Kunskapsfesten växlar upp efter pandemin

16 juni 2022

Experimentverkstaden i Munktellmuseet byggs upp igen och det blir aktiviteter, workshops och föreläsningar med forskare och kända profiler som till exempel Stina Wollter, Bianca Kronlöf, Agnes Wold, Anders Hansen och Karin Adelsköld på plats i Eskilstuna under Kunskapsfesten den 29 september till 1 oktober.

Kunskapsfesten arrangeras för andra året i rad och blir en återkommande mötesplats i Eskilstuna för svindlande tankegångar, nya perspektiv och upptäckarglädje. Kunskapsfesten är en fest för alla och har fria entréer. Målgruppen är barn, barnfamiljer, elever, studenter, lärare, forskare, yrkesverksamma och den breda allmänheten. En plats där tankar, idéer, workshops och föredrag samlas och där framför allt barn och unga får möta vetenskap på ett nytt och spännande sätt. Kunskapsfesten syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och skapa tilltro till forskning.

– Det är ett fantastiskt program under tre dagar som jag hoppas ska locka en bred publik, med särskilt fokus på barn och unga. Nu när vi har blivit universitetsstad vill vi att Kunskapsfesten blir ett årligen återkommande arrangemang där vi tillsammans med näringslivet och akademin inspirerar fler barn och unga att läsa vidare efter gymnasiet samtidigt som vi öppnar dörrar för forskningsbaserad affärsutveckling, säger Eva Norberg som är kommunikationsdirektör på Eskilstuna kommun.

– Kunskap är en avgörande faktor för att vi ska kunna skapa en hållbar utveckling i samhället. Nu är Eskilstuna en universitetsstad och vi på Mälardalens universitet vill vara med och sätta Eskilstuna på kartan som en stad där kunskap skapas och kommer till nytta för samhället. Det gör vi genom att utbilda, forska och samverka. Vi är otroligt glada för Kunskapsfesten och det fina samarbete mellan Eskilstuna kommun, näringsliv, civilsamhälle och akademi som finns här, säger Lena Gumaelius, vikarierande rektor vid Mälardalens universitet.

Årets tema är “Livet och framtiden” och kommer innehålla ett 50-tal programpunkter. De flesta hålls fysiskt på plats på campus, Eskilstuna teater, Munktellmuseet, Strömsholmen och Stadsmuseet men också på andra platser i närområdet. Det blir en blandning av föreläsningar, underhållning och prova-på-aktiviteter. Kunskapsfesten är också en samverkansfest där en rad nationella aktörer och regionala verksamheter och företag bidrar i programmet.

– Jag är glad att vi tillsammans kan göra det här för Eskilstuna. Det stärker samarbetet mellan universitetet, näringslivet och kommunen och samtidigt växlar vi upp perspektivet med att vara det kunskapssamhälle vi behöver vara. Synen på fakta, kunskap, forskning och vetenskap är centralt för vår utveckling och här fyller Kunskapsfesten en viktig funktion, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Om Kunskapsfesten och ett axplock ur programmet

Kunskapsfesten arrangeras av Eskilstuna kommun i nära samarbete med Mälardalens universitet och med Sparbanken Rekarne, Region Sörmland, Volvo och Eskilstuna-Kuriren som partner. Kunskapsfesten är Eskilstunas vetenskapsfestival och arrangeras för andra året i rad. Inspiration har hämtats från Vetenskapsfestivalen i Göteborg där man i över 26 år tillsammans med akademin, det offentliga och näringslivet flyttat ut forskning och vetenskap till stadens gator.

Kunskapsfesten hålls fysiskt på plats i Eskilstuna på campus, Eskilstuna teater, Munktellmuseet, Strömsholmen och Stadsmuseet men också på andra platser i närområdet. Några programpunkter blir digitala.

Kunskapsfesten har fri entré men till vissa programpunkter behöver du boka biljett. Programmet fylls på eftersom och biljetter släpps efter sommaren. Läs mer och ta del av programmet på kunskapsfesten.se.

Experimentverkstaden

Under torsdag till lördag öppnar Munktellmuseet upp för ett riktigt upptäckarmecka. Här får barn, unga och vuxna se, känna, höra, göra, konstruera, lära och uppleva det fina med vetenskap på ett roligt sätt. Experimentverkstaden består av olika stationer där du får prova på spännande, häftiga och lärorika aktiviteter från olika organisationer och aktörer. Torsdagen och fredagen riktar sig till grundskolorna i Eskilstuna. Lördagen är för barnfamiljer och den breda allmänheten.

Föreläsningar med universitetets forskare och kända profiler

Mälardalens universitets forskare bidrar vid flera av programpunkterna. Utöver det genomförs även föreläsningar av forskare från andra lärosäten. Även kända profiler som till exempel Stina Wollter, Bianca Kronlöf, Agnes Wold, Anders Hansen och Karin Adelsköld bidrar i olika programpunkter på plats i Eskilstuna.

Forskar Grand Prix

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Forskare från Mälardalens universitet tävlar om att presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! En jury, tillsammans med gymnasieelever i publiken, utser vinnaren.

Kunskapsbaren – underhållning och forskning

På Kunskapsfestens egen kunskapsbar får allmänhet ta del av en kombination av underhållning, stand-up och viktiga samtal om forskning.

Hållbarhetsholmen

På Eskilstuna stadsmuseum och Strömsholmen blandas föreläsningar, workshops, verkstad och utställningar om hållbar inredning, mat och kläder. Allt för att vi som individer ska kunna bidra till en hållbar värld.

Uppdaterad: 16 juni 2022