Eskilstuna kommun

Årets kulturstipendiater och musikpristagare hyllades på kulturfest

25 november 2022

Den 25 november samlades Eskilstunas kulturliv på Lokomotivet för att hylla konsten, föreningslivet och kulturskaparna i kommunen.

Under kvällen delades kulturstipendier och musikpris för 2022 ut.

Dessutom hyllades mottagarna av stipendier och musikpris för 2020 och 2021, en hyllning som försenats på grund av coronapandemin.

Kulturstipendier

Stipendierna på totalt 200 000 kronor årligen ger möjlighet att stimulera och bredda kommunens kulturella liv. Det är ett sätt att uppmuntra och stödja kulturellt verksamma personer inom kommunen.

Arbetsstipendiet ska göra det möjligt för aktiva kulturarbetare/ konstnärer att under viss tid koncentrera sig på och utveckla sitt konstnärliga arbete.

Stipendierna 2022 tilldelades:

Ingela Svensson

Ingela Svensson är utbildad vid Umeå konsthögskola och arbetar i huvudsak med teckning och grafik, ofta i format som tar plats. Svensson har tagit emot en rad priser och stipendier och varit flitigt representerad både nationellt och internationellt i utställningar, gestaltningsuppdrag och föreläsningar. Hon utforskar nyfiket nya tekniker för att berätta historier om människans utsatthet och litenhet ofta i en mix av hopp, lek och allvar.

Ingela Svensson tilldelas 2022 års arbetsstipendium på 80 000 kronor för att fortsätta fördjupa sin bildvärld och utforska materialet trä och sin konstnärliga metoder kring träsnitt och relief.

Angelina Pavanelli

Låtskrivaren, artisten och musikproducenten Angelina Pavanelli komponerar träffsäkra melodier till ordföljder om svårfångad kärlek i en genre hon själv kallar småstadspop. Pavanelli är en aktiv liveartist och arrangör med ett brinnande engagemang för Eskilstunas kulturliv och är en inspiratör för många av stadens unga talanger. Hennes musik låter som det känns och texterna som blandar svenska, engelska och italienska kryper in under skinnet.

Angelina Pavanelli tilldelas 2022 års arbetsstipendium på 80 000 kronor för att fördjupa sin musikpraktik och föra sina nya musikaliska hemligheter till ytan. Melodier, rytm och budskap som kan ge Eskilstunapoppen vingar att segla ut i världen.

Maria Skärlund

Konstnären och konsthantverkaren Maria Skärlund är utbildad på Konstfacks program för keramik och glas. Skärlund arbetar med lera och keramik, och hennes produktion har bestått av både bruksföremål och konstnärliga och skulpturella objekt, som under de senaste åren fått allt större utrymme. Hennes verk lyfter ofta berättelser om vardagens känslor och vår relation till kroppen. Skärlund experimenterar med det keramiska materialets möjligheter och har varit representerad och prisad i och utanför Sörmland.

Maria Skärlund tilldelas Eskilstuna kommuns 2022 års kulturstipendium på 40 000 kronor som ett stöd till sitt fortsatta utforskande.


Carina Marklund

Carina Marklund har under en lång tid visat på ett professionellt och aktivt konstnärskap. Hon har varit representerad på gallerier och konsthallar i både Eskilstuna och nationellt och har erhållit flera offentliga konstuppdrag. Marklund arbetar i textil, ofta i en kombination av både screentryck, broderi och applikationer med figurativa motiv från naturen. Genom konsten vill Marklund uppmärksamma människor på den fantastiska artrikedom och intelligens som vår natur besitter och vikten av att vi måste skydda och värna allt levande. 2021 blev hon utnämnd till årets Sörmlandskonstnär av Konstfrämjandet Sörmland. Hennes konstnärskap är i ständig utveckling med en stor hantverksskicklighet och nyfikenhet att hitta nya arbetssätt.

Carina Marklund tilldelas 2021 års arbetsstipendium på 70 000 kronor för att möjliggöra en plats och utrustning för att fortsätta utveckla och fördjupa sitt konstnärskap och textila metoder.

