Dagverksamhet för personer med demens

Dagverksamhet för personer med demenssjukdom är till för dig som är i behov av individuellt anpassade aktiviteter i mindre grupp. Syftet är att ge stimulans och social gemenskap. Målsättningen är bland annat att underlätta för att du ska kunna bo kvar i det egna hemmet och bevara dina förmågor. Verksamheten kan också fungera som avlastning för anhöriga.

Det finns fyra olika dagverksamheter för personer med demens:

• Svalan - Intagsgatan 16 B, Eskilstuna.
  • Nyckelringen - Intagsgatan 16 C, Eskilstuna.
  • Omtanken - Trumslagargården, Sveavägen 21, Eskilstuna.
  • Torshälla Dagverksamhet - Germundsgatan 39, Torshälla.
    Här finns tvåspråkig personal som pratar svenska och finska. Verksamheten erbjuder finskspråkiga aktiviteter.

Så här ansöker du om dagverksamhet för personer med demens

Ansök om dagverksamhet för personer med demens genom att logga in med e-legitimation och fylla i e-tjänsten ”Ansök om insatser i hemmet/hemtjänst”länk till annan webbplats
eller

Fyll i blanketten ”Ansök om stöd enligt socialtjänstlagen”. Skicka blanketten till Biståndshandläggare, Biståndskontoret, vård- och omsorgsförvaltningen, 631 86 Eskilstuna

Du som gör ansökan kan antingen vara den som själv ska gå på dagverksamheten, eller så är du ombud åt någon som behöver gå på dagverksamheten.

Efter ansökan

1. Kontakt En biståndshandläggare kontaktar dig för att ställa frågor via telefon eller boka ett hembesök. Du får svara på frågor om dina psykiska, fysiska och sociala behov.
  2. Utredning: Handläggaren utreder din ansökan och bedömer ditt individuella behov av stöd utifrån socialtjänstlagen.
  3. Beslut: Du får ett skriftligt beslut med bifall, delavslag eller avslag på din ansökan.

Efter beslut

När du beviljats dagverksamhet för personer med demens

1. Vi erbjuder plats på den dagverksamhet som bäst kan tillgodose ditt behov.
  2. En medarbetare från dagverksamheten hör av sig till dig för att boka in ett första möte med ett välkomstssamtal, antingen hemma hos dig eller på enheten.
  3. Tillsammans med utsedd kontaktpersonal gör du en genomförandeplan för din vistelse på dagverksamheten.
  4. Vi vill att du är så delaktig du kan i, då vi arbetar hälsofrämjande och rehabiliterande för att du ska kunna förbättra eller behålla dina förmågor.
  5. I insatsen ingår resor till och från dagverksamheten som utförs av Sörmlandstrafiken, så kallade fasta resor.

I dagverksamheten serveras frukost, lunch och kaffe i en lugn miljö. Vi erbjuder flera olika aktiviteter som sång, musik, spel, handarbeten, promenader och andra fysiska aktiviteter.

För dig som har dagverksamhet i form av avlösning erbjuds främst stillsamma aktiviteter med fokus på trygghet och välbefinnande.

Om din ansökan avslås

Beslutet går att överklaga. Så här gör du om du vill överklaga ett beslut.

Avgifter

Att delta i dagverksamheten kostar ingenting, men du betalar för de måltider som serveras på dagverksamheten. Här finns mer information om avgifter inom vård och omsorg.

Kontaktuppgifter till biståndshandläggare inom äldreomsorgen Eskilstuna kommun

Gruppledare dagverksamhet för personer med demens, har hand om intagning och kö: 016-710 89 72

Enhetschef dagverksamhet för personer med demens: Anette Wännerdahl 016-710 19 41

Du når de olika dagverksamheterna genom att ringa Eskilstuna direkt, 016-710 10 00.

Biståndskontoret

Besökstid