Fortsatt inriktningsarbete för kommunala gymnasieskolor
15 maj 2024
Inom de kommunala gymnasieskolorna i Eskilstuna pågår ett inriktningsarbete för att Rinman, Rekarne, S:t Eskil och Zetterberg ska vara attraktiva och ekonomiskt hållbara över tid. I det pågående arbetet bearbetas just nu programstrukturerna och överkapaciteten av lokaler. Beslut tas sedan i gymnasienämnden den 13 juni.
I mars fattade gymnasienämnden beslut om att de kommunala gymnasieskolorna Rinmangymnasiet, Rekarnegymnasiet, S:t Eskils gymnasium och Zetterbergsgymnasiet ska fortsätta som fyra olika profiler som ska stärkas och utvecklas. Se tidigare pressmeddelande från den 21 mars. Inriktningsarbetet ska ge skolorna rätt förutsättningar för att långsiktigt få en hållbar organisation över tid. På uppdrag av gymnasienämnden presenterar nu barn- och utbildningsförvaltningen vidare förslag på hur gymnasieskolorna ska nå de här målen.
– Vi vill att pengarna ska gå till lärare, elever och läromedel i stället för tomma lokaler. Det är viktigt att den kommunala skolan i Eskilstuna fortsätter att vara attraktiv bland ungdomarna. Det här förslaget ger ett rikt programutbud på de fyra kommunala gymnasieskolorna, säger Muhammed Tahsin (M), ordförande gymnasienämnden.
De kommunala gymnasieskolorna i Eskilstuna har idag en överkapacitet av lokaler. Det innebär att de behöver göra en förtätning genom att antingen samverka med andra utbildningssamordnare som AVF (Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen. De kan också behöva lämna lokaler till annan verksamhet för att fylla sin kapacitet. Enligt föreslaget kommer S:t Eskils gymnasiums kapacitet att minska. I förslag till beslut så föreslås A-huset, huvudbyggnaden, på S:t Eskil att lämnas till förmån för annan verksamhet.
Enligt inriktningsbeslutet i gymnasienämnden den 21 mars ska gymnasieprogram och inriktningar fördelas mellan skolorna så att de speglar skolornas profiler. Programinriktningar och kurser med få deltagare ska tas bort från utbudet. I programöversynen finns förslag på vilka program som skulle kunna flyttas till andra skolor eller tas bort. Förslagen är anpassade så att programmen så långt det är möjligt inte finns på flera skolor och så att undervisningsgrupperna fylls. Det har gjorts med hänsyn till att gymnasieskolan är konkurrensutsatt.
Samtliga förslag bearbetas med skolorna och fackliga företrädare och risk- och konsekvensanalyser genomförs. Den 13 juni presenteras förslagen för beslut i gymnasienämnden.
– De här förslagen kommer vi nu jobba vidare med tillsammans med varje skola för att gemensamt se över alla risker och konsekvenser. Gymnasieskolan jobbar efter en tydlig målbild. Vi behöver skapa en ekonomi i balans och hållbara förutsättningar över tid, säger Fredrik Karlsson, skolchef gymnasieskolan i Eskilstuna kommun.
Muhammed Tahsin (M)
Ordförande gymnasienämnden
Telefon:
E-post: