Beslut om nedläggning av Hemlaås och kolloverksamheten

11 oktober 2024

Socialnämnden beslutade den 11 oktober att stänga boendet Hemlaås samt att socialnämnden inte längre ska vara den nämnd som driver och bekostar kolloverksamheten. Socialnämnden hänskjuter nu frågan om framtida kolloverksamhet till kommunstyrelsen.

När det gällde kolloverksamheten hade socialnämnden två olika förslag att ta ställning till. Att helt avveckla verksamheten i socialnämndens regi eller att behålla gården Sågarsvedet. Socialnämnden beslutade att avveckla båda gårdarna.

Socialnämnden hänskjuter nu frågan till kommunstyrelsen för att utreda den framtida kolloverksamheten i Eskilstuna kommun. Detta för att få till en breddad bas, gärna i samarbete med civilsamhället.

– Vi anser att Sågarsvedet idag underutnyttjas och vi skjuter även den frågan till kommunstyrelsen för att utreda hur gårdens nyttjandegrad kan höjas, säger Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden.

Behöver titta på hela verksamheten

Angående socialnämndens beslut att sluta driva kolloverksamheten säger Göran Gredfors:

– Kolloverksamheten har varit värdefull för många och är en verksamhet vi varit stolta över i Eskilstuna. Det är dock viktigt att förstå att alla socialnämndens verksamheter arbetar med Eskilstunas socialt utsatta – barn, unga och vuxna. Vi har inga andra typer av verksamheter så alla förändringar vi beslutar om har alltid direkt påverkan på utsatta människor. Vare sig man vill eller inte har nämnden gjort av med nästan 40 miljoner kronor mer än vad vi har i budget. Det är väldigt mycket skattepengar och vi måste hantera det. Vi säger inte att Eskilstuna kommun inte ska ha kvar kollo. Vi säger dock att socialnämnden inte längre har råd att driva det, och vi är skyldiga att ta ansvar för socialnämndens budget.

Göran Gredfors fortsätter:

– Vi behöver titta på hela vår verksamhet, alla områden, alla enheter. Många av våra verksamheteter kan vi inte lägga ner då det handlar om att kunna säkra barns liv och hälsa. När kolloverksamheten står i relation till våra övriga verksamheter som utreder och ger insatser till utsatta barn, unga och vuxna året runt, då hamnar vi i ett läge där vi är tvungna att prioritera, hur tråkigt det än känns. En nämnd får inte gå 40 miljoner back. Kolloverksamheten kostar drygt 9 miljoner varje år. Finns inte medlen då finns heller inte möjligheten att bedriva verksamhet. Hade det inte varit det här vi la ner hade det varit tvunget att vara något annat. Det är tyvärr där vi befinner oss.

Andra sätt att tillgodose behoven

Socialnämnden beslutade även att lägga ner boendet Hemlaås, som är till för vuxna med substansberoende och samtidig psykisk ohälsa, samt utöka från 20 till 30 platser inom Bostad först, som är ett samarbete med Sörmlands Stadsmission.

– Hemlaås har varit en viktig verksamhet för människor med mycket stora behov. Det är ingen tvekan om det. Men återigen är vi tvingade att sätta den verksamheten i relation till all övrig verksamhet vi behöver bedriva med de medel vi har. Även om det aldrig känns bra att besluta om nedläggningar ser vi att vi har andra sätt att tillgodose behoven hos dem som idag har plats på Hemlaås. Exempelvis genom att utöka platserna inom Bostad först samt genom att få plats på andra interna boenden vi driver, säger Göran Gredfors.

Göran Gredfors (M)

Ordförande socialnämnden

Telefon:

Elisabeth Kántor

Förvaltningschef

Uppdaterad: 11 oktober 2024