Eskilstuna kommun

Mobilitetsveckan

18 augusti 2023

Den Europeiska mobilitetsveckan genomförs 16-22 september varje år och självklart är Eskilstuna kommun med på tåget.

Mobilitetsveckan är en kampanjvecka som varje år belyser frågor som kan underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Årets tema 2023 är spara energi!

Som namnet skvallrar om är veckan ett EU-initiativ och om du vill läsa mer om vad som sker runt om i Europa, besök: mobilityweek.eu

Under de sju dagarna arrangeras en rad aktiviteter i Eskilstuna, dels av kommunen och dels av Region Sörmland. Fler aktiviteter kan tillkomma.

Aktiviteter Mobilitetsveckan 2023

Cykellycka, 16 september

Cykelevent på Fristadstorget, kl. 10-14. Eskilstuna kommun visar upp olika cykelmodeller, till exempel lådcykel och vikcykel. Cykelhandlare finns också på plats och representanter från kommunen som du kan prata hållbart resande, trafik och klimat med. Dessutom inleds vår dialog om den nya trafik- och mobilitetsplanen som nu tas fram. Där vill vi gärna veta alla Eskilstunabornas synpunkter, inte bara cyklisters.

Webbinarium: Hållbar mobilitet till och på jobbet, 21 september

Energikontoret i Mälardalen anordnar webbinarium inom ramen för europeiska mobilitetsveckan.  

Du som är verksam inom en kommun, region, myndighet, länsstyrelse eller som äger eller driver företag är särskilt välkommen att ta del av detta kostnadsfria webbinarium. Vi berättar om fördelarna och svårigheterna med att utmana bilnormen på arbetsplatsen.

Bilfri dag, 22 september

En kampanjtävling i sociala medier på länsnivå där allmänheten utmanas i att lägga upp bilder och skriva en bildtext där de beskriver hur de levt bilfritt under den dagen. Arrangeras av Region Sörmland. Du kan läsa mer om tävlingen och andra engagemang under veckan på regionens hemsida.

Tipspromenad

I samarbete med Region Sörmland och Studiefrämjandet körs en tipsrunda på temat hållbarhet och mobilitet. Tipsrundan är en kul och lärorik aktivitet för hela familjen med en vuxenversion och en barnversion.

I prispotten för vuxenversionen ligger ett kollektivtrafikkort eller presentkort på din närmsta cykelhandlare värt 1 000 kronor. En vinnare utses i varje deltagande kommun.

Använd denna länk för att lämna dina svar. Se kartbild över tipspromenadens sträckning genom Eskilstuna centrum nedan.

Cykelbingo

Tävla med vänner och familj, fyll i vår bingobricka digitalt och spara ner eller skriv ut den och gör det i pappersform.

Cykelbingobricka Pdf, 189 kB.

Testa våra cykelrundor

I Eskilstuna med omnejd finns det goda förutsättningar för cykling i olika former. Här listar VisitEskilstuna mountainbike-spår, cykelleder och platser där du kan hyra cykel och andra tillbehör.

Cykling - visiteskilstuna.se

Lastcykelguiden

Under mobilitetsveckan passar det bra att tipsa om en utförlig guide för lastcykel som arbetades fram under den nu avslutade projektet Rena Resan. Läs mer och gör testet för att se vilken modell som passar dig och dina förutsättningar.

Lastcykelguiden | Fossilfritt 2030 - Rena Resan (projektetfossilfritt2030.se)

Cykelvänligast

Anmäl din arbetsplats och få hjälp med att skapa bättre förutsättningar för medarbetare att cykla till och från arbetsplatsen samt i tjänsten.

Cykelvänligast

Cykelpanelen

Är du intresserad av cykelfrågor och vill vara aktivt delaktig och påverka hur Eskilstuna ska bli ännu bättre att cykla i? Gå då med i cykelpanelen!

Cykelpanel

Uppdaterad: 25 september 2023