3. Vi vill att du är så delaktig du kan i de insatser du fått beviljat, då vi arbetar hälsofrämjande och rehabiliterande för att du ska kunna förbättra eller behålla dina förmågor. Du får besök av medarbetare från hemtjänsten de tider ni har kommit överens om. Tillsynsbesök på natten sker främst via fjärrtillsyn.
 4. Genomförandeplanen följs upp vid förändringar eller var sjätte månad.
Praktisk information om inköp, städ och tvätt

Inköp

Du kan få hjälp med att skriva inköpslista. Inköpslistan hämtas enligt överenskommelse. Vanligtvis handlar vi i närmsta välsorterade affär. Målsättningen är att hantera alla inköp kontantfritt. Du ger utsedd personal tillgång till betalkort, eller i undantagsfall kontanter, inför varje inköp. Vi levererar dina inköp på överenskommen tid. Vid behov hjälper vi dig att packa upp. Du får alltid kvitto för inköpen.

Städ

Du kan själv påverka vad vi ska städa. Det finns dock vissa begränsningar, som du får mer information kring om det blir aktuellt.

Du som har beviljats städning ska se till att följande städutrusnting finns hemma hos dig: 

 • Dammsugare och dammsugarpåsar
 • Mopp med långt förlängningsbart skaft och en mopphink med urvridare
 • Trasor och svampar för våt- och torrtorkning
 • Toalettborste och toalettrengöringsmedel
 • Allrengöringsmedel
  Stadig trappstege, om städmoment som medför klättring ska utföras.

Tvätt

Du får tre maskiner tvättade per tillfälle. Vi hämtar och lämnar tvätten på överenskommen tid. I normalfallet får du tillbaka tvätten två dagar efter att vi hämtat den. Vi tvättar i första hand dina vardagskläder, underkläder, lakan och handdukar. Vid enstaka tillfällen kan täcken, kuddar och ytterkläder tvättas. Vi kan inte tvätta mattor och kemtvätt. Vi står för tvättmedel men använder inte sköljmedel av hänsyn till miljön.

 

Om din ansökan om hemtjänst avslås

Beslutet går att överklaga. Så här gör du om du vill överklaga ett beslut.

Avgifter

Avgiften för hemtjänst beror på din inkomst. Ingen betalar mer än gällande maxtaxa. Skicka gärna in underlag för omvårdnadsavgiftlänk till annan webbplats i samband med din ansökan.

Läs mer om gällande maxtaxa och avgifter inom vård- och omsorg.

Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter till biståndshandläggare inom äldreomsorgen Eskilstuna kommun

Kontaktuppgifter till hemtjänsten i Eskilstuna kommun

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Biståndskontoret
Öppettider

Besökstid
Måndag-fredag 8.00-16.00
Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Telefontid
Måndag-fredag 8.00-16.00

Postadress

Biståndskontoret, vård- och omsorgsförvaltningen, Alva Myrdals gata 5, 631 86 Eskilstuna

Fridha Söderqvist
Verksamhetschef äldreomsorg