Störningar i kommunens trygghetslarm

Trygghetslarmen är tillfälligt ur funktion. Vid behov ring nödnumren 070-086 62 57 eller 070-086 62 58.

Uppdaterad: 2023-03-23 kl. 10.05

Nu släpps programmet till Kunskapsfesten i Eskilstuna

30 augusti 2022

Kunskapsfesten är Eskilstunas vetenskapsfestival som arrangeras för andra året i rad och pågår från 29 september till 1 oktober.

Med en månad kvar till invigningen är programmet spikat, gratisbiljetter går att boka och Experimentverkstaden i Munktellmuseet byggs upp igen. En gamingarena installeras på Lokomotivet under torsdagen och det blir aktiviteter, workshops, samtal och föreläsningar med forskare och kända profiler som till exempel Stina Wollter, Bianca Kronlöf, Agnes Wold, Anders Hansen, Karin Adelsköld och artister som Petra Marklund, Simon Erics och Angelina Pavanelli på plats i Eskilstuna från 29 september till 1 oktober.

Programmet har jobbats fram i samarbete mellan Eskilstuna kommun och Mälardalens universitet och tillsammans med Kunskapsfestens samarbetspartners Sparbanken Rekarne, Region Sörmland, Volvo CE och Eskilstuna-Kuriren. Utöver det har ett 40-tal verksamheter och aktörer bidragit med det fina innehållet.

Kunskapsfesten är en mötesplats där tankar, idéer, workshops och föredrag möts. Framför allt får besökarna möta vetenskap på ett nytt och spännande sätt. Här blandas musik, komik, teaterföreställningar med föreläsningar och samtal med fria entréer till allt. Till vissa programpunkter behövs det en gratisbiljett, men till de allra flesta är det bara att dyka upp. Under torsdagen och fredagen är några programpunkter anpassade för skolklasser och de som jobbar med barn och unga.

Årets tema på Kunskapsfesten är “Livet och framtiden” och kommer innehålla ett 60-tal programpunkter som arrangeras fysiskt på plats på campus, Eskilstuna teater, Munktellmuseet, och Stadsmuseet men också på andra platser i närområdet. Det blir en blandning av föreläsningar, underhållning och prova-på-aktiviteter. I Kunskapsbaren på Eskilstuna teater får besökarna möta forskning, musik och komik i en skön mix under fredagskvällen.

Ur programmet

Experimentverkstaden

Torsdag till lördag öppnar Munktellmuseet upp för ett riktigt upptäckarmecka. Här får barn, unga och vuxna se, känna, höra, göra, konstruera, lära och uppleva det fina med vetenskap på ett roligt sätt. Experimentverkstaden består av olika stationer där du får prova på spännande, häftiga och lärorika aktiviteter från olika organisationer och aktörer. Torsdagen och fredagen riktar sig till grundskolorna i Eskilstuna som behöver boka sitt besök. Lördagen är för barnfamiljer och den breda allmänheten.

Gamingarena på lokomotivet

På torsdagen installeras en gamingarena på lokomotivet som är öppen skolklasser på högstadiet och gymnasiet under dagen. Skolklasser behöver boka sitt besök. Drop in för allmänheten från sen eftermiddag. Besökarna får bland annat testa på e-sport, VR, Hackaton och att rita i CAD med 3D-modellering. Föreläsningar. Du kan uppleva Antarktis eller följa med på en rymdpromenad.

CirkuLäran – för förskolor

Under torsdagen och fredagen är förskolor välkomna att boka in ett besök med sina barngrupper på Contrast. Barnen får testa att tillverka saker med återvunnet material.

Föreläsningar med universitetets forskare och kända profiler

Mälardalens universitets forskare bidrar vid flera av programpunkterna. Utöver det genomförs även föreläsningar av forskare från andra lärosäten. Även kända profiler som till exempel Stina Wollter, Bianca Kronlöf, Agnes Wold, Anders Hansen, Karin Adelsköld och Petra Marklund bidrar i olika programpunkter på plats i Eskilstuna. Möt Ilham Mahmood i Kunskapsstolen där hon samtalar om sin resa från Somalia via Saudiarabien till Eskilstuna och Fröslunda. Nu studerar hon den sista etappen på en mastersutbildning inom rymdteknik på Luleå Universitet. Dimitrios Bermperis, doktorand inom hållbara energisystem vid Mälardalens universitet, föreläser om elhybridflygplan. Antikvarierna Susanna Pousette Blomé och Cecilia Bergman från Eskilstuna stadsmuseum för diskussioner under rubriken 500 år av kroppar, kläder och ideal. David Sumpter föreläser och samtalar om ”Soccermatics - fotbollens matematik”.

Forskar Grand Prix

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Forskare från Mälardalens universitet tävlar om att presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med gymnasieelever i publiken, utser vinnaren.

Kunskapsbaren – underhållning och forskning

På Kunskapsfestens egen kunskapsbar på Eskilstuna teater möts forskning, musik och komik i en skön smart underhållning. Lyssna på en stand-up med kända profilen Karin Adelsköld och hör roliga samtal med forskare som Jonas Stier. Simon Erics bjuder på musiken.

Hållbarhetsholmen

På Eskilstuna stadsmuseum och Strömsholmen blandas föreläsningar, workshops, verkstad och utställningar om hållbar inredning, mat och kläder. Allt för att vi som individer ska kunna bidra till en hållbar värld.

Teater

Kunskapsfesten har också två teaterföreställningar, musikalen Spara och slösa samt Jag är man, alltså dansar jag.

Klimatsamtal och musik

Det blir också klimatsamtal och musik med världskända artisten Petra Marklund på teatern.

Om Kunskapsfesten

Kunskapsfesten arrangeras av Eskilstuna kommun i nära samarbete med Mälardalens universitet och med Sparbanken Rekarne, Region Sörmland, Volvo Construction Equipment och Eskilstuna-Kuriren som partners. Kunskapsfesten är Eskilstunas vetenskapsfestival och arrangeras för andra året i rad. Arrangemanget hålls fysiskt på plats i Eskilstuna på campus, Eskilstuna teater, Munktellmuseet, och Stadsmuseet men också på andra platser i närområdet. Några programpunkter blir digitala. Kunskapsfesten har fria entréer men till vissa programpunkter behöver du boka biljett.

Läs mer, ta del av programmet och boka biljetter på Kunskapsfestens webbplats.

Uppdaterad: 12 januari 2023