Eskilstuna kommun

Anmäl dig till Skräpplockar­dagarna 2023

1 mars 2023

Varje vår deltar Eskilstuna kommun i Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Var med du också i kampen mot skräpet!

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Alla som vill delta är välkomna att anmäla sig till Skräpplockardagarna! Gör din anmälan via länken nedan.

Tidigare år har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa materialpaket med plastpåsar, något som har inneburit en stor kostnad för Håll Sverige Rent och som också har ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv.

Från och med 2023 skickas inga påsar ut till förskolor, skolor, föreningar och kommuner. Håll Sverige Rent uppmanar därför alla deltagare i Skräpplockardagarna att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, i hemmen eller på annan plats.

Den bästa plastpåsen är den som används flera gånger!

Om du har frågor kan du kontakta Håll Sverige Rent på spd@hsr.se.

För förskolor och grundskolor

Bland alla deltagande skolor (upp till åk 9) och förskolor kommer det att lottas ut två pris på temat cirkulära Eskilstuna. Den vinnande skolan/förskolan väljer själva ut en klass/avdelning som mottagare av vinsten.

  • Den vinnande förskoleavdelningen får ett besök av en av Eskilstuna Energi och Miljös värdetransporter (sopbil).
  • Den vinnande skolklassen får en workshop på konstmuseet med material från CirkuLäran.

Datum för utdelning av vinsten bestäms tillsammans med vinnaren.

Anmälningen öppnar 1 mars. Sista dag att anmäla sig är 31 maj 2023. Det går såklart bra att plocka skräp senare än det också, bara man har anmält sig senast 31 maj.

Skräpet som plockats

Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och åk eventuellt till någon av återvinningscentralerna.

Siffror

Tack alla 9 554 personer som deltog i kampen mot skräpet 2022. Även ett stort tack till alla som plockade skräp på eget initiativ. Ert engagemang gjorde Eskilstuna renare! Hoppas att ni vill medverka i årets Skräpplockardagar!

#eskilstunaskrapfritt

Använd gärna #eskilstunaskrapfritt om ni lägger ut bilder i sociala medier kring evenemanget Håll Eskilstuna Rent. Då kan vi samla ihop bilder och använda dem för att visa det viktiga arbetet.

Tillsammans håller vi Eskilstuna rent!

Uppdaterad: 23 mars 2023