Integrationsprojektet Familjekompis startat i Eskilstuna

5 maj 2023

Eskilstuna kommun, i samverkan studieförbundet Bilda och Fristadskyrkan, har startat upp integrationsprojektet Familjekompis i Eskilstuna. Projektet pågår under 2023 och finansieras av Länsstyrelsen i Sörmland.

Målet med projektet är att ge etablerade och nya svenska familjer möjligheten att lära känna varandra och umgås över kulturgränser.

– Familjekompis handlar om att mötas och se varandras likheter i stället för olikheter. Genom att utgå från liknande intressen matchas deltagarna med varandra. Du som blir familjekompis får möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund till en bra start i sitt nya hemland, samtidigt lär du känna en ny kultur, säger Helena Andersson Tsiamanis, samhällsvägledare, Eskilstuna kommun.

Glädje och goda möten

Familjekompis startade i Örebro 2018 och runt om i Sverige och nu sprids projektet även till Eskilstuna.

– Det känns roligt och spännande att få dra i gång Familjekompis i Eskilstuna. Vi har redan haft flera träffar med både familjer och enstaka individer. Träffarna har inneburit både fest, glädje och goda möten, säger Isabelle Deivard och Carina Oscarsson, projektledare för Familjekompis.

Så här fungerar det

Du kan delta i projektet som familj eller enskild individ.

Du anmäler dig eller din familj via studieförbundet Bilda

Deltagarna matchas ihop utifrån intressen och ålder. Ingen är fadder åt någon annan utan ni möts på samma nivå och träffas på lika villkor. Projektledarna bjuder in till en första träff över ett mål mat eller fika. Efter första träffen bestämmer ni själva hur ni vill träffas ytterligare minst två tillfällen. Förslagsvis kan ni ses i en park, i friluftsområden eller mötas i lekparken. Förhoppningsvis kan det leda till vänskap.

Helena Andersson Tsiamanis

Utvecklare

Telefon:

Uppdaterad: 5 maj 2023