Eskilstuna kommun

Nationaldagsfirande i Stadsparken

2 juni 2023

På tisdag 6 juni är alla välkomna till Stadsparken för att fira Sveriges nationaldag tillsammans.

Under dagen blir det uppträdanden för besökare att uppleva och massor av aktiviteter att delta i. Det är kultur- och fritidsförvaltningen som har uppdraget att ordna firandet.

- Vi hoppas på en riktig folkfest därvi firar genom att uppleva och delta, säger Anna Häggbom, som är biträdande rektor och producent på Eskilstuna kulturskola och som ansvarat för att sätta ihop programmet.

Det finns något för alla! Det kommer vara 200 barn och unga på scen (inte samtidigt). Vi får höra 18 olika instrument på scen (inte heller samtidigt) i skilda genrer som folkmusik, pop, opera, världsmusik och klassik musik. Dessutom blir det dans, musikal och 30 olika prova på-aktiviteter för alla åldrar.

Program för nationaldagsfirandet

11.30 - Eskilstuna Gardet spelar på Fristadstorget och marscherar sedan till Stadsparken.

12.00 - Blåsmusik och drill med Eskilstuna Gardet. Kulturskolans körer sjunger in sommaren. Världens oud framför världsmusik. Marie Svensson (S) kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden håller tal.

Ca 13.40 - Dansuppträdande med elever från Kulturskolan och Let´s Move. Skönsång med Moderna Operan. Kulturskolans musikalelever framträder. Andra trion håller oss glada.

Ca 15.00 - Kulturskolan bjuder på stråk- och folkmusik. Popmusik i klassisk tappning med stråkkvartetterna Arctica och Just Strings. Daniel Gildenlöw, Manuela Lundström och Andra Hagman avslutar dagens firande med storslagen sång.

Mycket att göra för alla åldrar

Du kan prova bild och skapande, piano, dragspel, trummor, stråkinstrument och blåsinstrument, oud, gitarr och ukulele. Testa boule, boxning, judo, orientering, radiostyrda bilar, fäktning, brottning, friidrott, drill, handboll, flaggfotboll, fotboll och gåfotboll.

Klä ut dig i Rebeckas kostymhörna. Få en tjusig ansiktsmålning (det kostar inget). Träffa Somaliska ungdomsnätverket, Stadsbiblioteket, Teaterföreningen Sigurd och scouter.

På området finns varmkorv och fika till försäljning.

Nya svenska medborgare välkomnas

Under 2022 blev ca 1500 eskilstunabor nya svenska medborgare. De nya medborgarna har fått diplom och brev från kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S). Brev och diplom har skickats ut tillsammans med en inbjudan till Eskilstunas nationaldagsfirande i Stadsparken.

Våra nya svenska medborgare kommer uppmärksammas i ett tal under firandet.

Strandgatan avstängd

För nationaldagsfirandet kommer en scen byggas upp i Stadsparken. En del av Strandgatan, den precis framför Klosters kyrka, kommer vara avstängd för att användas som backstageområde. Från måndag kväll 5 juni till tisdag kväll 6 juni kommer trafiken ledas om via Gränsgatan och Törnerosgatan.

Läs mer om avstängningen av Strandgatan.

Uppdaterad: 2 juni 2023