Världsmiljödagen

1 februari 2023

Varje år uppmärksammar Eskilstuna kommun Världsmiljödagen 5 juni, så även 2023. När programmet är bestämt kommer du att kunna ta del av det på denna sida.

I väntan på årets begivenheter kan du under nedan flikar läsa mer om hur evenemanget, ibland förkortat VMD, genomfördes 2022.

Välkomna att fira världsmiljödagen med Eskilstuna kommun söndag 5 juni kl. 15.00 på Strömsholmen.

Underhållning

 • Peg Parnevik
 • Renaida
 • Mike Beat and His Hopeless Strummers
 • Dansare från Let´s Move

Konferencier: Anna Bergström

Program

Klimathoppmöte

2021 arrangerades världens första KlimatHoppMöte i Eskilstuna. Då var det ett digitalt möte på grund av pandemin. Nu är det dags igen! 1 oktober arrangeras världens andra KlimatHoppMöte. Lotta Fröjdfeldt från Klimatklubben Eskilstuna berättar om vad ett KlimatHoppMöte är och varför det är viktigt.

Tusen trädgårdar

Tusen trädgårdar är Sveriges största trädgårdsarrangemang. På en och samma dag över hela landet öppnar tusen trädgårdar upp för allmänheten. Lena Wistrand från Studiefrämjandet berättar mer.

”Unga och vuxna hand i hand för miljö och klimat”

Deltagare är KS ordf Jimmy Jansson, fil dr Sten Lindeberg klimat- och miljöexpert samt Saga Dyfvelsten och Emilia Romberg från Kvicksunds scoutkår. Samtalet leds av Bam Björling, Eskilstuna FN förening.

Utdelning av Eskilstuna kommuns miljöpris och hederspris 2022

Kommunalråd Arne Jonsson (C) delar ut årets miljöpris och hederspris till årets vinnare.

Dessutom

 • Försäljning av fika
 • Klimatprogram Eskilstuna
 • Tipspromenad (Studiefrämjandet anordnar)
 • Återbruk

Utställare

 • Naturskyddsföreningen
 • EEM
 • Studiefrämjandet
 • FN föreningen
 • Scouterna
 • Med flera

Världsmiljödagen firas även på ReTuna

Utställning: Recycle Design

30 maj – 5 juni - ReTunas öppettider.
Recycle Design har olika installationer och utställningar i hela ReTuna i samklang med Världsmiljödagen och tema.

Klädbytardag

5 juni kl. 10.00-14.00.

Mingel: Recycle Design

31 maj – kl. 13.00-18.00.
Mingel med årets deltagare på kursen Recycle Design PROJEKTÅRET som ges genom Eskilstuna Folkhögskola. De visar och samtalar om sina arbeten - Läs mer om eventet

Öppet hus: Tiny House

5 juni – kl. 10.00-16.00.
Allmänheten får gå in och tittat på ett Tiny House som byggs utanför ReTunas entré. Huset är byggt av föreningen FLIKS (Om oss | filks (fliksforening.org))med nästan enbart material som hittats, slängts, varit för skevt, fult eller blivit över från andra byggen. Huset och “att bo” är också en del av ett doktorandarbete på Mälardalens Universitet. Tillsammans med studenter från programmet Recycle Design från Eskilstuna folkhögskola utforskar vi vad det är ”att bo” och vad det innebär för var och en av oss genom byggandet av det inre landskapet av det lilla huset med återbrukat material.

Drop in workshop: Tiny House

5 juni – kl. 10.00-16.00.
Allmänhetens bjuds in på en drop-in workshop vid Tiny houset där besökare får arbeta med återbruksmaterial på temat ”Vad är det att bo för dig”. Kostnadsfritt och alla åldrar.

Öppet hus: ReTuna

5 juni – kl. 11.00 och kl. 13.00.
Vad händer med dina prylar när de lämnas in på ReTuna och hur tar verksamheterna hand om dem? ReTuna öppnar upp för allmänheten och besökare får se bakom kulisserna. Kostnadsfritt. Max 20 personer per tillfälle och behöver förbokas genom att skriva antal, namn och vilket klockslag på rundtur samt skriva STUDIEBESÖK-VÄRLDSMILJÖDAGEN i ämnesraden. Skicka till info@retuna.se

Tipspromenad: ReTuna

4 - 5 juni – ReTunas öppettider.
Kluriga frågor inspirerade av Världsmiljödagens tema ”Only One Earth – En enda jord”. Vinn ett klimatsmart paket med värde av 800 kr.

Fika: Restaurang Loftet

5 juni – kl. 11.00-14.00.

Här kan du läsa mer om Världsmiljödagen 2022

Uppdaterad: 29 mars 2023