Stödgrupper för barn, ungdomar och föräldrar

27 februari 2023

Nu finns möjligheten att anmäla sig till olika stödgrupper som riktar sig till barn, ungdomar och föräldrar. Kurserna startar när det finns tillräckligt många intresserade.

Ledarskapsträning för tonårsföräldrar – LFT

Tonåren kan vara en jobbig tid i livet, även för föräldrarna. Eskilstuna kommunen erbjuder ett föräldrastöd i grupp där programmet utarbetats i samarbete med föräldrar som har egna erfarenheter från den här omvälvande tiden i föräldraskapet. Kursen syftar till att du ska få dela erfarenheter med andra tonårsföräldrar, få nya verktyg för att bli en säkrare tonårsföräldrar, få kraft att påverka din tonåring i en positiv riktning och skapa en värdig relation till din tonåring. För föräldrar med barn 10-17 år.

Vi träffas vid nio tillfällen. Kursen startar regelbundet när det finns tillräckligt många intresserade. Den finns även tillgänglig på olika språk. Mer information om ledarskapsträning för tonårsföräldrar.

Alla barn i centrum 0-2 år – ABC

Den här kursen riktar sig till föräldrar som har barn i åldrarna 0-2 år. Att vara förälder kan vara både spännande och utmanande. Här får du träffa andra föräldrar och ta del av forskning om föräldraskap. Träffarna handlar om familjeliv och hur du kan stödja ditt barns utveckling och hantera utmaningar som förälder. Innehållet i träffarna är anpassade för föräldrar till barn som har börjat upptäcka världen lite mer på egen hand. Fyra träffar á 1 timme som leds av utbildade gruppledare och avslutas med tid för fika och umgänge. Små barn är välkomna att vara med på träffarna. Under våren 2023 utvärderas träffarna och därför kommer vi att samla in enkätsvar från föräldrar. Väljer du att gå under våren kommer du att få mer information om utvärderingen och vad det innebär för dig. Mer information om kursen Alla barn i centrum.

Alla barn i centrum 3-12 år – ABC

Den här kursen riktar sig till föräldrar som har barn i åldrarna 3-12 år där du som förälder får träffa andra föräldrar, dela erfarenheter, prata om hur du kan främja ditt barns självkänsla och hur du kan arbeta för att stärka relationerna i familjen samt hur konflikter kan förebyggas.

Kursen är på fyra tillfällen, ges på olika språk och startar löpande i olika stadsdelar i Eskilstuna. Mer information om kursen Alla barn i centrum.

Huven

Huven är en gruppverksamhet för barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år och vänder sig till dig med en förälder eller närstående som har eller har haft ett alkohol-/drogberoende eller psykiskt ohälsa. Tillsammans pratar vi om hur det kan vara att ha en familjemedlem med beroendeproblematik/psykisk ohälsa, om olika känslor och hur du kan göra bra val för dig själv.

Grupperna delas in efter ålder och vi träffas vid ca 10 tillfällen efter skoltid. Mer information om Huven.

Skilda världar

Gruppverksamheten vänder sig till barn och ungdomar i åldrarna 7-20 som har föräldrar som inte bor tillsammans. Vi träffas i grupp och pratar om hur det är att ha skilda föräldrar, om olika känslor och om framtiden. Grupperna delas in efter ålder och vi träffas vid ca 10 tillfällen efter skoltid. Mer information om gruppverksamheten Skilda världar.

VIP ungdom – ta huvudrollen i ditt eget liv

VIP ungdom vänder sig till ungdomar som vill stärka sin självkänsla, öka sitt välmående och lära sig mer om relationer, känslor och rättigheter. Tillsammans lär vi oss om hur vi kan må bra när vi är själva och hur vi kan må bra när vi är tillsammans med andra, som familj och vänner. Vi lär oss mer om tankar, känslor, relationer och rättigheter. Gruppen träffas 1 gång i veckan 12 gånger. Varje träff är 1,5 timme. För intresseanmälan, se kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Barn i föräldrars fokus – BIFF

Gruppverksamheten vänder sig till dig som har separerat och som vill få stöd i hur du kan vara en så bra förälder som möjligt efter separationen. Vi träffas under tre tillfällen.

Under våren 2023 startar grupper på tisdagar kl. 17.00-19.00 så snart det finns deltagare. Utifrån deltagarnas önskemål sker gruppträffarna varje eller varannan vecka. Uppge gärna ditt önskemål i anmälan. Mer information om gruppen Barn i föräldrars fokus.

Information och anmälan

Vill du veta mer eller anmäla dig till någon av grupperna är du välkommen att kontakta samordnare Lisa Bergman, telefon 072-977 71 21 eller stodgrupper@eskilstuna.se

Uppdaterad: 28 februari 2023