Nytt inriktningsbeslut för kommunala gymnasieskolan i Eskilstuna kommun

21 mars 2024

Den kommunala gymnasieskolan behöver utvecklas och ta nästa steg för att fortsätta att vara attraktiv och ekonomiskt hållbar över tid. På sammanträdet den 21 mars tog gymnasienämnden ett inriktningsbeslut som ramar in det fortsatta arbetet.

Inför 2024 fick Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun i uppdrag av gymnasienämnden att presentera förslag till beslut för att nå en ekonomi i balans med en hållbar organisation över tid. Uppdraget gäller den skolpengsfinansierade delen av gymnasiet – dock ej anpassad gymnasieskola.

Ekonomiskt hållbart

Den kommunala gymnasieskolan har haft ekonomiska utmaningar över tid och det behövs strukturella förändringar för att komma till rätta med detta samtidigt som gymnasieskolorna tar nästa steg i att ytterligare profilera sig.

– Jag ser fram emot nästa steg i att utveckla den kommunala gymnasieskolan. Med denna inriktning kan vi ta kliv i vårt varumärkesbyggande och skapa förutsättningar för en bättre arbetsro för skolorna, säger Fredrik Karlsson, tillförordnad skolchef gymnasieskolan i Eskilstuna kommun.

– Genomlysningen som förvaltningen har gjort visar att gymnasieskolornas inriktningar behöver renodlas så att elevgrupperna får rätt förutsättningar att bli tillräckligt stora för att vara ekonomiskt hållbara samtidigt som lokalytorna minskas. Våra ungdomar ska få välja mellan attraktiva och tydliga gymnasieskolor. Därför är det viktig att vi bibehåller alla enheter men stärker deras profiler och varumärken. Det är också viktigt att vi prioriterar medarbetare framför för stora lokaler, säger Muhammed Tahsin, (M), ordförande gymnasienämnden.

De bärande punkterna i inriktningsbeslutet:

  • Den kommunala gymnasieskolan ska ha fyra varumärken med tydliga profiler som fortsatt ska stärkas och utvecklas
  • Varje gymnasieskolas beläggning ses över i relation till nyttjandegrad av lokaler. Överkapacitet av lokaler kan nyttjas av annan verksamhet
  • Gymnasieprogram och inriktningar ska fördelas för att tydligare spegla de fyra varumärkenas profiler
  • Fyllda undervisningsgrupper med ekonomisk bärighet prioriteras före elevens förstahandsval
  • Programinriktningar och kurser med få deltagare tas bort från utbudet
  • Skolenheterna S:t Eskils gymnasium och Zetterbergsgymnasiet har en gemensam överbyggnad vad gäller administration, skolledning, elevhälsa och övrig tjänsteplanering
  • Introduktionsprogrammen har en gemensam överbyggnad vad gäller administration, skolledning, elevhälsa och övrig tjänsteplanering

Under aprilnämnden ska förvaltningen redovisa hur inriktningen ska genomföras samt tidsplan för ett införande till höstterminen 2025.

Fredrik Karlsson

Skolchef för gymnasieskolan

Muhammed Tahsin (M)

Ordförande gymnasienämnden

Telefon:

Uppdaterad: 4 juni 2024