Jannine Rivel

Jannine Rivel, koreograf och dansare, har varit representerad med sina verk i städer som Berlin, New York och Stockholm med rötter, bas och hjärta i Eskilstuna. Rivel utforskar ofta våra sinnen och kroppars relation till rörelse och rumslighet, där dansen inte sällan intar oväntade platser och möter publiken på tågstationen, i mataffären eller shoppinggallerian. Genom Mer Dans åt Folket engagerar hon lokala, regionala och nationellt professionellt verksamma dansare, musiker, konstnärer och filmare med en outtröttlig mission att stärka dansens position och intresse i kommunen och regionen. Rivel är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolans Yrkesdansarutbildning, Stockholms Dans och Cirkus högskola (BA), Stockholms Dramatiska Högskola (MA) och Susan Klein School of Movement and Dance i New York.

Jannine Rivel tilldelas 2021 års arbetsstipendium på 70 000 kronor för att utveckla sin konstnärliga praktik, fördjupa sina dansprocesser och utforska skrattets rörelse inför kommande koreografiska verk.

Niklas Mulari

Niklas Mulari återvände efter sin konstnärliga utbildning på Kunstakademiet i Trondheim och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm till sin hemort Eskilstuna. I sitt konstnärskap jobbar han med måleri liksom skulptur, ofta i det storskaliga formatet. Mulari har fått många gestaltningsuppdrag och i Eskilstuna möts vi av hans verk Planteraren i en rondell i Skiftinge. Hans skulpturer är vanligtvis föreställande, medan måleriet ofta är abstrakt med en lekfullhet av form och färg. Niklas Mulari finns representerad i Eskilstuna konstmuseums samling och hans offentliga verk finns att skåda runt om i Sörmland.

Niklas Mulari tilldelas Eskilstuna kommuns kulturstipendium på 20 000 kronor för sitt konstnärliga arbete i kommunen och regionen.

Stanislaw Lux

Konstnären Stanislaw Lux har en konstnärlig utbildning från Konsthögskolan i Gdansk i Polen och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Sedan många år tillbaka är han bosatt och verksam i Eskilstuna. Lux arbetar med konsten utifrån barnens spontana och genuina fantasi och brinner för att lyfta fram det barn skapar, ett arbetssätt han kommit att kalla Parvulism. Stanislaw Lux arbetar ofta i form av skulptur och har genom åren återkommande arbetat med barn och unga i Årby så som med det offentliga verket i Årby Tunnel som invigdes i november 2021.

Stanislaw Lux tilldelas Eskilstuna kommuns kulturstipendium på 20 000 kronor för sitt arbete med att inkludera barn och unga och genom sin konst synliggöra deras tankar.

Thomas Rydell

Thomas Rydell har en gedigen utbildning med fokus på klassisk gitarr, komposition och arrangering. Han har lång erfarenhet som kompositör till bland annat film och TV. Hans kompositioner har kunnat höras i program på SVT, TV4, Netflix, NRK (Norge), ZDF (Tyskland), National Geographic Channel, History Channel och CBS (USA) men också i flertalet filmer. Han har även producerat och komponerat musik till lokala sammanhang, bland annat i samarbete med Eskilstuna symfoniorkester, och har framförts på konstmuseer, kyrkor och bibliotek runt om i regionen.

Thomas Rydell tilldelas Eskilstuna kommuns kulturstipendium på 20 000 kronor för sin bredd och kompetens att skapa musik som lyfter varje sammanhang.


Eskilstuna kommuns musikpris 2022

Eskilstuna kommuns musikpris 2022 delas ut till basisterna Claes Fall, Jan "Jappe" Peterson och Stefan Käck.

Juryns motivering lyder:

De står där, stadiga och trygga. De finns där, stabila och lyhörda. Alltid i synk med gänget de lirar med.

Vi pratar om dem som alltid finns i bakgrunden men aldrig är front-figurer. Alltså basfunktionen - grunden i bandet, ryggraden och kittet i kompet - de som resten av gänget kan luta sig mot.

Claes, Jappe och Stefan är otroligt allround, spelar i alla stilar, är goda improvisatörer och kan analysera och se mönster i musiken. De har alla tre en härlig humor, är diplomatiska och bidrar i högsta grad till att skapa goda relationer med sina medmusikanter. Lägg därtill att de är kameleont-flexibla och anpassningsbara i sitt förhållningssätt.

