Tullgatan omvandlas i rask takt

13 november 2024

Tullgatans förvandling rör sig stadigt framåt och den nya stadsmiljön börjar synas ordentligt. Träd, buskar och perenner ger området färg, grönska och karaktär men också klimatnytta.

I början av november planterade vi träd längs östra sidan av gatan. Från platsen där Tullgatan möter Hamngatan och ner till den stundande cirkulationsplatsen står numera Freemanlönnar, samma sorts träd som är planterade längs Hamngatan.

Efter cirkulationsplatsen tar andra träd vid. På gatan som löper parallellt med Rinmansparken har vi planterat berlineral, turkisk trädhassel och parkalm, en tålig almsort som klarar almsjukan. Genom att blanda olika trädsorter skapas variation och en parkprägel i området.

Praktfullt och exotiskt

På de mindre torgliknande ytorna runt cirkulationsplatsen planteras fylldblommigt fågelbär och japansk zelkova, två trädsorter som är tåliga i den hårdgjorda stadsmiljön. Fågelbäret får en praktfull blomning på våren och zelkovan har ett intressant bladverk som nästan ger ett exotiskt intryck.

En annan sorts körsbärsträd, bergkörsbär, tar plats på den mindre torgytan vid Rademachergatan. Den planteringen dröjer dock till våren. Bergkörsbär är ett mindre träd som passar perfekt för utrymmet på platsen. Blomningen på våren är även den praktfull och till hösten färgas bladen i fina röda färger.

En palett av variation

Anledningen till att vi inte planterar träd på den västra sidan av Tullgatan är att det ligger ett stråk med ledningar i gatan. Här kan vi istället satsa på buskar och perenner som planteras på båda sidor av gatan.

Tullgatan fortsätter i samma palett som är planterad längs Hamngatan. De är valda utifrån att skapa variation i färg och form och för att vara attraktiva för pollinatörer som bin, humlor och fjärilar.

Samtliga växter vi planterar – träd, buskar och perenner – är av sorter som är tåliga för det varma stadsklimatet och som tål både torrare och blötare förhållanden. De behöver vara tåliga eftersom planteringsytorna är utformade som regnbäddar dit dagvatten leds ned.

Bra för klimatet

Trädens klimatnytta är välkänd – de tar upp koldioxid ur atmosfären. Nya studier visar dessutom att mikroorganismer i barken och trädet kan ta upp metan, en växthusgas som orsakar nästan en tredjedel av den globala uppvärmningen. Tidigare har man främst trott att bakterier i jorden sköter denna uppgift. Med den nya upptäckten ökar trädens positiva klimatpåverkan med tio procent.

Följ arbetet med Tullgatan på vår stadsutvecklingswebb.

Uppdaterad: 13 november 2024