Fler elever i Eskilstuna kommun ska få särskilt stöd – fler undervisningsgrupper startas till hösten

9 april 2025

Fler elever ska få tillgång till särskilt stöd i Eskilstuna kommuns grundskolor. För att ge fler elever med särskilda behov möjlighet till stöd och få sin undervisning i mindre sammanhang kommer kommunövergripande särskilda undervisningsgrupper att startas på flera skolor under hösten 2025. Målet är att skapa en trygg och likvärdig utbildning för fler elever.

Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att utveckla grundskolans organisation. Förändringen innebär att kommunövergripande särskilda undervisningsgrupper, så kallade KÖSU-grupper, startas på flera grundskolor i Eskilstuna kommun.

KÖSU-grupperna kommer att ha specialkompetens för att ge stöd till elever med särskilda svårigheter, exempelvis autism. Ansvarig rektor kommer att följa upp hur det går för gruppen och följa deras kunskapsutveckling över tid. I och med inrättande av KÖSU-grupper på skolor kommer elever ges goda möjligheter att läsa alla ämnen och att nyttja specialsalar för undervisning i slöjd, idrott samt hem- och konsumentkunskap.

Elever med störst behov erbjuds plats inom Skjulstaenheten

Elever med de största behoven kommer fortsatt att erbjudas plats inom Skjulstaenheten där idag delar av verksamhet inom Pedagogiskt Centrum bedrivs.

– En så stor kommun som Eskilstuna behöver fler platser för elever med särskilda behov. Denna utökning vi nu gör har många kommuner redan gjort. Vi kan se att fler elever som är i behov av särskilt stöd kommer att få stöd och ökade möjligheter att läsa alla ämnen på våra grundskolor om vi gör denna utveckling av organisationen. Vi gör detta inom befintlig budget och syftet är att fler elever får tillgång till de resurser och den kompetens vi har, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen, Eskilstuna kommun.

KÖSU-grupper införs höstterminen 2025

KÖSU-grupper kommer att startas upp på skolorna från och med höstterminen 2025. Verksamheten kommer att införas successivt eftersom mottagandet av nya elever kräver noggrannhet och specialkompetens.

Kommunens verksamhet Skolslussen, som innefattar konsultationsteam och akutskola kommer att fortsätta som tidigare och kommer att vara stödjande i arbetet med utvecklandet av KÖSU-grupperna.

Dialog pågår mellan chefer, rektorer och medarbetare inom Pedagogiskt centrum och de skolor som ska starta KÖSU-grupper. Kommunen har dialog med vårdnadshavare och barnkonsekvensanalys genomförs. Samråd sker med externa organisationer som arbetar med funktionsrättsfrågor.

Viktigast att elever känner sig trygga

För att ta tillvara kompetens och möta elevers behov är ambitionen att personal som arbetar inom Pedagogiskt Centrum i så hög utsträckning som möjligt kommer att arbeta i KÖSU-grupperna på de mottagande skolorna.

– Jag förstår och har stor respekt för att det skapar oro under tiden som vi planerar denna utökning av platser, särskilt i de dialoger vi har med vårdnadshavare vars barn får sin undervisning inom Pedagogiskt Centrum, eftersom eventuell förändring påverkar de elever som är mest sårbara. Inom såväl Pedagogiskt Centrums verksamheter som i alla våra skolor har vi rektorer, lärare och annan skolpersonal med stor kompetens och erfarenhet av att arbeta tillsammans för att se till att alla förändringar genomförs på ett sätt som gör att eleverna ska känna sig trygga oavsett vilka utmaningar vi står inför, säger Thomas Karlsson, skolchef grundskola, barn- och utbildningsförvaltningen, Eskilstuna kommun.

Lina Axelsson Kihlblom

Förvaltningschef, barn- och utbildningsförvaltningen

Telefon:

Thomas Karlsson

Skolchef grundskolan

Telefon:

Uppdaterad: 17 april 2025