Det är nästan ogörligt att redogöra för allt pristagarna hunnit med och håller på med i sina musikaliska karriärer, men några axplock vill vi ändå lyfta här.

Claes Fall

Multiinstrumentalist som utbildade sig till pedagog och var verksam bland annat på Åsa folkhögskola, tidigt med i Dagmar Luring som nu gjort come back efter 40 år, spelar i Tandla All Star Band, har varit basist i olika produktioner på Eskilstuna Teater, bland annat Scenknutens Sugar - I hetaste laget, spelar i olika jazzkonstellationer men också som tubaist i Volvo i Eskilstuna musikkår och kontrabasist i Eskilstuna symfoniorkester, har spelat med Bosse Lundkvist band samt under många år arbetat på estetiska programmet på S:t Eskils gymnasium.

Jan ”Jappe” Petersson

Dansbandsveteran från bland annat Gul och Blå på 1970-talet, spelar i Kaosorkestern, är med i Grabbarna AB (tillsammans med Micke Bykvist och Peter Torsén), husbasist på Café Norr, spelar i Mike Beat and the Hopeless Strummers, turnerar med trubaduren Andreas Isvoosig och hör till dem som stöttat upp Peter Torsén och Walter Kurtsson.

Stefan Käck

Basist i sörmlandskvartetten Accantus, spelar i Lena Dahlströms trio och i bandet Just Cool med Cecilia Ringkvist och Gunnar ”Gurkan” Frid, namnkunnig från medverkan i Made in Japan och Djangos Quattro, medverkade häromåret i Något till Kaffet på Eskilstuna teater, har tidigare spelat i Eskilstunarevyn och dyker ibland upp i husbandet på Eskilstuna Jazzklubbs jamkvällar.

Dessa tre fantastiska basister har berikat Eskilstunas musikliv under otaliga år med spelningar på alla scener och i de flesta band-konstellationer. De har helt enkelt gjort en betydande insats för Eskilstunas musikliv.

2021 - Towa Carson

En schlagerikon med ett hjärta som alltid klappat för Eskilstuna, och hon har förblivit hemstaden trogen trots erbjudanden från Tyskland och USA.

2020 - Key Town Eskilstuna / Annika Christensen

Hur många shower och framträdanden de levererat för sin publik i Eskilstuna, Sverige och utomlands kan vi inte räkna. Inte heller hur många timmar, dagar och månader av träning de lagt ner helt ideellt för att skapa de perfekta numren. Det vi dock vet är att det är väldigt, väldigt mycket...

2019 - Inga-Lill och Ola Sjönneby

På sin egen scen sätter de upp fantastiska musikaliska äventyr, de komponerar, arrangerar och inspirerar. Var och en för sig och till­sammans är de bevis på att personligt engagemang, kunnande och drivkraft kan bära långt.

2018 - Scenknuten

Scenknuten har satt ett betydande avtryck i Eskilstunas musik- och nöjesliv i sju decennier och kommer säkerligen fortsätta lika länge till.

2017 - Stefan Wistrand

Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgestalt för den improviserade musiken, inte bara på scen utan också som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna.

2016 - Rolf Hammarlund

Han är musikjournalist och en sann musikälskare som brinner för popmusiken. Han har ägnat sitt liv åt musik sedan 60-talet och bland annat jobbat som musiklärare och med egna band. Om han är lite av en doldis för gemene man, så är han verkligen en kändis bland människor som har koll på musik. Det han inte kan om pop är förmodligen inte värt att veta.

2015 - Micke Byström

Han är en frontperson utan att själv alltid inta frontposition. Han är en del i flera innovativa och nyskapande projekt i Eskilstuna som gjort bestående avtryck och intryck. Med en sällsynt förmåga att bryta gamla konventioner, tänka nytt och vara modig skapar han vattenhål för både musiker och publik dit folk vill återvända för att söka samvaro och identifikation.

2014 - Anni-Frid Lyngstad

En ung tjej från Torshälla som nådde den musikaliska stjärnhimlen och blev en idol för miljontals fans över hela världen. Hennes klockrena röst med jazzfeeling passar till hela den tidlösa genrebredden; dansband, jazz, visa, rock, pop, disco, schlager, europop...

