Coops logistiksatsning får Eskilstuna kommuns miljöpris

5 juni 2024

Varje år på Världsmiljödagen 5 juni delas årets miljöpris och hedersomnämnande ut.

Den nya terminalen som Coop Logistik har sjösatt i Eskilstuna visar på företagets gedigna arbete inom transportsektorn. Ungefär en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser härstammar från just transportsektorn.

Helhjärtat engagemang

Så här motiverar juryn, som består av kommunstyrelsens presidium, årets pristagare:

”Med sin nya högautomatiserade varuterminal och hållbara logistiklösningar med tåg in i terminalen i Eskilstuna logistikpark, visar Coop Logistik ett helhjärtat engagemang för att sänka sin klimatpåverkan. Coop Logistik är föregångare inom hållbara transporter och har genom mod och vilja arbetat och investerat i klimatlösningar som årligen sparar omkring 17 000 lastbilstransporter, vilket motsvarar 9 600 ton koldioxid.”

– Vi är glada och stolta över att Eskilstuna kommun uppmärksammar vårt långsiktiga arbete för att minska vår klimatpåverkan. Coop-tåget är stommen i vår logistik och i Eskilstuna har vi fått möjligheten att köra det eldrivna tåget hela vägen fram till av- och pålastning av varor. Nu fortsätter vårt arbete mot fossilfria transporter till 2030, säger Peter Rosendahl, transportchef Coop Logistik.

Påverkar många

Över 30 procent av Coops transporter inom Sverige går på räls där eldrivna tågtransporter ersätter lastbilstransporter. Det leder till en rejäl minskningen av koldioxidutsläpp, motsvarande 20 procent av den klimatpåverkan Coop mäter och rapporterar varje år.

– Coops lager är en stor arbetsgivare och en betydelsefull verksamhet som samhällsfunktion. Vad Coop gör påverkar många. Deras etablering i Eskilstuna är helt och hållet präglad av ett hållbarhetstänk och bidragen till att påverka utsläppen av växthusgaser såväl som fossilfri energiproduktion är påtagliga. Den profil och de val som bolaget gjort i samband med sin enorma investering som omfattar flera miljarder gör inte bara skillnad i sak. Det är också en stark signal om vad som är möjligt och blir därmed också stilbildande för andra i deras arbete, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tillsammansarbete

Årets hedersomnämnande för föredömliga insatser inom miljöområdet tilldelas gemensamt till följande personer inom kommunkoncernen:

  • Kfast: Anna Bergman, Malin Bekk, Jim Berglund, Jonas Branting och Magnus Widing
  • Djurgårds- och Björktorpsskolan: Rasmus Bergstedt
  • Edvardslundsskolan: Ola Karlsson
  • Samhällsbyggnadsförvaltningen: Hanna Nordin
  • Kommunledningskontoret: Josefin Bolander
  • Eskilstuna stadsmuseum: Anna Götzlinger

Motiveringen lyder: ”Genom ett exceptionellt tillsammansarbete har involverade parter räddat kulturmaterial och unika materialkvalitéer från Balstaladan till utställning och återbruk."

– Det är en ära att få detta fina omnämnande för ett viktigt arbete som görs tillsammans! Eskilstuna är bra på återbruk och omnämns som the World Capital of Recycling. Cirkulära materialflöden bidrar till ett Klimatsmart Eskilstuna, säger Fredrik Elf, vd på Kfast.

Elin Svanström

Processledare Klimatevolution och Viable Cities

Telefon:

Jimmy Jansson (S)

Ordförande kommunstyrelsen

Telefon:

Uppdaterad: 5 juni 2024