Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommun flaggar i solidaritet med Ukraina

24 februari 2023

Med anledning av årsdagen för den ryska invasionen av Ukraina hissas den 24 februari den ukrainska flaggan framför stadshuset.

Den ukrainske ambassadören i Sverige, Andrii Plakhotniuk, ber svenska kommuner och regioner att stödja Ukraina genom att på olika sätt uppmärksamma att det är ett år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. I brevet från ambassadören, som förmedlats via SKR (Sveriges kommuner och regioner), föreslås bland annat hissning av Ukrainas flagga och att belysa fasader. Genom att skicka in foton och filmer kommer solidaritetshandlingarna visas i de ukrainska myndigheternas kanaler.

- Som en solidaritetshandling hissar vi den ukrainska flaggan vid Stadshuset och belyser STIGA Sports Arena med den ukrainska flaggans blå och gula färger, berättar Ann-Sofie Wågström (S), kommunfullmäktiges ordförande.

På lördag 25 februari hålls en manifestation för Ukraina på Fristadstorget, med Röda Korset Eskilstuna som huvudarrangör. Kommunstyrelsens vice ordförande Josefine Helleday (S) medverkar vid manifestationen. Även på lördag kommer den ukrainska flaggan hissas framför stadshuset.

Den 24 februari firas även Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en av Sveriges nationella minoriteter och man uppmärksammar dagen genom att hissa den sverigefinska flaggan i över 50 svenska kommuner. Eskilstuna kommun är en av de kommunerna, vilket innebär att under fredagen kommer både den ukrainska och den sverigefinska flaggan vaja utanför stadshuset.

Uppdaterad: 24 februari 2023