2013 - First Music och Hammar Musik

Som representanter för musiknäringen har de båda musikföretagen i flera decennier varit ryggraden i Eskilstunas musikliv. De har skapat förutsättningar för andra att lyckas.

2012 - Patrik Kolar

En kulturarbetare i ordets bredaste mening med stort hjärta för Eskilstuna och han förgyller musikutbudet som konsertarrangör på stadens fina arenor.

2011 - Tikkle Me

Symboliserar en ny generation eskilstunamusiker med starkt eget sound och stor potential. De står upp för sin sak och för sina budskap samtidigt som de bryter gränser och skapar nya perspektiv.

2010 - Josef Makdesi

I mer än 20 år har Josef varit en drivande kraft i Eskilstunas blues- och nöjesliv. Med själ och hjärta har han oförtröttligt kämpat för sin kulturgärning - att föra bluesen vidare till nästa generation.

2009 - Uppehåll 350-årsjubileum

2008 - Wildfire Willie and the Ramblers

Deras outsinliga engagemang för rockabillyn har gjort att de idag är välkända stjärnor i rockabillykretsar över hela världen.

2007 - Cecilia Ringkvist

Cecilia besitter en av Sveriges främsta blues- och rockröster. Hon är en av eldsjälarna i Eskilstunas musikliv och en tongivande aktör; sångerska, låtskrivare, fältartist, körrepetitör, musikpedagog, musikalisk ledare och bandledare.

2006 - Christer Lindarw

Christer har gjort dragshowen folkkär. Som god eskilstunaambassadör ser han till att After Dark kan ses på hemmaplan. Erkänd kläddesigner och schlagersångare.

2005 - Johan Bokström

Johans insatser för musiklivet har bidragit till ökat musikintresse och ökad musikkunskap bland både företag och unga. Han har engagerat sig i rockbandstävlingen Cult och festivalen Sommarens sista Suck.

2004 - Pain of Salvation

Eskilstunas i särklass mesta musikexport, Kent inräknat, fick priset för framgångsrikt nyskapande inom den progressiva hårdrocken.

2003 - Heikki Kiviaho och Jörgen Wall

Ett av musiksveriges absoluta radarpar som tillsammans och var för sig blivit ett begrepp; som musiker, som artister samt som producenter och tekniker.

2002 - Grand Prix/Blå

Blå är en otraditionell nattklubb som på ett unikt sätt kombinerar stora nationella akter med det lokala kulturlivet.

2001 - Alar Suurna och Douglas Carr

Alar och Douglas är erkända och välrenommerade låtskrivare och producenter i svensk musiknäring som startat sina karriärer i Eskilstuna.

2000 - Peter Torsén

Peter har lyckats med konststycket att kombinera en personlig musikkarriär med ett stort ambassadörskap för Eskilstuna.

1999 - Frida & Dansbandet

Bandet är en god representant för dansbandskulturens långa traditioner i Eskilstuna - i högsta grad en levande vardagskultur.

1998 - Eskilstuna Jazzklubb

Jazzklubben har satt Eskilstuna på den svenska och internationella Jazzkartan.

1997 - Kent

Kent från Eskilstuna - självskriven mottagare av det första musikpriset. Kent symboliserar musikens betydelse för en ort, för utövarna och för publiken. Sedermera Sveriges största rockband.

Juryns omnämnande 2022: Sophie Hanson och Richard Alex

I samband med att Eskilstuna kommuns musikpris i år har 25-års­jubileum vill juryn utfärda ett speciellt omnämnande för att uppmärk­samma countrymusikern Sophie Hanson och hennes låtskrivarpartner och producent Richard Alex, båda från Torshälla. De fick utmärkelserna Årets originallåt och Årets duo vid den internationella tävlingen Texas Sounds International Country Music Awards (TSICMA) tidigare i höstas.

Tack för att ni tar era melodier från vårt Torshälla till västerns Texas. Vi hoppas era musikaliska berättelser fortsätter förgylla världen med Eskilstuna som startplatta.

Therese Jonasson

Kulturutvecklare

Telefon:

Uppdaterad: 20 juni 2023