Trygghet och studiero ökar i Eskilstuna kommuns skolor

9 juni 2025

Resultaten från Skolinspektionens senaste skolenkät visar att både tryggheten och studieron i Eskilstuna kommuns skolor har ökat.

Enkäten, som genomfördes under vårterminen 2025, är ett viktigt verktyg för att samla in elevers, vårdnadshavares och lärares synpunkter, och ett av flera underlag i bedömningen av skolors kvalitet. Under ett år besvarar cirka 400 000 personer på hälften av landets skolor Skolenkäten.

– Det är glädjande att se att tryggheten och studieron ökar i våra skolor. Vi ser särskilt positiva resultat på våra kommunala gymnasieskolor där vi ser fina förändringar från föregående mätning. När det gäller tryggheten är det en ökning med 2,4 %, studieron ökar med 5 % och elevernas nöjdhet med skolan är ökningen 4,2 % jämfört med föregående mätning, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef, barn och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Gymnasieskolor visar goda resultat

Överlag behåller gymnasieskolorna resultatet från den tidigare mätningen, som genomfördes 2023, som visar att Eskilstunas kommunala gymnasieskolor ligger bra till jämfört med samtliga medverkande skolenheter i hela landet.

Den skola som gjort den största förändringen är Zetterbergsgymnasiet som ökar på samtliga frågeområden i årets enkät.

– Just nu håller vi på att göra mer djupgående analyser av resultaten från Skolenkäten, men vi kan redan nu konstatera att det arbete som alla skolors medarbetare och skolledare gör för våra elever ger goda resultat, säger Fredrik Karlsson, skolchef gymnasieskolor Eskilstuna kommun

Grundskolan tycker trygghet, elevhälsa och information blivit bättre

Även i grundskolan har eleverna i årskurs åtta blivit mer nöjda. De upplever förbättringar inom sex av elva områden, med störst förändring inom Trygghet med 4% ökning, Elevhälsa, 5% och Information, 8%. I jämförelse med övriga deltagande kommuner i Skolenkäten ligger Eskilstunas grundskolor över genomsnittet inom sex av elva områden, särskilt starkt inom Trygghet och Information.

Svarande för eleverna på den anpassade grundskolan skattar utbildningen högre än tidigare inom sex av åtta undersökta områden. De största förändringarna ses inom Stöd, med ökning 9%, Elevhälsa, 8% och Information om utbildningen med 12,5%.

– Vi är stolta över utvecklingen, men vi vet också att vi har mer arbete framför oss. Resultaten i årskurs 5 visar att vi har områden kvar att stärka. Vårt mål är att alla elever i Eskilstuna ska känna sig trygga och få de bästa möjliga förutsättningarna att lyckas i skolan, säger Thomas Karlsson, skolchef grundskolor Eskilstuna kommun.

Fakta Skolenkäten

Skolenkäten är en del av Skolinspektionens granskning av landets skolor. Enkäten används för att samla in synpunkter från elever, föräldrar och den pedagogiska personalen och är ett av flera underlag inför bedömningen av skolan.

Under ett år besvarar cirka 400 000 personer på hälften av landets skolor Skolenkäten. Under vårterminen 2025 genomförde Skolinspektionen Skolenkäten för tjugofemte gången.

Källa: skolinspektionen.se

Dessa besvarar enkäten:

  • Elever i grundskolans årskurs 5, årskurs 8 (åk 9 till och med 2021) och år 2 på gymnasiet.
  • Undervisande lärare inom grundskolan och gymnasiet.
  • Vårdnadshavare till barn i förskoleklass, grundskolan och anpassade grundskolan.

.

Uppdaterad: 9 juni 2025